Skip to main content

Am auzit deseori această întrebare în magazinele de biciclete pe care le vizitez deseori în căutarea unei piese de schimb. Am decis deci să scriu un articol pentru cei ce doresc să afle care bicicletă este mai bună, cea cursieră sau Mountain Bike. Aceste tipuri de bicicletă se diferențiază prin aproape toate piesele și sistemele montate pe cadru. Este însă o alegere destul de greu de făcut, ambele având un set de avantaje impunător.

În acest articol vă ofer o mică caracterizare a celor două modele de bicicletă. Citind caracteristicile acestora vei înțelege, raportând la situația în care te afli, care dintre acestea ți se potrivește cel mai bine și îți satisface toate cerințele.

Bicicleta cursieră

Bicicleta cursieră, care mai poate fi cunoscută sub numele de Racing Bike, este un mijloc de transport proiectat pentru atingerea unei viteze maxime cât mai mari. Aceasta poate fi deosebită de celelalte tipuri de biciclete după roțile sale extrem de subțiri și mânerele care deseori au forma unor coarne orientate în pământ. Toate aceste detalii conferă bicicletei un coeficient de aerodinamicitate mai mare și, ca rezultat, o viteză maximă mai mare.

Aceste biciclete sunt folosite, în cele mai multe cazuri, de sportivii profesioniști, semi profesioniști și amatori, care vor să-și sporească cantitatea de forță concentrată în mușchii picioarelor. De asemenea, aceste biciclete pot fi întâlnite pe drumurile perfect asfaltate a orașelor mari, fiind folosite de persoane ce doresc un plus de viteză în drum spre serviciu sau casă.

În cazul în care nu plănuiești să folosești bicicleta pe drumuri neasfaltate sau prost asfaltate și iubești viteza, această bicicletă este proiectată pentru tine. În caz contrar însă, nu te aventura să investești banii într-un asemenea mijloc de transport. Bicicletele cursiere sunt renumite prin capacitatea acestora de a se strica destul de grav în cazul în care nu sunt folosite pe teren corespunzător.

Mountain Bike

Bicicletele Mountain Bike sunt și ele rezultatul unei modificări produse la un alt tip de biciclete. Între anii 70 și 80 existau un tip de cursiere grele ce se foloseau la coborârea unor pante abrupte la o viteză mare. Acestea erau confecționate din materiale grele și nu puteau dezvolta o viteză mare fără o pantă abruptă. În urma unor modificări la sistemul de viteze și materialele folosite la cadru și alte piese, a apărut noțiunea de Mountain Bike.

Aceste biciclete sunt folosite în condiții diametral opuse celor redate mai sus. Deși bicicletele Mountain Bike pot fi folosite și în oraș, acestea nu posedă viteza necesară pentru a da o competiție decentă bicicletelor cursiere. Habitatul natural al Moutain Bike-urilor este drumul avariat și off road-ul. Toate piesele folosite la asamblarea acestor biciclete sunt pregătite pentru a înfrunta asemenea situații extreme, iar materialele din care sunt confecționate acestea sunt alese în conformitate cu riscul la care se expun cicliștii.

Este evident că, dacă vrei să achiziționezi o bicicletă pentru exploatarea în oraș, un Mountain Bike nu este o alegere destul de bună. Deși are o viteză decentă, această bicicletă are o carcasă extrem de grea și, din cauza asta, va fi foarte greu de manevrat în trafic și pe străzi înguste. Un plus însă este sistemul de amortizare care va lucra perfect pe asfalt puțin avariat sau porțiuni de pietriș.

Concluzie

Aceste biciclete sunt extrem de diferite, de aceea, alegerea va fi mai ușor de făcut dacă ai deja câteva cerințe bine formulate pentru viitoarea ta bicicletă. În cazul în care nu ești destul de sigur, trebuie să revezi articolul și să încerci să mai evidențiezi câteva situații în care vei avea nevoie de o bicicletă sau alta.

Dan Cernea

Dan Cernea

Sunt un ciclist semi-profesionist și ador acest sport. Am peste 20,000 km parcurși și am schimbat 12 biciclete profesioniste. Am lansat site-ul BikePro împreună cu doi prieteni ca să popularizăm ciclismul și să ajutăm începătorii în alegerea produselor de calitate.