Skip to main content

Dacă cauți răspunsul la o asemenea întrebare trebuie să știi că cea mai ușoară metodă de a afla care este alegerea mai bună dintre două biciclete este studierea modului tău de viață și a cerințelor ce vor fi puse în fața bicicletei la achiziționarea acesteia. Bicicletele de trekking și Mountain Bike-urile au caracteristici asemănătoare dar nu identice, de aceea, raportând avantajele și dezavantajele acestora la situația în care te afli, vei descoperi răspunsul corect.

În acest articol echipa bikepro.ro a elaborat o caracterizare amănunțită a avantajelor și dezavantajelor fiecărui model de bicicletă pentru ca tu să poți alege cât mai ușor și rapid tipul de bicicletă dorit.

Bicicletă trekking

Bicicleta de trekking este de fapt un model ce a împrumutat majoritatea elementelor sale de la alte tipuri de biciclete. Începând cu forma carcasei și terminând cu diametrul și lățimea roților, toate aceste caracteristici pot fi întâlnite și la alte biciclete. Această simbioză de idei a fost concepută cu scopul de a realiza o bicicletă universală ce ar putea parcurge aproape orice tip de obstacole și drumuri fără mari pregătiri.

Bicicletele de trekking sunt în mare parte achiziționate de persoanele ce au nevoie de un mijloc de transport cât se poate de rentabil și longeviv. De obicei, acest tip de bicicletă este fabricat din materiale durabile și cel mai important, rezistente la rugină. Datorită acestor caracteristici, bicicleta de trekking este extrem de populară printre oamenii ce iubesc călătoriile lungi care includ traversarea porțiunilor cu o umezeală ridicată sau cu timp ploios.

Bicicleta de trekking este bună pentru drumuri asfaltate și pietruite. Aceasta echilibrează caracteristicile de off road cu acele de viteză maximă, de aceea, poate îndeplini cerințe din ambele domenii. Nu va fi în stare însă să abordeze terenuri cu adevărat avariate ca unele Mountain Bike-uri și nu va avea capacitatea de a dezvolta o viteză maximă ca un Racing Bike.

Bicicletă Mountain Bike

Bicicletele Mountain Bike sunt și ele rezultatul unei modificări produse la un alt tip de biciclete. Între anii 70 și 80 existau un tip de cursiere grele ce se foloseau la coborârea unor pante abrupte la o viteză mare. Acestea erau confecționate din materiale grele și nu puteau dezvolta o viteză mare fără o pantă abruptă. În urma unor modificări la sistemul de viteze și materialele folosite la cadru și alte piese, a apărut noțiunea de Mountain Bike.

Mountain Bike-urile sunt în majoritatea cazurilor folosite la competiții de off road sau de simpli amatori ce doresc o doză de adrenalină. Acestea sunt dotate cu suspensii ce absorb majoritatea vibrațiilor și a șocurilor rezultate la contactul roților cu suprafața drumului. De asemenea, anvelopele acestora au o structură noduroasă pentru a spori coeficientul de prindere a roților cu drumul.

Bicicletele Mountain Bike, deși sunt proiectate pentru sporturi extreme, pot fi folosite și în viața de zi cu zi. Pe lângă faptul că sunt foarte comode datorită sistemului de suspensii integrate, acestea pot fi destul de rapide. Sunt însă mai grele ca bicicletele obișnuite, materialele folosite la fabricarea cadrului sunt mai durabile și însăși cadrul are o grosime mai mare pentru a preveni îndoirea sau ruperea acestuia la o aterizare mai dură.

Concluzie

În cazul în care aveți un buget limitat, din cauza prețurilor destul de piperate la ambele tipuri de biciclete, această decizie poate deveni una destul de importantă. Este important să luați în considerare toți factorii ce ar putea îmbunătăți sau, dimpotrivă, înrăutăți experiența de exploatare a bicicletei achiziționate. Dacă veți studia acest articol cu atenție veți înțelege cât se poate de repede ce model de bicicletă să achiziționați, de aceea, nu va fi o provocare pentru dumneavoastră.

Dan Cernea

Dan Cernea

Sunt un ciclist semi-profesionist și ador acest sport. Am peste 20,000 km parcurși și am schimbat 12 biciclete profesioniste. Am lansat site-ul BikePro împreună cu doi prieteni ca să popularizăm ciclismul și să ajutăm începătorii în alegerea produselor de calitate.