Skip to main content

Bicicleta este un mijloc de transport destul de complex și greu de construit, de aceea, fiecare component are o importanță extrem de mare în cadrul procesului de exploatare și funcționare corectă a întregului mecanism. Cadrul însă, după părerea noastră, este cea mai importantă piesă din acest mecanism, ceea ce vom încerca să demonstrăm în acest articol.

Ce este cadrul bicicletei?

Cadrul bicicletei este piesa ce poate fi asemănat cu scheletul omului. Fără de acesta, bicicleta nu ar putea exista, nu ar avea formă sau echilibru. În dependență de necesitățile ciclistului, acesta poate lua forme total diferite. De la bicicletele cu cadru pliabil până la bicicletele cu cadru în formă de diamant, fiecare își au un rol destul de important și inedit în industria producătoare de biciclete.

Care este scopul cadrului?

Imagine cu cadrul bicicletei

În primul rând, cadrul bicicletei este echipat cu toate celelalte piese ce fac posibilă funcționarea normală a unei biciclete. De la roți până la sistemul de frânare, toate sunt fixate de barele din care este construit cadrul. Un alt rol important al acestuia este asigurarea rigidității întregului mecanism și a siguranței biciclistului ce folosește această bicicletă. De materialul cadrului depinde cât de ușor va fi pentru ciclist să asimileze șocurile produse de drum și cât de sigur se va simți acesta în curbe mai rapide.

Ce materiale trebuie să alegi?

Pentru a alege materialul perfect pentru cadrul bicicletei tale trebuie să analizezi cu atenție situația în care te afli, atât financiară cât și viitoarele condiții de exploatare.

Dacă ai nevoie de o bicicletă ușoară și dură, poți opta pentru un cadru făcut din titan. Acest material și-a făcut un renume datorită faptului că este mai ușor, și totodată, mai dur decât oțelul. În cazul în care nu dispui de un buget destul de mare pentru a investi într-un asemenea cadru, poți opta pentru un aliaj de aluminiu care, deși mai slab decât titanul, are o duritate demnă de invidiat.

Există posibilitatea de a achiziționa un cadru confecționat din carbon sau kevlar. Deși sunt de câteva ori mai ușoare ca orice metal, acestea nu vor asigura aceeași duritate ca și același aluminiu sau oțel, de aceea trebuie să fii sigur că greutatea redusă va compensa lipsa de duritatea.

Cea mai populară alegere rămâne însă un cadrul de oțel. Datorită lățimii destul de mici a barelor folosite, greutatea unei biciclete de oțel nu este prea mare, iar duritatea este destul de convingătoare. De asemenea, prețul unei biciclete confecționate din oțel va fi cu mult mai mic decât a uneia din titan sau aluminiu.

Concluzia

Cadrul unei biciclete este o piesă extrem de importantă. Calitatea, forma și materialul folosit la asamblarea acesteia trebuie luat în calcul pentru a achiziționa o bicicletă perfectă pentru tine. Nu uita că bicicleta fără de un sistem de schimbare a vitezelor va fi în stare să funcționeze destul de bine, dar fără un cadru ce va putea menține greutatea ta, nu.

Citește și: Sare Lanțul la Bicicletă. Cum să-l reglez?

Dan Cernea

Dan Cernea

Sunt un ciclist semi-profesionist și ador acest sport. Am peste 20,000 km parcurși și am schimbat 12 biciclete profesioniste. Am lansat site-ul BikePro împreună cu doi prieteni ca să popularizăm ciclismul și să ajutăm începătorii în alegerea produselor de calitate.