Skip to main content

Fiecare posesor a unei biciclete electrice ştie că un criteriu extrem de important ce este luat în considerare mereu la achiziționarea unei biciclete electrice este durata de timp în care bicicleta poate lucra fără a fi încărcată. Acest interes sporit se datorează în parte lipsei de timp și dorință de a pierde minute sau ore prețioase pentru a aștepta ca bicicleta să se încarce.

Vezi top cele mai bune biciclete electrice.

Cum să calculezi autonomia unei baterii?

Deseori, mărimea bateriei este măsurată în Wh sau Ah, mărimi ce se descifrează destul de ușor. Wh este numărul de Watti ce este folosit de motorul bicicletei pe o perioadă de o oră. O baterie de 500 Wh poate furniza 500 de W timp de o oră sau 1000 de W timp de jumate de oră. Același lucru se atribuie și la bateriile ce sunt măsurate în Ah. O baterie de 100 de Ah va putea furniza 100 de amperi timp de o oră, 200 timp de jumate de oră și așa mai departe.

În cazul unei biciclete electrice, unde nu există foarte mult loc pentru a atașa o baterie mare, tipul bateriilor afectează cardinal autonomia acestora. De exemplu, o baterie cu Lithium-Ion de numai 3 kilograme va avea aceeași autonomie ca o baterie cu Plumb-Acid ce cântărește peste 13 kilograme. De aceea, dacă vrei o baterie compactă și cu o autonomie decentă, trebuie să optezi pentru variantele mai moderne.

Vezi aici alte sfaturi de achiziție a unei biciclete electrice

Care este autonomia aproximativă a unei baterii la bicicletă electrică?

Este extrem de greu de răspuns la această întrebare deoarece, autonomia unei biciclete depinde de foarte mulți factori ce nu pot fi aproximați. De la stilul de mers până la unghiul dealului pe care îl urcați, toate aceste condiții au un impact asupra cantității de energie rămasă în baterie. Este posibil însă să faci abstracție de acești factori și să afișezi autonomia unei biciclete în condiții ideale sau aproape ideale, ceea ce și vom face.

În continuare voi vorbi doar despre caracteristicile unei baterii Litiu-Ion deoarece, pe lângă faptul că este cea mai populară pe piață, este și cea mai rentabilă și puternică, de aceea ne vom axa doar pe acest tip.

În diferite cazuri, unele companii pot afirma că bicicletele acestora au o autonomie ce variază în jur de 32 de kilometri, mecanismele fiind echipate cu baterii de circa 2-3 kilograme. În principiu, aceste cifre sunt destul de reale și, în cazul în care observați un astfel de raport, puteți fi sigur că această bicicletă va parcurge cei 32 de kilometri afirmați. Pentru a mări autonomia este nevoie de echiparea bicicletei cu un motor mai slab care, evident, va consuma mai puțină energie, sau atașarea unei baterii mai grele.

În cazul în care întâlniți produse ale căror descrieri afirmă o autonomie de 60, 70 sau chiar 80 de kilometri, există două variante posibile. Ori bicicleta este echipată cu o baterie de 20 de kilograme, ori acești 80 de kilometri sunt compuși din 60 de kilometri pedalați cu propriile puteri și 20 de kilometri parcurși cu ajutorul motorului electric.

Află dacă poți să mergi cu bicicleta electrică pe ploaie.

Concluzie

Nu este o noutate pentru cineva că bicicletele electrice nu au o autonomie ce depășește 50 de kilometri în cazul în care bateria are mărimi decente și nu cântărește mai mult decât întreaga bicicletă. Este însă posibil, cu ajutorul unei baterii de numai 3 kilometri, să parcurgi o distanță decentă ce variază între 20 și 30 de kilometri, o autonomie perfectă pentru majoritatea oamenilor.

Un sfat pentru cei care doresc să mărească autonomia. Este de dorit să aveți grijă de bateria atașată de bicicleta voastră pentru a nu permite scăderea puterii acesteia, de asemenea, nu trebuie să folosiți doar puterea motorului electric. Cea mai bună metodă pentru a mări considerabil autonomia este combinarea propriei forțe cu forța motorului electric.

Dan Cernea

Dan Cernea

Sunt un ciclist semi-profesionist și ador acest sport. Am peste 20,000 km parcurși și am schimbat 12 biciclete profesioniste. Am lansat site-ul BikePro împreună cu doi prieteni ca să popularizăm ciclismul și să ajutăm începătorii în alegerea produselor de calitate.