Skip to main content

Actualmente, bicicleta reprezintă o alternativă eco mai multor transporturi auto. Statistica mondială oferă date precum că fiecare a doua persoană poate merge pe o bicicletă. Pe piață există o multitudine de mărci de biciclete, fiind destul de dificil să faci o alegere bună dacă ești un ciclist începător.

Alegerea unei biciclete constituie un pas important, având în vedere scopul procurării acesteia, fie aceste unul de agrement sau dorești să o utilizezi în sporturi extreme. Pentru a-ți ușura alegerea, ne-am gândit să realizăm un top format din cele mai bune mărci de biciclete, în care vom analiza avantajele și dezavantajele pe care le comportă fiecare marcă, relevând pe ce puncte ne-am bazat în acest clasament.

Top 12 Mărci de Biciclete în 2023

DHS

Marca DHS a fost fondată în anul 1999, fiind relativ nouă, aceasta constituie un proiect chinez, care au hotărât să deschidă în România, Petroșani, o fabrică pentru biciclete. Uzina a ajuns să fie una dintre cele mai mari uzine din România, colaborând cu Prophere Gmbh – brand german, care are o experiență de cca 100 de ani.

În momentul actual, modelele importante de venit din cadrul bicicletelor produse de marca DHS sunt gama Impulse, acestea fiind confecționate din materiale de calitate premium; gama DHS clasic, aici includem biciclete pentru oameni cu necesități speciale și biciclete pentru copii; DHS Serie fabrică biciclete pentru orice vârstă; Kreativ DHS reprezintă un tip de biciclete mai puțin costisitoare, menite pentru mersul în oraș.

Pegas

Producția bicicletelor sub marca Pegas a început în anul 1972, în Uzina Mecanică Tohan. În 1975, Pegas a fabricat pentru prima dată biciclete pentru copii și biciclete staționare pentru executarea exercițiilor în încăperi. În ani 80, Pegas propune o gamă largă de biciclete cu mai multe viteze, care include și bicicleta Pegas cu 5 Vitele 1027 Campion. După 10 ani, brand-ul confecționează biciclete de munte cu 18 viteze și biciclete hibrid. La fel, nu au încetat să fabrice și bicicleta staționare echipate cu elemente electronice.

Logo-ul brand-ului constituie dintr-un cal Pegasus, a cărui origine vine din mitologie greacă, fiind un simbol al inspirației poetice, al curajului și spiritului de aventurier. În 2019, Pegas a intrat într-o colaborare cu o echipă inovatoare din România, care a prezentat un nou proiect la Întâlnirea Consumatorilor de Electronică în Las Vegas, una din cele mai mari piețe de tehnologie din lume. Proiectul consta din o bicicleta pe nume Xmera, aceasta fiind bionică.

Astfel, Xmera reprezintă o bicicletă hibrid care poate fi folosită și ca una clasică, dar și în calitate de bicicletă electrică, cu o baterie de lungă durată și un monitor cu sensori de mișcare, care poate detecta mișcările prin intermediul unei aplicații din telefon. Bicicleta bionică reprezintă o integrare a unui sensor adițional care poate să înregistreze undele cerebrare cu ajutorul unui helmet, utilizând informația pentru a modifica intensitatea motorului electric, fără a executa vreo mișcare mecanică.

Factor Bikes

Factor bikes este o companie devotată inovațiilor pe piața bicicletelor, care adoră viteză și performanța acumulată prin inginerie. În 2007 numere de Factor bikes apare pentru prima dată în Norfolk, Anglia. Totuși, tocmai peste 2 ani, compania a început să producă biciclete, aceasta având un design specific.

În 2012, brand-ul produce, în colaborare cu Aston Martin, bicicleta Factor ONE, fiind o hiper bicicleta, iar peste un an, Factor bikes ajunge să confecționeze componenta ciclistă ca aerodinamica Vis Vires, care include un sistem de motor progresit.

În prezent, brand-ul oferă o multitudine diversă de biciclete, fiind cunoscut în întreaga lume prin proiectele de design deosebite, create de Biden și David Miller, care reușesc să îmbine design-ul clasic cu performanța IT.

OEM

OEM Bike reprezintă un brand care face parte din Tianjin Fuji-ta Bicycle Co, Ltd., care este un producător și vânzător de biciclete simple și biciclete electrice. Brand-ul este localizat în Tianjin, China, fiind fondat în anii 1992. Actualmente, marca OEM are cinci baze de producție și prelucrare, care includ încă cinci întreprinderi susbsidiare, formând cel mai mare exportator de biciclete din China.

Tinajin Fuji-ta Bicycle Co., Ltd. sunt parteneri cu o mulțime de producători de bicicletă din întreaga lume. Bicicletele OEM sunt exportate în America Latină, America de Nord, Europa, Australia și Asia, acoperind mai mult de 50 de țări și regiuni. Brand-ul OEM este cunoscut în plan internațional, fiind un manufactor de biciclete și reprezintă un partener global pentru o mare parte din fabricile de biciclete.

Eighty Eight

Referindu-se la istoria fondării companiei, Eighty Eight reconstituie întâmplarea unei adolescente de 16 ani pe nume Elma. După ce a plecat din Serbia, nedorind să asculte de dorința părinților și să se căsătorească un om în vârstă și bogat, Elma a fugit cu iubitul ei. Pentru a câștiga bani, Elma a început să dea în chirie bicicleta ei nouă, iar iubitul ei lucra drept mecanic. Peste 5 ani, Elma a dezvoltat micul ei business, având cca 200 de biciclete.

În cazul Elmei, o mică bicicletă a ajutat-o să deschidă o afacere de succes. În multe alte cazuri, bicicleta poate ajuta în restabilirii valorii de sine, precum este în cazul lui Sreylin, care fiind supraviețuitor al traficului de ființe umane, a primit o bicicletă de la brand-ul Eighty Eight, în cadrul workshop-ului din Cambodia, în 2013. Pentru alții, precum e Puja din Kolkata, bicicletă o ajută să ajungă la sală și să-și urmeze visul de boxer. Pentru toate fetele, bicicleta este un drum al fericirii.

Good Bike

Brand-ul Good Bike Co. s-a deschis în vara anului 2014 într-o încăpere a unei benzinării vechi, în cadrul Traseului de Biciclete TransAmerica, în Prineville. Fondatorul companiei relatează că lucrează în această industrie deja de două decenii, fiind un lucrător într-un mic magazin din Dakota de Sud. După ce s-a mutat cu traiul în Oregon, împreună cu soția sa, Natalie, au înțeles că adevărata lor pasiun sunt bicicletele și ciclismul, acesta reprezentând stilul lor de viața. Fiind fericiți de ceea ce fac, au hotărât să deschidă un business de biciclete, pentru a împărtăși cu lumea cunoștințele și experiența ce ține de ciclism.

Good Bike Co, reprezintă un magazin local și independent, situat pe cel mai înalt deșert din Prineville, Oregon. Magazinul include serviciul de reparare și vânzare a bicicletelor. Brand-ul este licenția ca fiind producători de biciclete trekking și vânzători ai diferitor brand-uri, care includ componentele și accesoriile necesare unei biciclete.

Neuzer Bicycle Ltd.

Neuzer este o marcă din Ungaria, acum deținând monopolul pe piața bicicletelor. Fondată în 1987, țara de origini fiind Altrix, iar fondatorul Andras Neuzer. Actualmente, aceasta exportă tocmai 50 % din producția de biciclete în Europa. Cea mai mare uzină a brand-ului Neuzer se află în Esztergom Industrial Park, în primul an de producție producând cca 140 000 de biciclete. Acum, există și o fabrică de biciclete în România.

Se estimează că producția din România ajunge la 9500 biciclete pe an. Având un design elegant și cadrul aerodinamic, bicicletele Neuzer sunt foarte populare, brand-ul oferind o serie largă de tipuri de biciclete, printre care se numără bicicletele de șosea, cursiere, MTB și de copii.

Giant

Primul brand recunoscut în întreaga lume este Giant Manufacturing Co Ltd. Acesta a fost fondat în 1972, în Taiwan. Fondatorul acestei mărci, King Liu, a început această afacere fiind ajutat doar de niște prieteni, iar mai târziu a ajuns să colaboreze cu Schwinn Bicycle Company, brand popular din Statele Unite ale Americii.

În câțiva ani, brand-ul Giant devine unul dintre mai mari furnizori de biciclete în întreaga lume, producând aproape două treimi din toată producția de biciclete. În 1984, în cadrul unei colaborări cu KOGA, acesta devine exportator în aproximativ 50 de țări, având cca 12 mii magazine. Astăzi, molelel de biciclete Giant există și pe piața română, fiind utilizate de cicliști experimentați, în cadrul competițiilor sportive.

Top Fort Bike

Marca Fort Bike este una relativ tânără, dar are mari succese. În anul 1992, câțiva prieteni au hotărât să deschidă un mic business în Europa de Est, care urma să se specializezi în partea tehnică a bicicletelor, ce ține de asamblare și reparare. Între timp, compania a crescut și a ajuns să fie un brand notoriu, în cadrul cărui lucrează o multitudine de buni specialiști.

Producția de la marca Fort este cunoscută în întreaga lume, grație evoluției rapide a vitezi și a capacității de a manevra cu ușurință bicicletele. Astfel, bicicletele sunt foarte populare printre cicliștii avizați, cărora le plac sporturile extreme. Pentru aceste tipuri de biciclete e necesar să accentuăm geometria impresionantă a cadrelor și dubla suspensie, fiind o alegere perfectă de componente. Design-ul clasic este îmbinat cu acest modern, confecționând biciclete practice, menite pentru navetele pe autostradă sau în munți.

Merida

Merida este un brand japonez, înființat în 1972. Deși, în acel an, Merida constituia doar un magazin de piese pentru biciclete, acesta evoluează în următorii ani. Odată cu moartea tatălui său, Michel Price devine succesorul și nou CEO al mărcii. Acesta stabilește vânzări enorme în Europa și America. În anii precedenți, Merida era furnizor doar pe piața din Asia. Acum compania a devenit nu doar un producător de biciclete de buget, ci și avansate.

Deși prețurile bicicletelor sunt mici, aceasta sunt notorii pentru flexibilitate și calitatea superioară. În cadrul producerii bicicletelor, inginerii brand-ului Merida folosesc cele mai noi tehnologii care aduc bicicletele Merida la același nivel cu cele mai populare mărci din lume.

Cube

Brand-ul Cube este inclus în rating-ul bicicletelor din Germania, ca luând locuri de frunte. Compania a fost fondată în 1992 de mai mulți ingineri. În doar 5 ani, producția Cube a ajuns să fie vândută în toată Europa. Deși bicicletele au ajuns în Asia și America recent, au ajuns sp fie destul de populare și acolo. Specificul brand-ului Cube este că desendul cadrului folosește o tehnologie specifică, asemănătoare celei de la automobilul BMW. Mulți ani fabricile Cube existau doar în Germania, acum le întâlnim în întreaga lume.

Orice model Cube are mai multe etape de testare. În ultimul rând, bicicletele sunt testate într-un mod complex, pentru a observa rezistența acesta în cadrul mai multor prgauri de viteză. Un fapt remarcat și apreciat de cicliști este logo-ul companiei de pe biciclete, care este mereu gravat cu laser.

GT

Bicicletele marca GT sunt printre cele mai populare din întreaga lume, dat fiind faătul că aceastea produc biciclete montane de excepție. La fel, brand-ul GT oferă și o serie largă de biciclete pentru copii, femeii, biciclete menite șoselilor și autostrăzilor. Compania a fost fondată de către inventatorul Gary Turner în 1970, iar în scurt timp deja apăruse primele colecții GT. Bicicletele s-au vândut într-un termen rapid, încât inginerii nu au avut de ajuns timp să pregătească o extindere a seriei.

Actualmente, marca GT este folosită mai mult de cicliștii avizați și cei care practică sporturile extreme. Specificul bicicletelor GT îl reprezintă cadrul puternic și stabil, care este confecționat prin prisma tehnologiei ,,triunghiul triplu’’.

Află care este cea mai ușoară bicicletă din lume aici

Concluzie

În fond, am trecut în revistă și am analizat cele mai populare și comune mărci de bicicletă. Am identificat atât brand-uri serioase, ce produc cursiere/biciclete de cursă, utilizate de cicliștii experimentați, în cadrul competițiilor și concursurilor, cât și companii care produc biciclete montane, folosite pentru navetele prin oraș sau mersul pe autostradă.
Alegerea unei biciclete perfecte trebuie efectuată în funcție de scopul procurării, referindu-ne la plimbările prin oraș/suburbii sau competițiile sportive.

Odată ce am determinat scopul, este necesar să alegem un brand care va ține cont de toate cerințele necesare. Astfel, dacă îți dorești o bicicletă durabilă, pe care să o poți manevra ușor și care o să-ți folosească drept mijloc de transport până la magazin, recomandăm procurarea unor biciclete din cadrul unor brăndu-ri cunoscute, dar nu foarte costisitoare, iar în ceea ce privește procurarea bicicletelor de cursă, sfătuim să acorzi o atenție sporită companiei de producere și locul acesteia pe piața de biciclete.

Dan Cernea

Dan Cernea

Sunt un ciclist semi-profesionist și ador acest sport. Am peste 20,000 km parcurși și am schimbat 12 biciclete profesioniste. Am lansat site-ul BikePro împreună cu doi prieteni ca să popularizăm ciclismul și să ajutăm începătorii în alegerea produselor de calitate.