Skip to main content

Cel mai important și scump element într-o bicicletă electrică este, desigur, bateria acesteia. În ciuda miturilor ce afirmă că o bicicletă electrică nu are o durată de viață mai mare de 2-3 ani, modelele noi au demonstrat o longevitate destul de înaltă, inclusiv datorită bateriilor de nouă generație. Odată cu apariția acestora, a devenit greu de afirmat faptul că bicicletele electrice nu sunt rentabile și bateriile acestora se strică mereu.

Tipuri de baterii

Există două tipuri de baterii care se folosesc în 99% din produsele de pe piață, de aceea voi vorbi aici doar despre acestea.

Bateriile Plumb-Acid sunt cele mai capricioase și greu de întreținut baterii. Acestea au devenit relativ populare numai datorită prețului de 3 ori mai mic ca a bateriilor Li-Ion, în rest, nu se evidențiază prin performanțe exclusive în materie de longevitate și putere. Sunt o variantă rentabilă numai în cazul unui buget redus.

Bateriile cu Litiu-Ion sunt cele mai populare baterii de pe piață. Acestea dețin o autonomie decentă pentru mărimile destul de compacte. Costul acestora se ridică la un preț de circa 3 ori mai mare ca a celorlalte tipuri de baterii, ceea ce se datorează puterii ce are o valoare mai mare ca a tuturor concurenților de pe piață.

Vezi și: 7 Probleme Întâlnite la Bicicleta Electrică

Cum poți mări durata de viață?

În cazul bateriei Plumb-Acid, există o mulțime de factori ce pot mări sau, dimpotrivă, micșora durata de viață a bateriei. În primul rând, nu este cazul să lăsați bateria descărcată pentru o perioadă lungă de timp, există posibilitatea de a o încărca prea greu sau deloc. Cea mai bună tactică este să nu lăsați bateria să se descarce complet niciodată, trebuie să o încărcați la maxim cât mai des posibil, doar atunci această baterie va avea o viață destul de lungă. De asemenea, evitați temperaturile extrem de înalte sau extrem de joase, aceastea, pe lângă faptul că o descarcă, mai strică bateria.

În cazul unei baterii cu Litiu-Ion este ceva mai simplu. Deși este de dorit să iai în considerare următorii pași, absența acestora nu va influența cardinal longevitatea bateriei. În primul rând, nu trebuie să descarci complet bateria înainte de a o încărca. De asemenea, trebuie să eviți încărcarea bateriei până la 100% sau să o lași la încărcat după ce a ajuns valoarea de 100%. Cel mai important însă este temperatura la care o încarci. Nu este de dorit să încarci această baterie la o temperatură cu o valoare de sub 0 grade Celsius.

Află dacă poți merge cu bicicleta electrică pe ploaie

Concluzia

Cel mai important factor ce asigură longevitatea unei baterii de orice tip este atenția și grija față de aceasta. Dacă nu vei avea grijă de o baterie există foarte puține șanse ca aceasta să dea dovadă de o longevitate mare, fie aceasta o baterie cu Litiu-Ion sau cu Plumb-Acid. Tot ce trebuie să faci pentru o durată mare de viață este să urmezi sfaturile din acest articol și să alegi o baterie cât se poate de protejată din start.

Dan Cernea

Dan Cernea

Sunt un ciclist semi-profesionist și ador acest sport. Am peste 20,000 km parcurși și am schimbat 12 biciclete profesioniste. Am lansat site-ul BikePro împreună cu doi prieteni ca să popularizăm ciclismul și să ajutăm începătorii în alegerea produselor de calitate.