Skip to main content

Există zile în care, deși plouă și nu ai nici o dorință de a ieși afară, trebuie să ajungi la serviciu sau la școală. În aceste zile apare întrebarea la care vă vom răspunde în acest articol. Poți merge cu bicicleta electrică în ploaie? În marea majoritate a cazurilor, răspunsul va fi afirmativ. Există însă excepții despre care vă vom vorbi în următoarele paragrafe.

Ce trebuie să știi înainte de a ieși în ploaie?

Cel mai important lucru ce trebuie să-l faci în mod obligatoriu este să verifici dacă producătorul bicicletei tale menționează faptul că are orice fel de protecție împotriva apei. Dacă nu găsești o astfel de menționare, este mai bine să nu riști sănătatea și timpul tău, dar și o bicicletă complet funcțională, pentru a pedala în ploaie. Este mai bine să folosești transportul public sau un taxi.

Un alt aspect important nu este, spre uimirea multora, legat de partea electrică a bicicletei. De obicei, după sau în timpul ploii, asfaltul drumurilor este foarte alunecos și este foarte ușor să derapezi. De aceea, înainte de a te aventura într-o astfel de călătorie, trebuie să fii sigur că ai anvelope corespunzătoare unei astfel de situații.

În ultimul rând, trebuie să realizați faptul că dacă plouă, este o șansă destul de mare ca drumul să aibă un pic de noroi, nisip sau alte materiale de acest gen. Pentru a nu realiza, ajunși la serviciu sau școală, că aveți spatele plin de nisip, vă recomandăm să echipați bicicleta cu apărătoare pentru roți, echipament ce va opri stropii de pe roți să ajungă până la ciclist.

Vezi și: Durata de viață a bateriei la bicicletă electrică

Ce faci în cazul unei ploi torențiale?

Marea majoritate a bicicletelor electrice pot suporta o ploaie ciobănească sau cu stropi mici, ploile torențiale însă sunt un caz aparte. Înainte de a te aventura pe un astfel de timp, trebuie să controlezi dacă bicicleta ta este destul de protejată pentru un astfel de fenomen natural. Pentru a suporta ploile torențiale, bicicleta trebuie să dețină standardul de protecție IPX5, ceea ce ar însemna că mecanismele și bateria acesteia pot suporta jeturi de apă sub presiune, varianta ideală pentru a fi sigur de protecția bicicletei.

În cazul în care bicicleta ta nu deține un nivel de protecție atât de înalt, poți ieși în ploaie numai dacă nu trebuie să pedalezi mai mult de 10-15 minute. În caz contrar, există posibilitatea de a face un scurtcircuit.

Concluzie

Deși este posibil să ieșiți cu o bicicletă electrică în ploaie, nu este cel mai bun lucru de făcut. Din cauza vizibilității reduse, a drumurilor ude și alunecoase dar și a celorlalți participanți la trafic care, pe așa vreme, nu se așteaptă la un biciclist și nu sunt atenți la așa ceva, este foarte periculos să vă aventurați într-o astfel de călătorie. Nemaivorbind de cazurile în care partea electrică a bicicletei nu este destul de protejată și poate face un scurtcircuit. Călătoriile pe timp ploios trebuie făcute doar în cazul în care este o urgență și bicicleta electrică este cel mai rapid mijloc de transport disponibil.

Dan Cernea

Dan Cernea

Sunt un ciclist semi-profesionist și ador acest sport. Am peste 20,000 km parcurși și am schimbat 12 biciclete profesioniste. Am lansat site-ul BikePro împreună cu doi prieteni ca să popularizăm ciclismul și să ajutăm începătorii în alegerea produselor de calitate.