Skip to main content

Folosirea unei biciclete electrice pentru prima dată îți poate da impresia că ești posesorul unei superputeri. Este adevărat că, în comparație cu bicicletele obișnuite, bicicletele electrice sunt cu mult mai comode și performante, nemaivorbind de puterea ce nu este limitată de puterea picioarelor voastre. Pe lângă faptul că bicicletele electrice sunt mai moderne ca acele clasice, acestea sunt mai greu de ales și trebuie să deții mai multă informație pentru a achiziționa un produs calitativ.

În acest articol, echipa bikepro.ro îți va oferi o listă de sfaturi de achiziție a unei biciclete electrice pentru a te simți mai încrezut în sine și a putea să alegi o bicicletă perfectă pentru tine.

Vezi top-ul nostru format din cele mai bune biciclete electrice în 2022

Componente vitale

Este evident că la achiziția unei biciclete electrice, ca și în cazul altor mijloace de transport, este cel mai important să ții cont de piesele principale ale mecanismului. Cele mai importante piese sunt desigur, motorul și bateria. Acestea sunt cele mai scumpe și greu de schimbat elemente, de aceea trebuie să alegi cu cea mai mare atenție.

Un aspect crucial ce trebuie luat neapărat în considerare la alegerea acestui tandem este scopul achiziționării unei biciclete. Există o mare varietate de biciclete, ele pot însă fi categorizate în două mari grupe: biciclete pentru viteză maximă și biciclete pentru distanță maximă. Primul tip de bicicletă va avea o autonomie destul de mică, între 10 și 20 de kilometri. În schimb, viteza dezvoltată de aceasta va fi de câteva ori mai mare ca a acelor biciclete destinate parcurgerii unei distanțe mari. Autonomia acestor biciclete poate trece de 30-40 de kilometri, ceea ce vă va permite să parcurgeți distanțe considerabile.

Ambele tipuri de bicicletă sunt echipate cu motoare și baterii diferite. În cazul unei biciclete focusate pe viteză, bateria va avea o capacitate medie, pe când motorul va avea o putere destul de mare, de aici și autonomia mică. Bicicletele focusate pe autonomie însă vor fi echipate cu o baterie mare și un motor mediu pentru a economisi cât mai multă energie posibilă.

Numărul de baterii

Multe biciclete sunt echipate cu un număr mai mare de baterii. De obicei, acest număr se ridică la 2 sau chiar 3 baterii. În cazul în care aveți nevoie de o autonomie foarte mare, trebuie să căutați un astfel de model. Există, de asemenea, biciclete ce îți dau posibilitatea de a achiziționa baterii aparte și ale monta pe carcasa acesteia.

Află cât ține bateria la o bicicletă electrică

Localizarea motorului

În dependență de localizarea motorului, putem diferenția două tipuri de bicicletă. Primul tip sunt bicicletele cu motor localizat la butuc. Acest tip de motor poate dezvolta o putere mai mare și are capacitatea de a te propulsa cu o viteză relativ mai mare. Al doilea tip sunt bicicletele cu motoare localizate la pedale. Aceste motoare sunt mai bune pentru cei ce doresc o autonomie mare și pot combina puterea motorului cu puterea picioarelor. Este mai potrivit pentru ajutor la pedalare.

Fii sigur că te simți confortabil

Un alt criteriu important la alegerea unei biciclete electrice este comoditatea acestuia. Este crucial, pentru o astfel de investiție ca o bicicletă electrică, să te simți cât se poate de confortabil și bine la bordul acesteia. În cazul în care nu ești destul de sigur, încearcă să obții posibilitatea de a face un test-drive. De asemenea, nu uita că mereu există posibilitatea de a returna bicicleta dacă simți că nu ți se potrivește destul de bine.

Cel mai important element al bicicletei ce trebuie ales cu atenție în dependență de forma corpului tău este carcasa. În dependență de greutatea, înălțimea și alți parametri ai corpului tău, un specialist bun va putea alege un model perfect pentru tine. Da, ai înțeles corect, este o idee bună să consulți un specialist. De asemenea, dacă ai coloana vertebrală, încheieturile mâinilor sau a picioarelor bolnave, este contraindicat să îți alegi o bicicletă de sinestătător. Trebuie să consulți medicul pentru a afla dacă este posibil să folosești un astfel mijloc de transport.

Alte caracteristici importante

Pe lângă motor, baterie și carcasă, o bicicletă electronică deține o mulțime de sisteme ce trebuie alese cu atenție. Începând cu sistemul de frânare ce asigură securitatea ciclistului până la sistemul de iluminare, toate componentele au o importanță destul de mare în mecanismul bicicletei, de aceea nu trebuie neglijate.

Iluminarea

Este un component important fără de care nu vei putea folosi bicicleta pe timp de noapte. Este o idee bună să alegi o bicicletă cu un far LED ce îți va lumina drumul și câteva luminițe ce vor atenționa ceilalți participanți la trafic de prezența ta pe timp de noapte.

Sistem antifurt integrat

Deși nu este la fel de sigur ca și sistemele ce pot fi cumpărate adăugător, aceste sisteme sunt o alegere destul de bună în cazul în care nu îți poți permite un sistem antifurt la moment. Este desigur, o variantă temporară, dar poate salva bicicleta într-o situație extremă.

Calitatea componentelor

Nu este de ajuns ca motorul să fie destul de puternic sau bateria să aibă o capacitate mare dacă acestea sunt fabricate din materiale necalitative și se vor strica peste 100 sau 200 de kilometri parcurși. Cea mai sigură metodă de a evita astfel de componente este alegerea unor companii binecunoscute și de încredere. În caz contrar, există o mare posibilitate de a începe repararea bicicletei foarte devreme.

Concluzie

Bicicleta electrică este o achiziție destul de serioasă și costisitoare în cazul în care ai un buget redus, de aceea trebuie aleasă cu atenție și grijă. Acest articol ți-a evidențiat părțile la care trebuie să atragi atenția pentru a selecta cea mai bună variantă. Pentru a alege mai ușor este o idee bună să studiezi cu atenție situația în care te afli și să relaționezi caracteristicile bicicletei cu dorințele și nevoile tale.

Dan Cernea

Dan Cernea

Sunt un ciclist semi-profesionist și ador acest sport. Am peste 20,000 km parcurși și am schimbat 12 biciclete profesioniste. Am lansat site-ul BikePro împreună cu doi prieteni ca să popularizăm ciclismul și să ajutăm începătorii în alegerea produselor de calitate.