Skip to main content

Mountain Bike-urile, deși au apărut pentru prima dată în anii 70 în Statele Unite, au devenit cu adevărat populare câteva decenii mai târziu, în anii 90. Aceste biciclete au apărut ca rezultat al unor modificări suferite de un alt tip de biciclete, cursierele grele. Acestea erau deseori folosite pentru a coborâ pante abrupte fără asfalt, iar ideea primului Mountain Bike aparține companiei americane Specialized Bicycle Components. Aceste bicicleget au devenit extrem de populare în rândurile persoanelor doritare de adrenalină și experiențe tari, dar și a celor ce doresc o bicicletă confortabilă și rapidă.

Este foarte important să alegi o bicicletă potrivită corpului și dorințelor tale. În acest articol, echipa bikepro.ro a elaborat o listă de câteva sfaturi care îți vor permite să alegi un Mountain Bike perfect pentru tine.

Componente vitale

În comparație cu alte tipuri de biciclete, Mountain Bike-urile sunt expuse unui risc cu mult mai mare, ceea ce obligă producătorii să folosească materiale și schițe mai trainice pentru componentele sale. Există însă posibilitatea de a achiziționa o bicicletă care nu va corespunde cerințelor unui Mountain Bike, de accea, trebuie să fiți destul de informat despre cele mai importante componente. Cele mai costisitoare componente din cadrul unei astfel de biciclete sunt sistemele de amortizare, frânare și schimbare a vitezelor. De asemenea, cadrul și materialul folosit la confecționarea acestuia au o importanță crucială la alegerea unei biciclete.

Sistem de amortizare

Primul component la care trebuie să atrageți atenția atunci când achiziționați o bicicletă MTB este suspensia acestuia. Există trei tipuri de suspensii cu care sunt dotate majoritatea bicicletelor. Acestea își au avantajele și dezavantajele proprii, de aceea, în continuare, vom caracteriza fiecare tip în parte și vă vom sfătui ce să alegeți.

Rigid

Bicicletele cu un sistem rigid de amortizare pot fi atribuite cu greu categoriei de Mountain Bike. Acestea nu dețin un nivel înalt de confort și amortizarea șocurilor este furnizată exclusiv de roți. De obicei, cicliștii experimentați ocolesc acest tip de suspensii din cauza posibilității apariției unor boli a coloanei vertebrale sau a altor încheieturi.

Hardtail

Acest tip de suspensie poate fi montat pe un Mountain Bike și va lucra destul de bine. Acesta constă dintr-un sistem de amortizare localizat la roata din față. Acesta absoarbe majoritatea șocurilor ce se transmit mâinilor și umerilor. Deși este o variantă mai bună ca cea rigidă, există riscul de a te simți inconfortabil în cazul în care roata din spate va primi o doză mare de vibrații.

Full Suspension

Este varianta perfectă pentru o bicicletă ce va fi folosită în condiții de off road. Acest tip de suspensie va absorbi majoritatea vibrațiilor grave ce vor fi furnizate de contactul roților cu suprafața drumului. Majoritatea bicicletelor calitative sunt echipate cu un astfel de sistem de amortizare care, în tandem cu anvelopele de off road, asigură confort maxim posibil.

Materialul cadrului

Materialul din care este confecționat cadrul este un aspect extrem de important pentru o asemenea bicicletă. Pentru a putea folosi bicicleta în asemenea condiții, acesta trebuie să fie destul de ușor și rigid. De asemenea, este important ca materialul să fie rezistent la rugină și la alți factori externi.

Cel mai des întâlnit material pentru asemenea piese este aliajul de aluminiu. Acesta posedă toate calitățile enumerate mai sus, rigiditate, greutate destul de mică și rezistență la rugină. Un mare avantaj al acestuia este prețul destul de accesibil în raport cu caracteristicile destul de satisfăcătoare.

În alte variații a acestor biciclete poți întâlni oțel, titan sau chiar carbon, însă aceste materiale au dezavantaje bine conturate care fac achiziționarea mai puțin rentabilă. Oțelul este prea greu și are o șansă mai mare de a crăpa în urma unor aterizări mai dure. Titanul este extrem de scump. Carbonul este scum și fragil. Alegerea perfectă este aliajul de aluminiu.

Sistemul de frânare

Este un component de care depinde direct siguranța ta și a celor din jur, de aceea, trebuie să fii extrem de atent la acesta atunci când îți alegi o bicicletă. Pe lângă faptul că Mountain Bike-urile sunt folosite la off ride, acestea pot dezvolta o viteză destul de mare, de aceea prezența unor frâne destul de calitative îți va ușura considerabil viața.

Alegerea cea mai bună ar fi un sistem de frânare cu disc ce este pus în mișcare de un mâner hidraulic. O variantă mai ieftină dar cu aproximativ aceeași productivitate va fi sistemul de frânare cu disc ce este pus în mișcare de un mâner mecanic. Acest tip de frâne este perfect pentru Mountain Bike-uri pentru capacitatea acestuia de a frâna efectiv în aproape orice condiții. Indiferent de situația meteorologică de afară, sistemul de frânare cu disc îți va asigura o frânare cât se poate de rapidă.

Fii sigur că te simți confortabil

Pe lângă calitatea componentelor și a asamblării bicicletei, există un factor cu o importanță infinit mai mare ca celelalte. Acest factor este comoditatea și coeficientul de compatibilitate dintre corpul tău și viitoarea ta bicicletă. În cazul în care nu ți se potrivește forma cadrului sau înălțimea roților, calitatea acestora nu te va mai interesa, de aceea, fii cât se poate de precaut.

Poți încerca să obții un test drive cu bicicleta dorită pentru a afla dacă te simți destul de confortabil la volanul acesteia. În cazul în care ai achiziționat deja o bicicletă și peste câteva zile ai senzația că nu te simți destul de comod, poți mereu să returnezi produsul magazinului.

Concluzia

Este foarte important să alegi o bicicletă ce ți se potrivește în totalitate. Este foarte important să poți raporta situația în care te afli la caracteristicile necesare bicicletei tale, de aceea, în acest articol, vei găsi cele mai importante criterii pe care trebuie să le urmezi pentru a reuși.

Dan Cernea

Dan Cernea

Sunt un ciclist semi-profesionist și ador acest sport. Am peste 20,000 km parcurși și am schimbat 12 biciclete profesioniste. Am lansat site-ul BikePro împreună cu doi prieteni ca să popularizăm ciclismul și să ajutăm începătorii în alegerea produselor de calitate.