Skip to main content

Deplasarea prin oraș devine mai ușoară dacă ai o trotinetă electrică. În plus, acestea prezintă o modalitate eco-friendly de a ajunge la serviciu sau de a face navete până la magazin. Spre deosebire de modelele clasice, nu vom observa vreo deosebire notorie la o trotinetă electrică. Aceasta se deosebește prin faptul că deține un motor, având un corp mai puternic, fiind inclusă o baterie și un controller. Modul de funcționare e destul de simplu. Odată ce în baterie se acumulează energie electrică, aceasta va avea funcția să pornească motorul setat cu parametri înregistrați la controller. Controller-ul va funcționa conform intenției șoferului. În variantele noi am identificat și un nou concept, acesta fiind feedback-ul, care e diferit în funcție de tipul de conducere. În cazul în care cobori pe pantă și roțile se mișcă liber, motorul va funcționa ca și un generator, încărcând bateria. Astfel, dacă până acum ai ezitat în a procura o trotinetă, acest articol va identifica tipurile de trotinete electrice, pentru a-ți ușura alegerea.

În funcție de modul de amplasare a utilizatorului distingem următoarele tipuri de trotinete electrice:

Trotinete cu două roți

De obicei, aceste tipuri de trotinete sunt cel mai des întâlnite, fiind comune și ușor de utilizat, acestea sunt și cele mai vândute. Fiind ușoare, robuste, destul de sigure, trotinetele sunt apreciate atât de adolescenți, cât și de maturi, care le utilizează în calitate de mod de deplasare la serviciu sau la școală. Un dezavantaj al acestora ar fi necesitatea utilizatorului de a-și menține constant echilibrul, lucru mai dificil de învățat pentru începători. La fel, trotinetele date au mai puțin spațiu destinat deținerii bateriei, iar acumulator poate fi găsit în punte.

Trotinete electrice pliabile

Dacă vine vorba de comoditate în depozitare, trotinetele pliabile sunt o alegere perfectă. Acestea nu vor ocupa mult spațiu, fiind o modalitate perfectă de a merge prin oraș, dacă ai nevoie să iei și transportul public. Astfel, trotineta electrică pliabilă poate fi depozitată oriunde, sub masă, în metrou, în dulap, reducând riscul unui furt sau de accidentare.

Trotinete electrice dotate cu scaun

Trotineta care posedă un scaun a fost confecționată a priori pentru adulți, pentru a facilita mersul și pentru a te deplasa cu un confort sporit. Multe trotinete electrice nu vor avea un scaun asigurat, dar multe din acestea dețin aceasta variantă ca și o opțiune, având componente accesoriu care pot asigura plasarea unui scaun. La fel, multe din aceste tipuri de trotinete sunt pliabile, fiind ușor de depozitat. Acesta fiind un mare avantaj al acestor trotinete față de bicicletele electrice. Totuși, odată ce ai fixat scaunul, trotineta electrică nu va mai fi pliabilă. Astfel, recomandăm procurarea trotinetei cu scaun doar utilizatorilor care au o vârstă înaintată sau probleme cu spate, pentru a ușura mersul prin oraș. Pentru ceilalți, bicicleta electrică este o alternativă destul de bună, asigurând minimul de mișcare.

Trotinete electrice cu trei roți

Acest tip de trotinete electrice sunt perfecte dacă ne referim la capacitate de menținere și balansare. Acestea reprezintă o modalitate de deplasare sigură, care necesită minim efort pentru a te menține pe trotinetă. Totuși, acestea sunt mai late, de aceea, mersul în trafic poate fi mai dificilă. De obicei, două roți sunt amplasate în spate și un în față, având un design complex. Spre deosebire de alte modele, cele cu trei roți au mai multă putere și sunt mai confortabile.

Trotinete electrice pentru copii

Trotineta pentru copii vine în modele diverse, iar diferența între aceasta și o trotinetă pentru maturi se rezumă la dimensiuni și greutate. Noile versiuni de e-trotinete vor ajuta copii să își mențină echilibrul pe aceasta și îi vor antrena în a petrece timpul afară.

Componentele unei trotinete electrice

Odată ce te-ai hotărât care este tipul de trotinetă pe care urmează să îl procuri, te sfătuit să ții cont de materialele din care e confecționată aceasta, pentru a avea parte de un model de înaltă calitate. În fond, ar fi bine atragi atenția la următoarele caracteristici:

Motorul

Cunoaștem mai multe tipuri de motoare, întrucât acesta este foarte important pentru o funcționare normală a trotinetei, este necesar să fii precaut.

  • Motorul butuc sau roată. Când ne referim la acest tip de motor e necesar să cunoaștem că motorul și roata vor alcătui un tot întreg. Astfel, în funcție de model, motorul poate fi amplasat pe roata din față sau pe cea din spate. La fel, există și trotinete cu două motoare, fiecărei roți îi va corespunde un motor. Avantajul al acestui tip de motoare îl constituie o greutate minimă, trotineta fiind ușor de transportat.
  • Motorul cu transmisie cu lanț este amplasat pe ramă, transmițând puterea spre roata din spate prin prisma unui lanț din metal. Acest motor este mai greu decât un motor-roată, fiind inclus în modelele off-road.

Puterea

Cunoaștem că dacă puterea unui motor e mai mare, atunci și capacitatea de accelerație/tracțiune va fi mai ridicată, fiind posibilă urcarea cu ușurință pe pante. Deci, motorul poate avea puterea de:

  • până la 250 W – aici ne referim la trotinetele electrice menite pentru copiii, care nu pot avea o greutate mai mare de 80 kg. Plusurile acestui motor constau în consumul redus de energiei și posibilitatea de manevrarea cu ușurință.
  • între 350-500W – în acest caz vorbim despre trotinetele care cântăresc mai multe, undeva 80-100 kg, sau la trotinetele dotate cu scaun.
  • până la 1000 W – acest motor este unul din cele mai puternice, destinat pentru mersul pe teren denivelat, pentru realizarea unor trucuri sau cheme. Dezavantajul acestor trotinete constă în greutatea acestora și cantitatea enormă a energiei pe care o consumă bateria.

Viteza

Acest factor este important pentru oricare din utilizatori. Astfel, trotinetele pot avea următoarele fracțiuni de viteză:

  • între 10-12 km/h este viteza pe care o dețin trotinetele pentru copii.
  • 25-35 km/h este o viteză comodă și sigură, fiind preferată de utilizatorii începători pentru navetele până la magazin sau plimbările prin parc.
  • 80-90 km/h reprezintă o viteză preferată de șoferii avizați și care practică sporturile extreme. La fel, dacă vei merge cu o astfel de viteză, este necesar să respecți regulile de circulație și să fii atent la trafic.

Concluzie

În fond, odată ce ai identificat tipul de trotinetă, scopul procurării și principalele componente ale acesteia, ești gată să mergi la catalogul de trotinete și să alegi una pe placul tău. Dacă ești începător, recomandăm procurarea unei trotinete cu o viteză mai mică și o putere moderată, pentru a avea timp îndeajuns să îți menții echilibrul și să te concentrezi asupra mersului pe trotinetă. Dacă ești un șofer experimentat, atunci la sigur trotinetele cu o viteză mai mare vor fi perfecte pentru tine, te vor ajuta să realizezi trucuri și scheme, fiind totodată sigură și trainică.

Dan Cernea

Dan Cernea

Sunt un ciclist semi-profesionist și ador acest sport. Am peste 20,000 km parcurși și am schimbat 12 biciclete profesioniste. Am lansat site-ul BikePro împreună cu doi prieteni ca să popularizăm ciclismul și să ajutăm începătorii în alegerea produselor de calitate.