Skip to main content

Este o întrebare pe care o întâlnesc deseori pe forumurile bicicliste sau chiar în magazinele specializate. După câteva astfel de întrebări adresate mie, am decis să redactez acest articol pentru a putea fi de folos unui număr cât mai mare de oameni. Datorită faptului că au construcții și scopuri ce se diferențiază cardinal, nu îți va fi prea greu să alegi ce tip de bicicletă să achiziționezi după ce vei citi acest articol. 

Aici vei găsi o mică caracterizare atât pentru bicicletele semicursiere cât și pentru cele Mountain Bike care te va ajuta la alegerea unei biciclete perfecte pentru tine, de asemenea, vei primi câteva sfaturi utile despre cum să alegi mai bine o astfel de bicicletă. 

Semicursieră

Bicicletele semicursiere sunt o variantă mai potrivită pentru folosirea de zi cu zi a bicicletei cursiere. În comparație cu bicicleta cursieră, acest tip de bicicletă are un nivel de comoditate mai înalt și unele modele posedă un sistem de suspensii ce amortizează o parte din șocurile produse la contactul roților cu pământul. Roțile, de asemenea, au suferit câteva schimbări în comparație cu bicicleta cursieră. Acestea nu mai au o lățime atât de mică și au o structură mai rugoasă, ceea ce va permite pedalarea pe suprafețe prost asfaltate. 

Aceste biciclete sunt deseori folosite de oamenii ce au nevoie de un mijloc de transport rapid și relativ ieftin. Este o variantă ideală pentru locuitorii unui megapolis aglomerat sau a unui oraș cu străzi înguste și incomode. Datorită coeficientului de manevrabilitate în cupă cu o viteză decentă, bicicleta va putea face naveta destul de rapid de acasă la serviciu sau școală. De asemenea, cum am spus mai sus, nu veți fi lipsit de un confort minim. 

Dacă faci parte din această categorie, bicicletele semicursiere sunt varianta ideală pentru tine. Trebuie însă să fii atent la unele detalii de care îți voi spune. În primul rând, asigură-te că schimbătoarele de viteze sunt de calitate superioară, folosirea uneia astfel de biciclete va aduce după sine necesitatea de a schimba permanent vitezele. Un alt aspect important este sistemul de frânare. Dacă plănuiești exploatarea acesteia în trafic, vei fi nevoit să frânezi destul de mult și nu vrei să rămâi fără această posibilitate într-un moment critic.  

Mountain Bike

Deși mulți oameni aleg o astfel de bicicletă pentru folosirea de zi cu zi, nu cred că este o alegere bună. Este evident faptul că Mountain Bike-urile posedă toate calitățile unei biciclete de oraș, de la viteza decentă până la sistemul de frânare și amortizare de cea mai înaltă calitate, dar scopul principal al acestei biciclete este, totuși, cucerirea drumurilor avariate și a porțiunilor de off road, de aceea, fii foarte atent atunci când alegi o bicicletă. 

În cazul în care vrei o astfel de bicicletă pentru exploatarea în oraș, există un singur dezavantaj care ar putea să te încurce chiar din prima zi după achiziționare. Mountain Bike-urile, în marea majoritate a cazurilor, sunt extrem de grele, cu mult mai grele ca majoritatea semicursierelor sau a cursierelor. Greutatea acestora este motivată de grosimea materialului folosit la fabricarea cadrului. 

Atunci când achiziționezi un Mountain Bike este foarte important să atragi atenția la anvelopele cu care este echipată bicicleta. Acest aspect, din punctul meu de vedere, este cel mai important la achiziționarea unui Mountain Bike ce va fi folosit pe off road. În cazul în care vei exploata bicicleta în oraș sau, cel puțin, pe asfalt, trebuie să te asiguri că achiziționezi cea mai ușoară variantă posibilă. 

Concluzia

Aceste biciclete sunt extrem de diferite, de aceea, alegerea va fi mai ușor de făcut dacă ai deja câteva cerințe bine formulate pentru viitoarea ta bicicletă. În cazul în care nu ești destul de sigur, trebuie să revezi articolul și să încerci să mai evidențiezi câteva situații în care vei avea nevoie de o bicicletă sau alta.

Dan Cernea

Dan Cernea

Sunt un ciclist semi-profesionist și ador acest sport. Am peste 20,000 km parcurși și am schimbat 12 biciclete profesioniste. Am lansat site-ul BikePro împreună cu doi prieteni ca să popularizăm ciclismul și să ajutăm începătorii în alegerea produselor de calitate.