Skip to main content

Viața într-un oraș aglomerat și gălăgios poate trezi o dorință aprigă de a te detașa de probleme și a te refugia în sânul naturii. Acest tip de odihnă poate avea un efect relaxant puternic. Cele șase trasee de bicicletă lângă Constanța ce urmează, îmbină în ele efectele relaxante a naturii cu plimbările aventuroase și pline de adrenalină la volanul unui BMX sau a unui mountain bike. 

Cele câteva destinații ce vor fi descrise mai jos pot fi vizitate de începători și cicliști experimentați, însă sfatul meu este să vă faceți o echipă cu care veți trece prin această escapadă împreună, combinând experiența profesioniștilor cu dorința de aventură și pericol a celor ce abia încep să pedaleze. În acest articol vă voi da câteva ponturi despre ce puteți vizita la destinație sau pe parcurs ce pedalați pentru un mic popas.

Nu ezitați să ieșiți de pe traseul descris de mine. Explorați noi posibilități, aventurați-vă pe poteci necunoscute și încercați lucruri noi. Plăcerea plimbărilor cu bicicleta nu poate fi limitată de un grafic strict și rigid. O idee bună pentru a descoperi lucruri noi este vizitarea fiecărui sat prin care va trece traseul deoarece, până la urmă, fiecare sat își are propria cultură și tradiții, ceea ce este extrem de captivant pentru iubitorii de istorie și sociologie. 

Traseul Medgidia – Castelu – Poarta Albă – Murfatlar – Straja – Bărăganu – Lanurile – Ciocârlia de Sus – Valea Dacilor – Medgidia

Escapadă ce se întinde pe o lungime de aproximativ 70 de kilometri și poate fi parcursă, în dependență de viteza și nivelul de pregătire a ciclistului, în crica 5 ore. Traseul este destinat cicliștilor cu nivel mediu de pregătire, iar cei începători ar trebuie să se aventureze pe acest drum doar fiind însoțiți de un grup de bicicliști mai experimentați. Cei doritori să pornească la drum trebuie să știe că pe unele porțiuni ale acestuia veți avea parte de pietre și gropi, iar în alte părți, drumul va fi năpădit de o vegetație ușoară.

O bicicletă de trekking sau MTB ar fi perfectă pentru acest traseu, dar vă puteți descurca și cu o bicicletă simplă de oraș.

O mare parte a drumului veți fi însoțiți de priveliști spectaculoase asupra Canalului Dunărea – Marea Neagră, construcția căruia a fost terminată în anul 1984 și inaugurată lumii de către Nicolae Ceaușescu. Pe malul acestuia vă veți putea odihni și savura briza răcoroasă în timpul micilor popasuri. O altă atracție turistică, de data asta pentru iubitorii de istorie națională, Monumentul Tineretului de la Straja care a fost construit cu fondurile adunate de Uniunea Tineretului Comunist ce făcea parte din Partidul Comunist de atunci.

Vezi și cele mai populare trasee de bicicletă lângă București

Traseul Târgușor – Cheile Dobrogei – Mănăstirea Casian – Târgușor – Gura Dobrogei – Sacele – Corbu – Navodari – Mamaia

Traseul măsoară circa 71 de kilometri și se întinde pe diferite tipuri de drumuri, de la cele de țară ce constau doar din pământ bătătorit de roțile căruțelor până la drumuri județene bine asfaltate. Escapada este destinată acelor bicicliști cu un nivel mediu de pregătire datorită diferenței de altitudine ce constă circa 400 de metri deasupra mării.

Zona Cheilor Dobrogei este un exemplu magnific de natură în starea ei sălbatică. Dacă sunteți pasionați de priveliști pitorești și cu adevărat magnifice, vă sfătui să nu vă limitați doar la o zi acolo, puteți găsi un loc amenajat pentru a sta cu cortul și a savura din plin sălbăticia. De asemnea, fiind acolo puteți vizita peștera descoperită în anul 1923 de către arheologul și istoricul Vasile Pârvan. În cazul în care vă temeți de lilieci, puteți aștepta restul grupului la intrare.

Un ultim punct de interes în cadrul acestui traseu este Mănăstirea Sfântul Ioan Casian ce a fost ridicată în anul 2003 și la construirea acestea au fost folosite pietre calcaroase atât de populare pe tot teritoriul Dobrogei.

Traseul Cernavodă – Seimeni – Dunărea – Capidava – Baltăgești – Galbiori – Pantelimon – Mireasa – Târgușor – Mihail Kogălniceanu – Cuza Vodă – Medgidia

Traseul măsoară tocmai 114 kilometri și nu este destinat începătorilor sau acelor bicicliști cu un nivel mediu de pregătire. Acest traseu a fost construit pentru acei oameni ai căror experiență în ale ciclismului măsoară peste 5 ani și nu se tem de o aventură istovitoare. În dependență de viteza cu care pedalați drumul vă poate lua peste 8 ore, de aceea este nevoie să aveți la voi apă și mâncare sau să vă opriți să cumpărați. 

Pe parcursul aceste escapade veți putea întâlni două monumente destul de importante în istoria plaiului natal, cetățile Capidava și Ulmetum. Prima cetate, Capidava, este un centru fortificat geto-dac ce a fost transformat într-un castru roman și a jucat un rol important în apărarea Imperiului Roman pe Dunăre. A doua cetate, Ulmetum, este un castru construit de către autoritățile romane. Numele acesteia se traduce ca ”pădure de ulmi” din latină.

Traseul Mangalia – Saturn – Venus – Cap Aurora – Jupiter – Neptun – Olimp – 23 August – Costinești – Tuzla – Eforie Sud – Eforie Nord – Agigea – Lazu – Constanța

Acest traseu are un nivel de dificultate destul de ridicat din cauza lungimii dar și a căldurii inevitabile pe timp de vară și primăvară. Escapada se întinde pe o lungime de 88 de kilometri și va trebui să pedalați circa 8 ore pentru a îndeplini întreg traseul. Nu veți întâlni obstacole ca drum pietruit sau de pământ, toate porțiunile drumului vor fi asfaltate destul de bine, în unele locuri fără de nici o groapă chiar. 

Magia acestui traseu este că nu trebuie parcurs deodată. Trecând prin stațiunile de odihnă a Constanței, că puteți opri pentru câteva zile pentru a savura un pic de soare și mare alături de prieteni și, fiind ofihniți, să porniți mai departe. Înainte de a porni în această aventură vă sfătui să vă eliberați cât mai multe zile de la servici și să luați cât mai mulți prieteni cu voi, compania bună vă va ridica dispoziția și moralul mereu, iar într-o vacanță pe malul mării acești doi factori sunt cei mai importanți. 

Vezi și cele mai populare trasee de bicicletă lângă Cluj.

Traseul Mangalia – 2 Mai – Vama Veche

Traseul este foarte ușor de parcurs și este destinat mai degrabă începătorilor care vor să-și încerce pentru prima dată puterile la un traseu mai lung. Acesta măsoară numai 30 de kilometri și poate fi parcurs în doar câteva ore. Majoritatea timpului veți merge pe drum asfaltat, cu mici porțiuni de drum pietruit sau plajă dacă veți dori să faceți un popas pe nisipul cald al litoralului de vară. 

În primul rând, acest traseu este conceput pentru a ajunge pe litoralul mării și a te bucura de canicula și soarele de vară pe una din plajele Constanței. Atât 2 mai cât și regiunea în apropierea Vămii Vechi vă vor putea oferi această posibilitate, iar sfatul meu este să achiziționați un cort și să rămâneți pe litoral pe perioada nocturnă pentru a putea savura răcoarea de seară a mării dar și cerul înstelat, priveliștea asupra căruia se deschide în totalitate de pe malul mării.

Traseul Jurilovca – Vișina – Lunca – Ceamurlia de Jos – Baia – Mihai Viteazu – Sinoe – Istria – Sacele – Vadu – Plaja Vadu – Vadu – Corbu – Plaja Corbu – Corbu – Navodari – Mamaia Sat – Mamaia – Constanta

Acest traseu este destinat pentru acei bicicliști ce nu se tem să se aventureze într-o călătorie ce va conține și înnoptări în cort sau chiar sub cerul liber. Drumul măsoară circa 170 de kilometri și vă va lua peste 3 zile să-l parcurgeți dacă veți lua în calcul și opririle la plajă și alte atracții turistice. Nu este o escapadă pentru începători din cauza lungimii colosale a drumului dar și a schimbărilor reglate de altitudine și a deselor porțiuni de drum pietruit sau de țară. Vă sfătui să plecați într-o astfel de vacanță împreună cu câțiva prieteni buni și de încredere pentru a petrece timpul cât se poate de bine și pozitiv.

Primul loc cu o istorie bogată pe care îl veți întâlni este satul Istria care a fost întemeiat de Nasuf cel Negru și dacă veți intra în vorbă cu un localnic mai în vârstă veți afla povestea sătenilor ce sunt numiți bucovineni. În apropierea acestui sat se află cetatea Histria, fortificație ce a fost întemeiată de grecii antici din Milet și slujea drept colonie a acestora pe teritoriul geto-dac. De asemenea, aici puteți vizita Muzeul de Arheologie Histria unde veți afla mai multe despre această colonie.

Următoarea oprire este plaja Vadu unde vă puteți opri cu corturile pentru a înopta pe malul mării și a savura briza nocturnă a Mării Negre. Dacă ajungeți destul de devreme, puteți face și o baie scurtă. La scurt timp după ce părăsiți această plajă veți găsi un alt loc de popas, la fel de fermecător ca primul, Plaja Corbu, unde, dacă vreți, mai puteți petrece o noapte. 

Dan Cernea

Dan Cernea

Sunt un ciclist semi-profesionist și ador acest sport. Am peste 20,000 km parcurși și am schimbat 12 biciclete profesioniste. Am lansat site-ul BikePro împreună cu doi prieteni ca să popularizăm ciclismul și să ajutăm începătorii în alegerea produselor de calitate.