Skip to main content

Nimic nu este mai bun decât o plimbare cu bicicleta în sânul naturii, mai ales într-un oraș al cărui peisaje magnifice definește însăși esența frumuseții. Aerul curat și flora montană te fac să uiți de gălăgia și aglomerația ce ai lăsat-o în oraș. În acest articol vă voi prezenta câteva trasee de parcurs cu bicicleta în împrejurimile Brașovului și scurte recomandări pentru fiecare dintre ele. În dependență de nivelul vostru de pregătire, este necesar să studiați atent durata și gradul de dificultate a acestor trasee înainte de a vă porni la drum. O altă recomandare folositoare ar fi să mergeți împreună cu un ciclist mai experimentat dacă sunteți un începător.

Valea cu Apă – Șaua Tâmpei

Peisajele ce se deschid în urma parcurgerii traseelor de lângă Poiana Brașov


Acest traseu începe la biblioteca județeană ”George Barițiu” de unde, mergând pe strada C.Brâncoveanu și mai apoi pe strada Pe Tocile, ajungi la Pietrele lui Solomon. Am ales această rută datorită faptului că biblioteca este cunoscută de majoritatea oamenilor și poate fi găsită ușor. Un alt factor important este ocolirea traficului brașovean mergând pe această rută. Până la Pietrele lui Solomon drumul este asfaltat și ușor de parcurs, din acest punct se începe adevărata aventură.

Următoarea etapă a traseului este drumul forestier ce se termină cu o intersecție, drumul la dreapta ducând la Poiana Brașovului iar cel ce duce mai departe ajunge la Valea cu Apă. Până la a doua intersecție, de unde se începe o mică porțiune unde va trebui să împingeți bicicleta, vei fi acompaniat de apele Cheiului.

După ce treceți de mica serpentină, veți da peste o intersecție de trasee ce se numește ”La Băncuța” unde vă veți putea odihni un pic pe cele două bănci instalate acolo. Traseul continuă la stânga, pe ”Drumul Domnilor”, iar într-un final, printr-o coborâre mai rapidă, vei ajunge la Șaua Tâmpei.

Odată ajuns acolo, vei avea patru căi de coborâre, cea mai interesantă dintre ele fiind coborârea la Iepure, în Rădăcău, poteca din dreapta cum cobori din pădure. Aceasta este o potecă single track, adică poate fi folosită doar de un ciclist, potecă pe care bicicleta va prinde o viteză extraordinară.

De la Iepure traseul poate fi continuat, însă pentru cicliștii amatori traseul până aici va fi de ajuns pentru a simți aventura în sânge.

Predeal – Susai – Azuga – Bușteni

Parcurgerea traseului Predeal-Susai-Azuga-Bușteni


Acest traseu își are începutul său la Gara Predeal, de unde vei putea alege dintre două căi, ori prin oraș, ori pe drumul național DN1. Dacă alegi prima variantă va trebui să iai cursul către hotelul Belvedere sau Cabana Cioplea, această cale necesită însă experiență de pedalare în oraș și printre mașini (perfect pentru deținătorii unei biciclete de oraș). Dacă preferi să mergi pe DN1, va trebui să mergi până ajungi la podul CFR, de unde vei lua cursul spre Clabucet Sosire.

Prima etapă a acestei rute are loc pe un drum forestier ce se află într-o stare destul de bună indiferent de anotimpul în care te vei afla acolo. Iarna acest drum este deszapezit pentru un mai ușor acces a autoturismelor. Trebuie să aveți grijă însă la faptul că este un drum nemodernizat și poate avea unele stricăciuni.

Puteți face un scurt popas la intersecția acestui drum cu traseul turistic cu marcaj ”banda roșie” sau la Cabana Susai care se află mai departe pe acest drum. După asta drumul continuă către Azuga, porțiune care poate fi puțin problematică în caz că zăpada nu a fost curățată sau bătătorită.

Traseul continuă pe o porțiune de vale ce duce până la intersecția din Valea Azugii de unde vei merge pe malul râului Azuga. De la Azuga poți continua traseul pe DN1 sau E60 până la Bușteni.

Iepure – Tâmpa – Centru


Este un traseu destul de scurt și ușor de îndeplinit în afară de cele doua porțiuni cu bolovani destul de mari unde va trebui să luați bicicleta în mână pentru a trece. Este de fapt o potecă ce face legătura între cartierul Racadu și centrul Brașovului, ceea ce o face u rută lejeră pentru bicicliști mai experimentați. În week-end acest traseu este destul de aglomerat, printre bicicliștii ce vor să încerce această rută pot fi și familii cu copii sau persoane ce plimbă animalele de companie. Dacă doriți să încercați această rută, sfatul meu este să o faceți în timpul săptămânii.

Aleea este destul de lată și se pot forma cu ușurință două sensuri de mers în afară de porțiunea din dreptul celui mai înalt punct al străzii Dobrogeanu Gherea, unde aceasta devine o mică potecă. Mai departe se află porțiunea de cu bolovani despre care am vorbit mai sus și un mic deal de urcat. Vă recomand să vă dați jos de pe bicicletă pe această porțiune de traseu, nu numai din cauza bolovanilor dar și a priveliștilor ce se întrezăresc printre copaci.

Vezi și cele mai populare trasee cicliste lângă București.

Predeal – Cabana Trei Brazi – Cabana Poiana Secuilor – Cabana Susai

Parcurgerea celei mai grele porțiuni a unui traseu de lângă Brașov


Dacă vrei să te bucuri de peisaje montane și forestiere ce nu mai sunt întâlnite în alte locuri, acest traseu este perfect pentru tine. În conformitate de anotimpul ales, terbuie să aveți grijă la zăpada sau gheața ce poate fi pe drum sau ploile de vară ce sunt destul de frecvente aici. Drumul pornește din Predeal și se întinde pe câțiva kilometri până la Cabana Trei Brazi pe drumul județean DJ102P, care este deseori curățat de zăpada și gheață. Priveliștile ce pot fi admirate de pe acest drum sunt de-a dreptul magnifice.

De la Cabana Trei Brazi mergi încă aproximativ un kilometru până la Cabana Poiana Secuilor. Drumul către a doua cabană este mai slab curățat și dacă alegeți timpul de iarnă va trebui să fiți pregătiți pentru a întâlni zăpadă necurățată sau gheață. La Cabana Poiana Secuilor puteți face un mic popas pentru a bea un ceai sau o cafea caldă și a vă odihni un pic.

Următoarea etapă a acestui traseu este Cabana Susai, unde de asemenea vă puteți opri pentru un popas înainte de întoarcerea la Predeal. Dacă plănuiți parcurgerea acestui traseu pe timp de iarnă fiți sigur că vă echipați corespunzător și dacă sunteți un începător, ar fi bine să vă însoțească un biciclist mai experimentat.

Acest traseu este perfect pentru deținătorii de biciclete MTB sau de trekking.

Brașov – Râșnov – Bran – Codlea – Brașov


Acest traseu este ideal pentru a face o minivacanță deoarece parcurgerea acestuia durează 2 zile. Datorită lungimii dar și a greutății parcurgerii, nu se recomandă ca bicicliștii fără experiență să se aventureze în parcurgerea acestei rute. Traseul pornește din Brașov, de la stadionul FC Brașov din cartierul Bartolomeu și parcurge circa 135 de kilometri. Direcția de pornire este Râșnov-Bran. Până în râșnov se trece prin comuna Cristian.

La Bran, unde se și recomandă să se facă popasul de noapte, se poate de vizitat celebrul castel a lui Dracula, diferite muzee de stat și meșteșugari locali, iar dacă plecați pe timp de vară sau toamnă, peisajele fantastice vă sunt garantate. Dacă sunteți un biciclist cu experiență puteți dormi într-un cort, iar dacă nu, puteți brina un hotel sau motel.

În drum spre Codlea puteți vizita satul Vulcan și celebra biserică fortificată, iar odată ajunși la Brașov, puteți explora împrejurimile dacă sunteți un turist și aici. Este imperativ ca bicicleta și restul echipamentului să fie într-o stare impecabilă înainte de a porni la drum. Drumul fiind atât de lung, bicicleta poate să se strice sau alte piese ale echipamentului să iasă din uz, ceea ce ar deveni o problemă destul de mare.

Concluzia

Dacă plănuiți să petreceți timp în sânul naturii, o plimbare cu bicicleta pe aceste trasee va fi cea mai bună alegere pe care o puteți face. În dependență de capacitățile voastre și a bicicletei pe care o dețineți, alegeți cel mai bun și corespunzător traseu. Începătorii ar trebui să înceapă cu traseele mai aproape de oraș și, cu timpul, veți putea pretinde la trasee mai lungi și mai grele.

Unele dintre aceste rute pot fi periculoase, de aceea trebuie să consultați prognoza meteo pentru perioada în care planificați plecarea și este imperativ ca tot echipamentul vostru să fie într-o stare impecabilă, iar bicicleta să fie ajustată la acest tip de trasee. Cele mai bune tipuri de biciclete pentru aceste trasee sunt desigur, mountain bike-urile și cyclocross.

Dan Cernea

Dan Cernea

Sunt un ciclist semi-profesionist și ador acest sport. Am peste 20,000 km parcurși și am schimbat 12 biciclete profesioniste. Am lansat site-ul BikePro împreună cu doi prieteni ca să popularizăm ciclismul și să ajutăm începătorii în alegerea produselor de calitate.