Dacă eşti un locuitor al Bucureştiului ştii că o plimbare în aer liber te poate ajuta să uiţi de problemele şi disconfortul cauzat de oraşul ce te apasă prin masivitatea şi mărimea sa. În imprejurimile Bucureştiului există o mulţime de piste şi trasee de bicicletă pentru cicliști cu experienţă şi cei amatori, trasee ce te vor debarasa de stresul oraşului.
În acest articol îţi vom da câteva exemple de trasee ce îţi vor da posibilitatea să guşti din aventura ciclismului în natură, dar şi vor fi o metodă perfectă de a face nişte mişcare şi de a respira nişte aer curat.
Pădurea Cernica
Destinaţie arhicunoscută pentru locuitorii şi vizitatorii periodici a Bucureştiului. Pădurea Cernica, destinaţie situată în imediată apropiere a Bucureştiului, este foarte populară în rândurile amatorilor de ciclism, în special a posesorilor de biciclete de trekking sau MTB. Traseul este bun atât pentru începători cât pentru cei mai experimentaţi. Pădurea Cernica este locul unde se desfăşoară de obicei competiţiile de MTB, cel mai cunoscut dintre ele fiind Rocket Bike Fest.
Traseul porneşte în imediata apropiere apropiere a mănăstirii Cernica, la circa 15 km est de Bucureşti, lungimea traseului fiind de circa 27 de km. Diferenţa de altitudine se ridică la circa 206 metri. Cursa, deşi se desfăşoară într-o regiune off-road, nu este atât de dificilă.
Bicicliştii fără experienţă pe traseele off-road pot începe să înveţe anume pe acest traseu.
Vezi și cele mai populare trasee cicliste lângă Brașov.
Pădurile Comana şi Călugăreni
Datorită faptului că este un traseu destul de uşor de parcurs, dar şi a peisajelor fermecătoare ce se întind pe parcursul acestuia, Pădurile Comana şi Călugăreni este un traseu foarte popular în rândurile bucureştenilor. Pornind de la mănăstirea Comana, are o lungime de 32 de km, diferenţa de altitudine fiind de circa 248 de metri pe tot parcursul cursei.
Evenimentul Comana Bike Fest este organizat pe acest traseu şi este menit pentru cicliștii cu mai puţină experienţă, astfel, dacă nu le ai cu ciclismul, îţi mai rămâne o şansă mare să termini tot traseul. Cursa implică o porţiune din Pădurea Comana, o parte din drumul asfaltat DJ603, câteva localităţi şi pădurea Călugăreni.
În timpul pedalării în pădurile întâlnite de-a lungul traseului trebuie să fii atent la ţânţari şi pânze de păianjen, iar dacă ai ales să parcurgi traseul pe timp de ploaie, asigură-te că anvelopele sunt prielnice pentru noroi.
Bucla Tâncăbeşti-Periş-Cărbunari
Traseul începe de pe kilometrul 30 al autostrazii DN1, fiind o variantă ce include o parte de macadam, de aceea eşti nevoit să îţi pregăteşti echipamentul pentru off-road, iar bicicleta trebuie să fie de tip mountain bike sau ciclocross.
Începutul acestui traseu este la est de Bucureşti înspre Periş, după aceea se îndreaptă spre nord către Cărbunari, iar după întoarcerea de pe autostrada DN1, te vei întoarce în Tâncăbeşti. Dacă plănuieşti să parcurgi acest traseu, este nevoie să fii însoţit de un biciclist mai experimentat pentru a te însoţi şi a vedea cum se desfăşoară o cursă pe un drum naţional.
Vezi și cele mai populare trasee de bicicletă lângă Constanța.
Bucla Cornăţelu
Este cel mai îndepărtat şi unul dintre cele mai lungi trasee din apropierea Bucureştiului. Bucla Cornăţelu măsoară în total 58 de km şi punctul de pornire se află la o distanţă de 58 de km de Bucureşti. Traseul trece în marea majoritate a sa prin câmpie, însă există mici porţiuni de pădure. Înglobează în sine atât drumuri asfaltate cât şi drumuri de ţară, aşa că fii pregătit.
În general, făcând abstracţie de lungimea acestuia, este un traseu uşor de parcurs. Dacă vrei să-l parcurgi, pregătește-te pentru un vânt puternic ce te va însoţi pe tot parcursul Buclei Cornăleţu.
Bucla Căldăruşani
Chiar dacă, în aparenţă, este un traseu destul de uşor şi pentru începători, datorită faptului că este lipsit de alternanţă de altitudini sau dificultăţi speciale, traseul te va răpune din simplul fapt că măsoară circa 60 de km, de aceea este nevoie de să fii însoţit de un ciclist mai experimentat.
Traseul începe de la mănăstirea Căldărușani şi trece prin câteva sate din zona de câmpie până a ajunge la râul Prahova şi la câteva lacuri din apropierea acestuia. Dacă vrei să parcurgi acest traseu ai nevoie de o bicicletă de trekking, merinde pentru a putea parcurge întreaga distanţă a acestuia şi multă apă, mai ales dacă plănuieşti ieşirea pe timp de vară.
Traseul Palatul Mogoșoaia şi Pădurea Băneasa
Întreg traseul măsoară circa 37 de km. Acesta proneşte din parcul Herastrău de la intrarea Charles de Gaulle, către Chitila pe lângă Arcul de Triumf după care se îndreaptă spre Mogoşoaia pe şoseaua Chitila-Mogoşoaia, intrând în localitate prin parcul Brâncovenesc.
Întoarcerea se face prin pădurea Băneasa pe şoseaua Bucureşti- Târgovişte. Vei continua pe şoseaua Bucureşti- Ploieşti până ajungi la fântâna Mioriţa şi se va termina în parcul Herastrău.
Parcul Edenland
O destinaţie magnifică pentru bicicliştii iubitori de natură şi peisaje fermecătoare, Parcul Edenland te va impune să uiţi de problemele şi stres. Plecând din Pipera, prin Tunari şi Baloteşti, destinaţia finală este parcul de aventuri Edenland. Traseul cuprinde circa 30 de km de drumuri asfaltate şi de ţară.
Pe parcursul aceste curse vei fi întâmpinat de câmpii şi păduri uimitoare, combinate cu frumoasele sate româneşti ce vor împlini pictura pitorească a traseului. Pentru oamenii ce doresc să îţi creeze o mică vacanţă, există şi câteva restaurante în drum spre Edenland, unde te poţi relaxa după un drum lung şi să iei o mică gustare.
Moara Vlăsiei, Căldăruşani
Cursa parcurge teren forestier, cu un mic deal ce urcă după lacul Căldăruşani, fiind un loc bine îngrijit şi destul de pitoresc şi frumos, ideal pentru o plimbare lejeră cu bicicleta. Începutul se află la Moara Vlăsiei, de unde te vei îndrepta spre mănăstirea Căldăruşani. De acolo, prin pădure, te vei îndrepta spre localitatea cu numele de Lipia, de unde, la fel, prin pădure, te vei îndrepta spre Balta Neagră. Când ajungeţi în Sitaru, merită să luaţi în considerare faptul că doar la câţiva kilometri depărtare se află Mănăstirea Sfântul Nicolae Sitaru, unde puteţi face o vizită.
Lacul Snagov
Traseu ce începe direct din Bucureşti, de la Arcul de Triumf, către Casa Presei Libere şi spre Săftica. Trecând o mare parte a traseului, ajungeţi în localitatea Săftica, iar dacă aveţi nevoie de ceva odihnă în cursul pedalatului, puteţi face un mic popas în localitatea Ghermăneşti, unde este amenajată o zonă verde împrejmuită de pădure şi terase unde poţi bea o băutură răcoritoare sau chiar mânca ceva.
De aici, traseul continua la Snagov, destinaţia finală a acestui traseu, loc unde te poţi bucura de peisaje frumoase şi pitoreşti, poţi face un picnic alături de cei dragi sau doar să te relaxezi lângă lacul încărcat de nuferi.
Partea bună a acestui traseu este că lacul este amenajat pentru a primi biciclişti, de aceea există foarte multe locuri unde poţi să-ţi laşi bicicleta fără a te teme pentru aceasta.
Pădurea Băneasa
În imediata apropiere de Bucureşti se află Pădurea Băneasa, un masiv forestier ce se întinde la peste 600 de hectare de pădure în care bicicliştii pot găsi sute de poteci şi trasee pe placul lor. Vă avertizăm că unele poteci sunt traversate doar de cicliştii mai avansaţi, iar altele sunt doar pentru începători, de aceea trebuie să fii extrem de atent când alegi poteca pe care mergi.
Un alt sfat ce ar putea să-ți fie de folos este prezenţa echipamentului necesar, cum ar fi apă sau merinde deoarece potecile sunt destul de lungi, unele pot fi chiar foarte lungi în dependenţă de direcţia pe care o alegi. Tipul de biciclete ce trebuie folosit poate fi un mountain bike sau un cyclocross bike.
Concluzia
Pentru a petrece timp în sânul naturii nu este nevoie să pleci departe de Bucureşti, este nevoie doar să ştii de locurile unde poţi să scapi de stresul urban, iar articolul nostru confirmă acest fapt. În conformitate cu forţele proprii şi cu echipamentul de care dispui, trebuie să alegi un traseu pe care îl vei parcurge în întregime, deoarece numai aşa vei simţi cu adevărat aventura împlinită. Echipa noastră îţi recomandă să începi cu traseele mici dacă eşti un începător, iar dacă eşti un biciclist cu experienţă, poţi ajuta începătorii să treacă peste traseele mai grele.