Un component extrem de important pentru un ciclist ce își combină pasiunea pentru biciclete cu familia este un scaun de bicicletă pentru copii, echipament ce vă va permite să pedalați împreună cu copii mici fără probleme pentru ciclist sau copil. În acest articol, echipa bikepro.ro a adunat cele mai bune variante de pe piață pentru a vă ușura procesul de căutare, dar și a descris în cele mai mici detalii cum ar trebui să alegeți un scaun perfect pentru copilul dumneavoastră.
Top Cele mai Bune Scaune de Bicicletă pentru Copii
Cele mai bune scaune montate în față
Dacă dispuneți de o bicicletă ce nu este dotată cu un portbagaj sau dacă aveți nevoie să aveți copilul în vizor permanent, acest tip de scaune este perfect pentru dumneavoastră deoarece se montează pe rama bicicletei chiar în fața biciclistului, iar copilul este poziționat în așa fel în care îl veți putea veghea necontenit.
Bikla Dynamic G2
Acest scaun este destinat copiilor între unu și trei ani sau celor care cântăresc nu mai mult de 15 kg. Bikla Dynamic G2 este confecționat dintr-un material rezistent dar în același timp și ușor pentru a nu îngreuna ciclistul. Montarea pe ramă asigură o fixare puternică ce nu va permite apariția unor accidente neplăcute. Dynamic G2 este proiectat special pentru a nu produce disconfort atât ciclistului cât și copilului.
Avantaje
- Preț accesibil
- Dimensiuni relativ mici
Dezavantaje
- Poate să nu fie destul de comod pentru unii copii
Thule Yepp Mini
Datorită materialului hidrofob cu care este acoperită întreaga suprafață a scaunului, acesta va fi foarte ușor de curățat și de menținut uscat. Thule Yepp oferă o poziționare cât se poate de comodă copilului, iar datorită hamului ajustabil în 5 puncte, acesta va fi în siguranță maximă. Pe măsură ce copilul crește, acesta asigură o potrivire perfectă datorită suporturilor pentru tălpi și a hamurilor ajustabile, ceea ce oferă un plus de economie părinților. Scaunul poate menține o greutate de până la 15 kg.
Avantaje
- Siguranță maximă a copilului
- Posibilitatea de a fi ajustat după marimile necesare
Dezavantaje
- Este posibil ca să nu fie potrivit pentru bicicleta dumneavoastră
Weeride Deluxe
Scaunul Weeride Deluxe oferă un coeficient maxim de siguranță pentru ambii pasageri ai bicicletei datorită poziționării ingenioase ce nu schimbă centrul de greutate a bicicletei. Materialele extrem de calitative din care este confecționat va exclude orice inflamație sau iritație a pielii copilului în caz că aceasta va intra în contact cu suprafața scaunului. De asemenea, montarea scaunului se înfăptuie destul de ușor, ceea ce este un plus enorm pentru oamenii ce își prețuiesc timpul și nu vor să-l piardă în zadar. Scaunul este destinat copiilor între 1 și 4 ani și poate suporta o greutate de până la 15 kg.
Avantaje
- Siguranță maximă a copilului
- Posibilitatea de a fi ajustat după marimile necesare
Dezavantaje
- Este posibil ca să nu fie potrivit pentru bicicleta dumneavoastră
Qibbel AIR
Scaun ce se potrivește la fel de bine atât pentru băieți cât și pentru fete, Qibbel AIR este dotat cu o plasă ce permite circulația perfectă a aerului, ceea ce previne iritații de piele sau transpirația excesivă a copilului în timpul transportării acestuia. De asemenea, atașamentele pentru fixare ce sunt incluse în pachet vă vor permite să montați scaunul într-un timp foarte scurt și în același timp, fixarea va fi extrem de puternică.
Avantaje
- Căptușire cu plasă
- Poate fi folosit de fete și băieți
Dezavantaje
- Gamă mică de culori
Thule Yepp Nexxt Mini
Scaunul Thule Yepp Nexxt este dotat cu un mâner confortabil ce poate ține mâinile copului ocupate pe timpul plimbării. De asemenea, scaunul dispune de un sistem de securizare foarte rapid și ușor de folosit ce constă dintr-o cataramă metalică ce nu poate fi desfăcută de un copil. Confortul copilului este asigurat de un sistem de perne amortizante cu care este căptușit întreg scaunul și sunt confecționate dintr-un material ce absoarbe șocurile drumului.
Avantaje
- Mâner pentru copil
- Îmbină siguranța și simplitatea
Dezavantaje
- Prețul destul de mare
Cele mai bune scaune de bicicletă montate în spate
În dependență de dotările bicicletei dar și a dorințelor proprii, poți opta pentru un scaun ce se montează în spatele ciclistului, care are câteva plusuri și minusuri în comparație cu scaunele montate în față, în special faptul că pot transporta copii cu o greutate mai mare.
Bikla Dynamic G5
Dynamic G5 poate suporta un copil cu o greutate de până la 22 de kg sau cu o vârstă între 1-5 ani, ceea ce permite părinților să îl folosească mai mulți ani fără nici o problemă. Fiind confecționat dintr-un plastic destul de dur și ușor, scaunul nu va produce mari dificultăți la montare sau transportare. Trebuie să aveți în vedere însă că echipamentul de fixare a acestuia este destinat bicicletelor cu o ramă ce are diametrul între 28 și 40 de mm.
Avantaje
- Preț accesibil
- Longevitatea materialelor
Dezavantaje
- Mărimea destul de mare a scaunului
Polisport Koolah FF
Polisport Koolah FF este o alegere perfectă pentru părinții ce îți doresc ca copii lor să călătorească în exces de confort. Perna poziționată în zona lombară a copilului asigură suportul capului, dar și a întregului corp. Picioarele copilului sunt protejate de contactul cu roata bicicletei, iar elementul reflectorizant poziționat pe spatele aduce un plus de siguranță călătoriilor înfăptuite pe timp de noapte.
Avantaje
- O gamă largă de culori la alegere
- Sisteme de siguranță în plus
Dezavantaje
- Este destul de greu de asamblat şi montat
Sport X Team
Scaunul produs de Sport X Team este destinat bicicletelor și cicliștilor ce doresc să experimenteze un nivel mai înalt de viteză în timp ce se plimbă cu copilul sau întreaga familie. Sistemul de prindere în 3 puncte a copilului sporește siguranța fixării acestuia în scaun, iar materialele ușoare și durabile folosite pentru confecționarea acestui scaun, dar și forma acestuia, permit ciclistului să dezvolte o viteză mai mare decât cu scaunele obișnuite.
Avantaje
- Design sportiv
- Uşurinţa asamblării
Dezavantaje
- Poate fi incompatibil cu unele biciclete
Bobike Junior Classic Urban
Un scaun destinat plimbărilor lente prin oraș sau mici parcuri în apropierea casei. Junior Classic Urban este îndeplinit într-un material ușor și dotat cu sisteme de montare ce permit fixarea acestuia într-un timp extrem de scurt. Scaunul este dotat cu un suport pentru geantă sau rucsac, iar cureaua ce fixează copilul este reglabilă.
Avantaje
- Compatibil cu majoritatea bicicletelor
- Perfect pentru oraş
Dezavantaje
- Sisteme de siguranţă mai lejere
Bobike Exclusive Tour Plus
Exclusive Tour Plus este o versiune îmbunătățită a scaunului Exclusive Tour, de aceea este compatibil atât cu biciclete tradiționale cât și cu cele electrice. Scaunul este construit pe baza unor pereți dubli pentru a spori siguranța copilului, iar luminile led sporesc vizibilitatea pe timp de noapte și, în plus, oferă o notă de stil scaunului. Design-ul ce dă impresia de ambalare a copilului este la fel folosit pentru a spori siguranța acestuia în cazurile excepționale.
Avantaje
- Design ce oferă o maximă siguranţă
- Poate fi folosit în tandem cu biciclete electrice
Dezavantaje
- Preţ destul de mare
Vezi și: Cele mai bune biciclete pentru copii
Cum să alegi un scaun de bicicletă pentru copilul tău
Materialul folosit la căptușirea scaunului
Pielea copiilor de până la 7-8 ani este destul de sensibilă și poate fi ușor iritată de unele materiale. Înainte de a cumpăra un scaun sau altul, asigurați-vă că materialele ce sunt folosite la căptușirea acestuia nu vor irita pielea copilului vostru, mai ales dacă plănuiți plimbări pe timp de vară atunci când acesta va fi dezbrăcat. De asemenea, este o idee bună să verificați dacă materialul va permite pielii spatelui să respire și nu va cauza o transpirație excesivă a copilului. Cel mai bine este ca scaunul să fie căptușit cu o plasă moale, asemănătoare cu cea a adidașilor de vară, care va permite aerului să circule.
Poziționarea scaunului în raport cu ciclistul
Scaunul poate fi poziționat atât în fața cât și în spatele omului care pedalează. În dependență de preferințele personale, dar și cele a copilului. De exemplu, dacă acesta se sperie când nu vă vede și nu sunteți aproape, aveți nevoie de un scaun montat în față, iar dacă nu, scaunul montat în spate va fi o alegere perfectă. Trebuie să țineți minte însă că scaunele montate în spate pot suporta o greutate relativ mai mare ca cele montate în față, caracteristică ce nu trebuie ignorată sub nici un motiv.
Compatibilitatea cu bicicleta
Acest aspect care la prima vedere nu este atât de important, este de fapt crucial în alegerea unui scaun, și iată de ce. În cazul în care veți alege un scaun al cărui echipament de montaj va avea un diametru mai mare decât diametrul ramei bicicletei și nu veți observa la timp, riscați să nu îl fixați îndeajuns de puternic și ca consecință, copilul să cadă cu tot cu scaun. Pentru a evita astfel de consecințe tragice, înainte de a cumpăra un scaun, măsurați diametrul ramei cu un simplu metru croitoresc și alegeți scaunul în dependență de această cifră. În cazul în care scaunul se montează pe portbagaj, lucrurile stau altfel, un pic mai simplu. Tot ce trebuie să faceți este să vă asigurați dacă portbagajul este destul de mare pentru ca scaunul să încapă pe acesta.
Centură de siguranță
Există două tipuri de centuri de siguranță ce pot fi considerate standarde de siguranță, centurile cu trei și respectiv, cinci puncte de prindere. Centurile cu trei puncte de prindere au bretele ce se întâlnesc la catarama din centru. Centurile cu 5 puncte de prindere au aceleași bretele la care se adaugă o centură ce prinde talia.
Ambele sisteme de siguranță a copilului sunt destul de eficiente, însă sistemul cu cinci puncte de prindere este destinat copiilor ce pot scoate bretelele de pe umeri și, dacă în sistemul cu trei puncte de prindere, după scoaterea bretelelor copilul rămâne aproape liber, în sistemul cu cinci puncte de prindere acesta mai este fixat de centura de la talie.
Centurile pentru umeri
Aceste forme de siguranță sunt cele mai importante în întreg scaunul. Centurile pentru umeri permit părintelui să fixeze cât mai atent și strâns copilul în scaun pentru a evita căderea acestuia.
În timp ce alegeți un scaun este necesar să observați dacă veți putea fixa destul de puternic copilul și dacă centurile au un diametru ce poate fi reglat destul de repede și ușor. De asemenea, vă sfătui să alegeți scaunul cu centuri mai late pentru a nu provoca vânătăi copilului.
Suportul pentru picioare
Suportul pentru picioare este necesar atunci când copilul este destul de mare pentru ca să ajungă cu picioarele la roata din spate sau din față, în dependență de poziționarea scaunului în raport cu bicicleta. Vă sfătui să optați pentru un scaun cu suport reglabil pentru a interveni atunci când copilul a crescut și nu se mai simte destul de confortabil.
Posibilitatea de a înclina scaunul
În dependență de vârsta copilului, acesta poate adormi în scaunul pentru bicicletă. Pentru a adăuga un plus de confort somnului, există scaune ce pot fi înclinate. Un scaun cu această opțiune nu poate fi montat în fața ciclistului pentru a nu produce disconfort la pedalarea și controlarea bicicletei. Dacă presupuneți că copilul dumneavoastră va profita de legănatul bicicletei și va adormi, acest tip de scaun este perfect.
Forma scaunului
Scaunul, pe lângă funcția principală de a asigura copilul cu o plimbare în siguranță, mai poate avea și alte funcții. Acesta poate găzdui rucsacul sau geanta părintelui și, de asemenea, casca sau protecția copilului. O altă opțiune a unor scaune sunt barele de protecție ce previn ca copilul să scoată degetele sau mâinile în afara scaunului.
Vezi și alte accesorii importante pentru un ciclist