Skip to main content
Recomandat de BikePro

Mountain Bike KAIMARTE

 • Sport: Ciclism
 • Tip: Pliabila, De oras
 • Tip cadru: Full suspension

Alegerea #2

MTB Velors 26" V2660D

 • Sport: Ciclism
 • Tip: De munte
 • Tip cadru: Hardtail

Alegerea #3

CARPAT MTB Invictus

 • Sport: Ciclism
 • Tip: De munte
 • Tip cadru: Hardtail

Cursele downhill presupun viteză, putere și flexibilitate. Astfel, alegerea unei biciclete cu suspensie poate fi dificilă, esențial fiind elementele componente ale bicicletei, precum: putere, greutate, stabilitate și viteză. Aceste criterii sunt obținute prin prisma materialelor din care e confecționată bicicleta și calitatea acestora. Este important să ții cont de raportul calitate/preț, vizând scopul achiziționării unei biciclete pentru suspensie. La fel, pașii importanți în alegerea unei biciclete îi constituie analiza elementelor constitutive, acestea fiind roțile, rama, ghidonul, numărul de viteze. Pentru a-ți facilita alegere am pregătit un top de 10 biciclete downhill și un ghid care te va ajută să alegi dispozitivul perfect.

Cele mai Bune Biciclete Downhill:

Mountain Bike KAIMARTE

Apreciată de utilizatori, bicicleta marca OEM se potrivește pentru orice nivel de pregătire, fiind perfectă pentru cei care încep practicarea sporturilor extreme sau adoră plimbările pe drum de munte. MTB-ul este pliabil, având doar 15 kg, fapt grație căruia este posibilă depozitarea în locuri mici și încăpătoare, la fel fiind ușor de transportat dacă mergi la drumeții.  

Materialul din care e confecționată aceasta este aliaj, cadrul și furca fiind din oțel, iar spițele din aluminiu. Sistemul de frânare este pe disc, fapt ce va ușura coborârile din munți. Cursa de suspensie cadru este de 40 mm, iar bicicleta poate menține o greutate de până la 120 kg. Are o înălțime de 105 cm, ceea ce explică folosirea acesteia atât în cadrul competițiilor, cât și pentru navetele prin oraș sau plimbările în munți. Lățimea ghidonului este de 62 cm și se pretează utilizării atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Design-ul îndrăzneț satisface dorințele vizuale oricărui ciclist, fiind disponibil în trei culori: roșu, albastru și galben.

Avantaje

 • Cheie Dropper post
 • Posedă 21 de viteze

Dezavantaje

 • Cursa de suspensie 40 mm

MTB ST 540

Cadrul unisex este dotat cu sloping, având o înclinare a tubului, oferind un plus de comoditate și confort. La fel, se potrivește și pentru utilizatorii femei, dacă modificați șaua pe una SPORT Damă 500, care este adaptată configurației feminine. Cadrul din aluminiu are doar 2,7 kg, iar amortizorul din spate este conceput în baza unui mecanism semi-pivot, care e sensibil pe terenurile denivelate sau accidentate. Astfel, bicicleta va face față oricărie zone downhill.

Suspensia din spate se bazează pe aer,  iar amortizorul poate fi reglat în funcție de înălțimea utilizatorului. Șaua are o formă de hamac, fiind confortabilă pentru orice utilizaotr, indiferent de greutatea acestuia. Jantele duble împreună cu cauciucurile polivalente oferă performanță și calitate, iar crampoanele de pe cauciuc se potrivesc oricărui teren, fie acesta accidentat, denivelat, umed sau uscat. Pedalele sunt plate, fiind mult mai confortabile pentru utilizator.

Avantaje

 • Deține 18 viteze
 • Șa ROCKRIDER ERGOFIT

Dezavantaje

 • Potrivită pentru cicliștii intermediari și avansați

MTB Velors 26″ V2660D

Fiind unul dintre cele mai procurate produse, mtb-ul Schimano se potrivește ideal pentru aventurile pe drumuri dificile și călătoriile prin pădurile din munți. Cadrul este confecționat din oțel, având o geometrie specială  cu mărimea de 460 mm. Furca este asigurată cu suspensie pe arc, fiind concepută pentru drumurile denivelate și accidentate, aceasta va face față oricărei provocări muntoase. Schimbătorul de viteză este produs de renumita marcă Shimano, care a devenit deja un brand notoriu nu doar pe piața componentelor de biciclete.

Lanțul Velors este puternic și rezistă oricărui tip de pedalare, fie acesta și unul agresiv. Bicicleta poate menține până la 100 kg, având diametrul tijei de 28, 6 mm. Cadrul și furca sunt fabricate din oțel, fiind puternice și rezistentă la căzături. În plus, bicicleta poate fi folosită și în scopul plimbărilor de agrement sau navetelor până la magazin. Fiind un tip hibrid, aceasta oferă o folosire multifuncțională și se potrivește atât cicliștilor începători, cât și pentru cei experimentați.

Avantaje

 • Posedă 21 de viteze
 • Este echipată cu cric

Dezavantaje

 • Arcul de la suspensia din spate e mai rigid decât cel din față

MTB Rich Alpin Genius

Preferată de cicliștii din România, bicicleta Alpin oferă un raport calitate/preț superb. Cadrul confecționat din oțel, iar ghidonul este asigurat cu mansoane cu aderență pentru a oferi un plus de stabilitate la atingere. Pipa se reglează în funcție de înălțimea utilizatorului, având dimensiunile de 22mm x 100mm. Furca are suspensie pe arc cu dimensiunea cursei de 100 mm, făcând față terenului accidentat. Schimbătoarele de  viteză și pinioanele sunt marca Saigun, fiind materiale de înaltă calitate. 

Sistemul de frânare V-Brake este de 110 mm posedă o presiune pe jante, fiind conceput pentru călătoriile pe drum de munte. Diametrul tijei este de 28,6 x 250 mm, iar greutatea maximă pe care o poate menține bicicleta este de 120 kg. Bicicleta e disponibilă în două culori, negru și albastru, fiind concepută atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Avantaje

 • Frâne hidraulice
 • Șa Velors UltraEgo

Dezavantaje

 • Adezivele pot ceda pe un teren supra-accidentat

MTB SRAM NX EAGLE

Un prim model al companiei XC, bicicleta Sram Eagle este fabricată din componente de înaltă calitate ale mărcilor SRAM și ROCKSHOX, care combină durabilitatea și precizia. Cadrul este confecționat din aluminiu, fiind compatibil cu orice suport dublu de bidon care are mărimea S. Șaua ergofit este confortabilă și oferă comoditate în cadrul oricărei călătorii, fie aceasta de agrement sau una extrimală pe terenuri accidentate. 

Bicicleta are o greutate de doar 11, 3 kg, fiind extrem de ușor de transportat în drumeții sau chiar în mașină. Pedalele ROCKRIDER sunt plate, oferind confort utilizatorului, având în vedere orice viteză. Forța de frânare este de 180-160 mm, iar geometria cadrului oferă siguranță și precizie în voyage-urile pe orice drum de munte.

Avantaje

 • Frâne hidraulice Sram Level T
 • Pipă ROCKRIDER aluminiu

Dezavantaje

 • Nivelul de pregătire începe cu cel intermediar

MalTrack Fat Bike

Creată special pentru terenele off-road, bicicleta MalTrack este pre-asamblată, iar pentru utilizare este suficientă montarea ghidoanelor, roților și pedalelor. Schimbătorul de viteze este Schimano, treapta de schimbare a vitezelor fiind destul de rapidă. Anvelopele roților sunt late, fiind concepute special pentru călătoriile pe drumuri accidentate sau nisipoase. Frânele pe disc sunt rezistente și puternice, forța de frânare fiind mai mică. 

Cadrul este confecționat din oțel, acesta este rigid și rezistent, la fel oțel va permite o perioadă mai lungă de viață a bicicletei, fiind puternic și ușor de întreținut. Șaua are un design ergonomic, fiind comodă și confortabilă atât pentru traseele scurte, cât și pentru cele lungi. Bicicleta este echipată cu cric, iar greutatea maximă pe care o poate menține este de 120 kg. Cursa de suspensie pe cadru e de 100 cm, iar bicicleta e disponibilă în 2 culori, negru și roșu. 

Avantaje

 • Șa Profil V-Cut
 • Pinioane Schimano

Dezavantaje

 • Talpa piciorului la pedală e așezată prea sus

Mountain Bike AP27

Bicicleta Kaimarte se potrivește oricărui ciclist, fie acesta un începător sau un ciclist experimentat. Tipul de suspensie la furcă este pe arc, iar materialul spițelor e din aluminiu. Bicicleta se comportă perfect pe terenuri accidentate sau în noroi. La fel, mtb-ul are inclus accesoriile ca: cricul, luminile din față și spate, bidonul cu apă. Cadrul din oțel este rezistent și durabil, iar cursa de suspensie are mărimea de 40 de mm.

Deși e concepută pentru coborârile periculoase, pe zonele downhill, bicicleta poate fi folosită și cu scopul de agrement, întrucât este un hibrid. Astfel, o s te poți bucura de ea chiar și realizând o plimbare prin suburbii sau o navetă în oraș. Greutatea maximă pe care o menține bicicleta este de 120 kg, iar greutatea propriu-zisă a bicicletei e de 15 kg, fiind ușor de depozitat și de transportat.

Avantaje

 • Cheie Dropper post
 • Deține 21 de viteze

Dezavantaje

 • Componente aliaj

CARPAT MTB Invictus

Cadrul de aluminiu unisex reflectă un design modern, fiind confecționat prin prisma unei tehnologii avansate reprezintă un element de ultimă generație. Șaua oferă un surplus de confort, fiind produsă din material ultra smooth. Manetele au inclus un display de schimbare rapidă a vitezelor. Furca deține suspensie, fiind potrivită pentru orice tip de drum, fie acesta de oraș sau de munte. 

Schimbătoarele de viteze sunt de la brand-ul Schimano, oferind calitate de ultimă generație. Discul de frânare Brake oferă o forță de frânare adaptată oricăror condiții meteorologice. Cadrul este puternic, adaptat pentru o poziție comodă a utilizatorului. Cauciucurile cu profil MTB sunt menite pentru a înfrunta oricare suprafață (pietroasă, nisipoasă etc.). Pedalele au o formă ergonomică, asigurând o aderență normală pentru ciclist, în plus, aceste conțint și reflectori. 

Avantaje

 • Deține 21 de viteze
 • Jantele duble

Dezavantaje

 • Potrivită pentru cicliștii avansați

MTB 27.5″ SNOOP

Durabilă și rezistentă, bicicleta MTB Snoop este confecționată din elemente de primă calitate. Cadrul e fabricat din aliaj și are mărimea de 18 inch, fiind potrivit atât pentru un utilizator femeie, cât și bărbat. Furca deține o blocare mecanică, care ajută în cazul accidentelor sau căzăturilor. Mânerul ghidonului și țeava de la șa sunt din oțel, oferind maximă rezistență și stabilitate. 

Frâna hidraulică pe disc Sypo este fabricată din componente calitative și eficiente, care vor lucra excelent în cadrul competițiilor sportive sau a plimbărilor prin munți. Mărimele roților sunt de 27,5 inch, fiind perfecte pentru călătoriile downhill. Bicicleta însăși are o greutate de 15,5 kg, fiind potrivită atât pentru cicliștii începători, cât și pentru cei avansați.

Avantaje

 • Furca Dacron XML
 • Schimbător pinioane Shimano

Dezavantaje

 • Disponibil doar în 2 culori: negru/galben

MTB VELORS Challenge

Furca cu suspensie se potrivește pe orice drum/teren, fie acesta de munte sau de suburbie. Transmisia completă Shimano răspunde imediat la comenzile ciclistului, oferind o frânare sigură și rapidă. Șaua este confecționată din material ultra smooth, oferind comoditate ciclistului chiar și în călătoriile pe terenuri accidentate. 

Ghidonul oferă o libertate utilizatorului în a efectua viraje, fiind comod grație lățimii și amplasării acestuia. Roțile confecționate din aluminiu sunt ușoare, având și un nivel de rezistență puternic. Pedalele au o formă ergonomică, iar în cazul în care va aluneca piciorul ciclistului, impactul va avea loc pe o suprafață destul de mică. Bicicleta are o greutate de 15,5 kg și poate menține circa 120 kg. 

Avantaje

 • Deține 18 viteze
 • Șa Confort Plus

Dezavantaje

 • Potrivită cicliștilor avizați

Cum alegi cea mai bună bicicletă downhill? 

Alegerea unei biciclete downhill poate fi anevoioasă dacă ești la început de drum. Totuși, pe piață există diferite variante care au fost fabricate în funcție de activitățile practicate de cicliști. Dacă procuri pentru prima dată o bicicletă downhill, este absolut necesar să ții cont de scopul și elementele componente ale bicicletei. Astfel, există o multitudine de detalii de care trebuie să ții cont atunci cât dorești să achiziționezi o bicicletă full suspension. La fel, este necesar să identific ce buget ești gata să dai pentru această bicicletă, întrucât, în funcție de calitatea materialelor, bicicletele downhill pot fi costisitoare. În fond, pentru a face o alegere corectă și pentru a înțelege mecanismul de lucru a unui mtb downhill, am identificat elementele importante de care trebuie să ții cont și le-am explicat pentru a-ți ușura alegerea.

Mărimea roților

Roțile pot avea diferite mărimi, în funcție de tipul bicicletei, acestea variază între 26 și 29 inch. Astfel, dacă vorbim despre o bicicletă care realizează sporturi extreme, pe terenuri accidentate și zone off road, de exemplu downhill și slope style, acestea vor avea roți mai mici, de 26 inch. Din acest motiv, vom avea un model mai mic, robust și facil de manevrat. Dacă ne referim la bicicletele all mountain, acestea au roți de la 28 la 29 inch, totuși roțile de 27,5 rămân a fi unele din cele mai populare pentru activitățile de trail riding. În plus, recomandăm verificarea măsurilor conform tabelului de măsuri, care este afișat de magazinul online din care procurați bicicleta. 

Cursa

Distingem trei tipuri de curse: redusă, moderată și mare. Valoarea minimă a acesteia se află între 80-100 mm (2-4 inch) la furcă. La fel, observăm biciclete cross country și dirt jump, care nu au suspensii pe spate, de aceea nu este necesar să le analizăm în acest articol. Valorile minime la o bicicletă full suspension sunt între 120-140 mm și se referă la bicicletele all mountain. Totuși, dacă ești pasionat de coborâri pe drumuri muntoase, vei avea nevoie de suspensii cu o cursă lungă, având indicii minimi de 180 mm, iar dacă vorbim de o viteză mare la coborâre, trebuie să alegi un indice de cca 200 mm. 

Materialul

Identificăm patru tipuri de materii prime care se folosesc pentru fabricare unui mtb: oțel, aluminiu, titan și fibră de carbon. Prin urmare, în funcție de bugetul pe care ți l-ai propus, vei procura piese mai ieftine – aluminiu sau mai scumpe – titan. Un cadrul din aluminiu este ușor și are o rezistență medie, acesta nu se deteriorează, fiind o alegere obișnuită și comună pentru mulți utilizatori. Oțelul este mai greu, însă e mai puternic și rezistă socurilor, totuși, acesta se folosește mai rar în proiecția mtb-urilor downhill. Titanul este o inovație în acest domeniu, având și garanție pe viață, întrucât posedă cea mai mare trăinicie și durabilitate din toate materialele analizate mai sus. Totuși, bicicletele din titan sunt cele mai costisitoare. În cazul în care ești un ciclist avansat, recomandăm procurarea unei biciclete din fibră de carbon, fiind un material ușor acesta absoarbe socurile și e puternic. 

Tipul suspensiilor

În cazul suspensiilor, identificăm două tipuri: suspensii cu arc și cu pernă de aer sau cartuș. Suspensiile pe furcă au aceleași caracteristici pentru toate bicicletele full suspension, acestea au un amortizor cu un arc. Dacă vorbim despre suspensiile pe spate, e puțin mai dificil de explicat mecanismul acestora. Astfel, arcul se utilizează pentru o bicicletă full suspension menită pentru freeride, fapt ce îngreunează produsul. Astfel, recomandăm procurarea unei biciclete full suspension care are inclus o pernă de aer sau un cartuș. Totuși, dacă ai un buget limitat vei fi nevoit să alegi suspensiile din prima categorie, care lucrează bine pe terenuri moderat accidentate.

Mărci de biciclete downhill

Pe piață există o multitudine de mărci care produc biciclete downhill. Astfel, orice producător de bicicletă MTB va produce și subtipul acesteia, bicicletele downhill. Vei găsi modele bune în oricare brand, dacă vei analiza atent materialele componente ale acestora și scopul bicicletei: fie acesta pentru călătoriile pe traseuri off road sau de agrement.

Cele mai bune biciclete pentru downhill

Cunoaștem brand-uri populare, care se ocupă în special cu fabricare bicicletelor downhill, printre care: Cube, Focus, Giant, Scott. În fond, aceste mărci sunt specializate în producerea mtb-urilor și a subtipurilor de mtb. Astfel, vom descrie fiecare brand în parte, pentru a-ți crea o imagine complexă despre 

Giant

Primul brand recunoscut în întreaga lume este Giant Manufacturing Co Ltd. Acesta a fost fondat în 1972, în Taiwan. Fondatorul acestei mărci, King Liu, a început această afacere fiind ajutat doar de niște prieteni, iar mai târziu a ajuns să colaboreze cu Schwinn Bicycle Company, brand popular din Statele Unite ale Americii. În câțiva ani, brand-ul Giant devine unul dintre mai mari furnizori de biciclete în întreaga lume, producând aproape două treimi din toată producția de biciclete. În 1984, în cadrul unei colaborări cu KOGA, acesta devine exportator în aproximativ 50 de țări, având cca 12 mii magazine. Astăzi, modelele de biciclete Giant există și pe piața românească, fiind utilizate de cicliști experimentați, în cadrul competițiilor sportive.

Cube

Brand-ul Cube este inclus în rating-ul bicicletelor din Germania, ca luând locuri de frunte. Compania a fost fondată în 1992 de mai mulți ingineri. În doar 5 ani, producția Cube a ajuns să fie vândută în toată Europa. Deși bicicletele au ajuns în Asia și America recent, au ajuns sp fie destul de populare și acolo. Specificul brand-ului Cube este că desendul cadrului folosește o tehnologie specifică, asemănătoare celei de la automobilul BMW. Mulți ani fabricile Cube existau doar în Germania, acum le întâlnim în întreaga lume. 

Orice model Cube are mai multe etape de testare. În ultimul rând, bicicletele sunt testate într-un mod complex, pentru a observa rezistența acesta în cadrul mai multor prgauri de viteză. Un fapt remarcat și apreciat de cicliști este logo-ul companiei de pe biciclete, care este mereu gravat cu laser.

Focus

Brand-ul german Focus a apărut în anul 1991, fiind fondat de către ciclistul Mike Kluge. Acest campion mondial a colaborat cu mai mulți producători de biciclete, pentru a scoate pe piață, în 1994, o primă linie de 6 mtb-uri. Brand-ul a devenit popular în 2009, fiind exportat în Europa, prin prisma Euorosport TV: 

Actualmente, marca Focus produc și vând biciclete de înaltă calitate, care sunt utilizate în cadrul competițiilor și concursurilor, pentru orice traseu. Focul a sponsorizat o serie de echipe notorii de ciclism, precum ar fi Katusha și AG2R. Cu ajutorul bicicletelor Focul au fost câștigate numeroase titluri de către sportivii precum: Mike Kluge, Jorg Arenz și Hanka Kupfernagel.

Concluzie

Odată ce am analizat componentele principale ale unei biciclete full suspension, este necesar să accentuăm că alegerea unui mtb trebuie făcută în funcție de scopul sau activitățile ce vor fi realizate cu această bicicletă. Astfel, dacă ești un ciclist experimentat, îți recomandăm să procuri o bicicletă din materiale calitative, precum sunt fibra de carbon sau titanul. Dacă ești începător, poți procura un mtb mai puțin costisitor, din oțel sau aliaj. În fond, odată ce ai făcut alegerea îți dorim bon voyage