Skip to main content
Recomandat de BikePro

PEGAS MTB FAT BIKE

  • Sport : Ciclism
  • Tip: De munte
  • Tip cadru: Hardtail

Alegerea #2

MOUNTAIN BIKE VELORS CHALLANGE

  • Sport : Ciclism
  • Tip: De munte, De oras
  • Tip cadru: Hardtail

Alegerea #3

MTB 29" SNOOP 5.3

  • Sport : Ciclism
  • Tip: De munte
  • Tip cadru: Hardtail

Bicicletele de munte au evoluat destul de mult în ultimii ani. Astfel, alegerea unei biciclete mountain bike a devenit mai anevoioasă din punct de vedere al componentelor, design-ului și funcțiilor acesteia. Acest guide vine să descifreze care sunt componentele esențiale și cele facultative a unei biciclete mtb, relevând aspecte necesare de luat în considerare înaintea procurării unui astfel mod de deplasare. Motivul pentru care optezi să cumperi o bicicletă mountain bike este foarte important, întrucât aceste dispozitive sunt folosite pe traseele de munte, cu drumuri pavate sau abrupte. În fond, am selectat 12 tipuri de mtb-uri, pe care le considerăm cele mai bune modele de pe piața românească la momentul actual. 

Cele mai Bune Biciclete MTB:

MTB ST 100 27,5″  ROCKRIDER

Această bicicletă a fost fabricată în Franța, având un cadru MTB ST 100 unisex. Cadrul este comod atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Cadrul Confort Geometry Frane este confecționat 100% din aluminiu, fiind ușor de manevrat. Înclinarea oferă o poziție corectă a spatelui, iar baza va oferi destul dinamism atunci când au loc virajele. Suspensia din față este de 80 mm, ceea ce permite deplasarea ușoară și rezistență la obstacole. Furca e ușor de întreținut  și poate fi fixată cu ajutorul unei rotițe.

Bicicleta Rockrider este semi-rigidă, fiind utilizată pe larg de cicliștii începători. Spre deosebire de o bicicletă cu suspensii, aceasta e mult mai mică ca greutate și nu va pierde multă energie dacă o folosiți pe terenuri denivelate. Caseta cu 7 pinioane este marca Schimano TZ500, iar pipa fabricată din aluminiu oferă comoditate, având o lungime de 90 mm cu un unghi de 10 grade. Șaua a fost fixată prin sudare pentru a evita mișcarea acesteia în timpul mersului, înălțimea acesteia fiind reglabilă în funcție de înălțimea utilizatorului.

Avantaje

  • Disponibilă și în varianta de dame
  • Deține 7 viteze
  • Șa ERGOFIT

Dezavantaje

  • Nu dispune de suspensie din spate

PEGAS MTB FAT BIKE

Proiectată special pentru drumuri grele, bicicleta Pegas Fat Bike se bucură de apreciere printre utilizatori, având o popularitate notorie. Bicicleta se adaptează perfect pentru oricare categorie de drum, având un cadrul în două versiuni, 17 și 18 inch. Acesta este confecționat din aluminiu 6061, având o furcă dotată cu amortizor de ultimă generație. Frânare are loc prin intermediul sistemului Tektro versiunea Auriga, posedând frâne hidraulice pe disc, care constituie unul din cele mai calitative tipuri de frâne. Tija de pe ghidon este fabricată dintr-un strat dublu de aluminiu, la fel ca și jantele, care au pereți dubli. 

Roțile groase ajută să parcurgi chiar și cele mai pietroase drumuri, comportându-se excelent pe orice timp. Rezistentă și durabilă, bicicleta posedă un butuc din aluminiu, rulmenții fiind în contact unghiular, iar pinioanele sunt fabricate din material calitate Microshift cs-h100. Furca cu suspensie, oferă un plus în confort dacă ești la un drum lung. Disponibilă în roșu și negru, bicicleta poate se potrivește atât bărbaților, cât și femeilor. 

Avantaje

  • Deține 10 viteze
  • Frâne hidraulice Tektro Auriga

Dezavantaje

  • Frâna din față poate necesita schimbare după o perioadă îndelungată de folosire

MTB E-ST 100 27,5″ ROCKRIDER

Asistența electrică va ajuta pedalarea cu aproximativ 250%, ajutând la trecerea obstacolelor pe terenurile denivelate. Motorul va opri ajutorul electric odată cu încetarea pedalării. Aceasta a fost concepută în Franța de o serie de ingineri pasionați de mtb-uri, care au încercat să ofere plus confort utilizatorului. Roata din spate deține un motor special pentru practicarea exercițiilor specifice mtb-urilor, acesta e confecționat din cuplu și este destinat deplasărilor pe pante și pe teren accidentat. Bateria are inclus celulele Samsung SDI, care reprezintă un nivel înalt de calitate și sunt cunoscute grație siguranței și fiabilității. 

În plus, bicicleta e dotată cu un ecran LCD, care e amplasat în partea stângă și conform căruia puteți alege cele trei tipuri de asistență: dezactivat, economie, standard și boost. Structura furcii este concepută printr-un resort mecanic, acesta fiind ușor și puțin costisitor de întreținut. La fel, rigiditatea poate fi reglată în funcție de greutatea ciclistului. Bicicleta mtb e dotată cu 1 foaie anti-derapare și 8 viteze. În funcție de orice tip de teren, frânele vor asigura o deplasare eficientă și sigură, grație sistemului Tektro TKD68. Șaua este confortabilă și se poate adapta greutății utilizatorului.

Avantaje

  • Ecran LCD
  • Cauciucuri ROCKRIDER ALL TERRAIN LIGHT

Dezavantaje

  • Sistemul de frânare e mai puțin potrivit zonelor populate

MOUNTAIN BIKE VELORS CHALLANGE

Bicicleta Velors este perfectă pentru a merge la excursii prin munți. Aceasta este dotată cu o echipare entry-level, fiind recomandată pentru a se utiliza în scop de agrement, pe drumuri de pădure sau parcuri. MTB-ul oferă ușurință la pedalare și evită posibilitatea durerii de spate a utilizatorului. Produsul e confecționat din oțel, având și o geometrie specifică MTB-HT. Ghidonul are o lungime de 640 mm și este asigurat cu mansoane adezive care oferă control și stabilitate. Furca are suspensia pe arc și poate fi folosită pe teren denivelat. 

Manetele bicicletei sunt secvențiale, având 21 de viteze. În plus, aceasta posedă schimbător de viteze în față și în spate, primul fiind Saiguan și al doilea Schimano. Pinioanele posedă șapte trepte de viteză, iar angrenajul la pedale e dotat cu 3 foi ai căror dinți protejează împotriva noroiului. Bicicleta este echipată cu cric, spițe și stop din spate, iar lanțul Velros este rezistent la orice tip de pedalare. Bicicleta se comportă foarte bine pe drumurile accidentate, fiind recomandată de utilizatori pentru orice tip de ciclist, fie acesta începător sau avansat. 

Avantaje

  • Șa Velors confort
  • Sistem de frânare pe disc

Dezavantaje

  • Greutatea maximă menționată 120 kg

MTB ST 530 27,5″ ROCKRIDER

Având un cadru mixt, mtb-ul este disponibil și în versiunea de dame, întrucât șaua poate fi adaptată, iar ghidonul e robust. Această bicicletă a fost fabricată în Franța și este ușor de folosit, posedând frâne pe discuri hidraulice puternice, iar furca deține o cursă de 100 mm, oferind o depășire facilă a obstacolelor. Cadrul din aluminiu oferă o structură semi-rigidă, aceasta este ușoară și nu pierde multă energie în cazul în care circulați pe terenuri dificile. Mtb-ul deține 1 foaie cu 9 viteze, iar lanțul este sigur și rezistent marca KMC Z9.

Pipa se reglează și e confecționată din aluminiu. Șaua este plasată prin sudare, astfel e imposibilă mișcarea acesteia în timpul mersului pe bicicletă. Sistemul de frânare se adaptează cu ușurință oricărui tip de teren, grație frânelor hidraulice duble. Pedalele au o suprafață lată și puțini pini de aderență, pentru a oferi o amplasare a picioarelor cât mai comodă. La fel, mtb-ul este prevăzut cu un sistem de blocare imediat, care oferă un plus montării și demontării. De asemenea, aceasta este prevăzută cu sonerie, lumină și reflectorizanți.

Avantaje

  • Șa Ergofit
  • Cauciucuri ROCKRIDER ALL CONDITIONS

Dezavantaje

  • Nu dispune de suspensie pe spate

MTB XC 900 29” CARBON GX EAGLE

Bicicleta e prevăzută cu cadrul full carbon, care are greutatea de 1080 grame pentru mărimea M. Aceasta e compatibilă cu o tijă de șa telescopică, geometria fiind centrată pe performanță. Pedalierul Truvativ Stylo Alu este puternic, rezistent oricărui tip de pedalare și se comportă excelent pe terenuri accidentate și denivelate. Foaie deține 34 de dinți, oferind flexibilitate și manevrare ușoară a bicicletei. Ghidonul e confecționat din aluminiu Rockrider, având o lățime de 720 mm și un unghi de 6,5 grade.

Utilizată pe larg de cicliști intermediari și cei avansați, mtb-ul oferă calitate și rezistență prin prisma componentelor extraordinare din care e confecționat. Șaua este Ergofit, iar tija e alcătuită din carbon, având o greutate de 240 g. Carcasa cauciucurilor 60 TPI permite utilizarea bicicletei în orice timp (ploaie, vânt), oferind rezistență la noroi. Pedalele plate sunt apreciate de mulți utilizatori, care menționează comoditatea și confortul acestora.

Avantaje

  • Pipă Rockrider Aluminiu
  • Cauciucuri tubeless ready

Dezavantaje

  • Potrivită utilizatorilor intermediari și experimentați

MTB 29″ SNOOP 5.3

O bicicletă perfectă în raport cu prețul și calitatea. Foarte rezistentă, aceasta e utilă pentru a ieși pe trotuarele din oraș sau pentru deplasările pe drumuri de munte. MTB-ul hibrid este pe larg utilizat pentru călătoriile din oraș, fiind apreciat pentru prețul și rezistența acestuia. Cadrul este aliaj, iar furca e dotată cu un sistem de blocare mecanică, care sporește comoditatea frânării în cazul călătoriilor pe terenuri denivelate. Frânele hidraulice se comportă excelent, având atât un schimbător de pe partea din față, cât și pe partea din spate. 

Roțile sunt puternice și rezistente, având mărimea de 29 inch, iar forca e dotată cu suspensie. Astfel, bicicletă se comportă excelent pe orice timp, fie acesta ploios sau anevoios. Greutatea bicicletei este de 15, 5 kg, fiind ușor de transportat și depozitat. Testată prin oraș și pe drumul de munte, bicicleta se descurcă foarte bine și este rezistentă la noroi.

Avantaje

  • Frâne hidraulice Dacron cu discuri Sypo 160 mm
  • Jante duble 29 Dacron
  • Schimbător Schimano Tourney

Dezavantaje

  • Ghidonul poate fi inconfortabil la drum lung

MTB CORELLI 29

Brand-ul Corelli este notoriu pentru realizarea bicicletelor de înaltă calitate, care se comportă excelent în deplasările lungi. Bicicleta e rezistentă și durabilă, folosită atât pentru ieșirile în oraș, cât și pentru drumurile de munte. Cadrul e confecționat din aliaj, având mărimea de 18 inch, e foarte comod și permite utilizarea eficientă a bicicletei. Furca este dotată cu un sistem de blocare mecanic, fapt ce facilitează frânarea în condiții anevoioase. Tija și ghidonul sunt confecționate din material aliaj, totuși acestea sunt eficiente și fixate sigur, nu permit mișcarea arbitrară. 

Anvelopele Mitas Ocelot sunt rezistent la terenurile denivelate și la posibile accidentări. Schimbătorul de viteze Shimano se comportă excelent cu oricare viteză. Dotat cu 24 de viteze, mtb-ul este menit pentru utilizatorii de nivel intermediar sau avansat. Sistemul de frânare pe disc se completează perfect cu frânele hidraulice, relevând un mecanism bine pus la punct, care lucrează excelent pe orice tip de teren. 

Avantaje

  • Furca Dacron XML
  • Frâne hidraulice

Dezavantaje

  • Cadrul preponderent aliaj

MTB  RICH ALPIN

Cadrul ergonomic al bicicletei  posedă un design și o geometrie de înaltă calitate, iar șaua oferă un maxim confort indiferent de poziția utilizatorului. Sistemul de frânare de ultimă generație se comportă foarte bine pe orice tip de drum. Furca este confecționată din produse inovative, care oferă un reglaj automat în funcție de orice greutate a ciclistului. 

Roțile sunt fabricate din aluminiu, fiind foarte ușoare, dar, în același timp, prezintă o rezistență de durată. Pedalele sunt fabricate pentru a oferi o aderență potrivită, iar grației ergonomiei, dacă piciorul va aluneca, impactul va avea loc pe o suprafață mai mică. Ușoară și trainică, bicicleta prezintă un model eco friendly, fiind menită pentru plimbările prin suburbii sau navetele prin oraș.

Avantaje

  • Cauciucuri cu profil MTB
  • Șa Carpat UltraEgo

Dezavantaje

  • Potrivită nivelul de ciclism intermediar

CARPAT MTB 27

Excursiile prin munți vor fi realizate ușor cu bicicleta Carpat. Linia dată de mtb-uri cuprinde diferite dimensiuni ale roților cuprinse între 24-29 inch. Varianta Carpat MTB 276 este menită să asigure confort, durabilitate și siguranță utilizatorului. Bicicleta este echipată entry-level, fiind recomandată pentru a o utiliza în scop de agrement. Schimbătorul de viteză Shimano Acera include 8 viteze, fiind dotat și cu o protecție la lovituri. Linia de frânare hidraulică are un diametru de 160 mm. Cadrul este confecționat 100% din aluminiu, având o geometrie specifică MTB, acesta e vopsit în camp electrostatic. 

Furca cu blocator ZOOM 525 este echipată cu o suspensie pe arc curs 100 mm, care poate fi utilizată pentru teren accidentat. Greutatea maximă suportată de bicicletă este de 120 de kilograme, aceasta fiind dotată cu anvelope Kenda, constituind un material de înaltă calitate. Angrenajul de la pedale este Carpat, constituind din 3 foi de dinti meniți să protejeze împotriva noroiului. Șaua constituie un model ergonomic, fiind foarte confortobilă.

Avantaje

  • Furcă cu suspensie
  • Cadru Hartail

Dezavantaje

  • Pedale din plastic și ax metalic

MTB 27.5 OMEGA LEGION

Apreciată de mulți utilizatori, bicicleta se comportă frumos pe bordururi și gropi. Raportul calitate/preț este unul excelent, fiind procurat de o mare parte din cicliști care adoră plimbările pe drumurile muntoase sau prin orașe. Bicicleta posedă schimbătoare din spate și din față Shimano, care reprezintă un material de înaltă calitate în cazul componentelor unei biciclete. 

Bicicletă e dotată de un sistem de frâne hidraulice pe disc, comportându-se de minute în deplasările pe terenurile denivelate. Caseta cu pinioane este la fel Schimano, iar șaua este confortabilă și reglabilă pentru înălțimea oricărui utilizator. Bicicleta are un design modern și satisface dorințele vizuale chiar și celui mai capricios ciclist.

Avantaje

  • Frâne hidraulice
  • Butuce SHUNGFENG

Dezavantaje

  • Schimbătorul poate ceda în cazul distanțelor lungi

MTB 29-er ESPERIA

Confecționată în totalmente din aluminiu, bicicleta Esperia deține un cadru Hardtail și un sistem de frânare pe disc. Design-ul modern reflectă idei complexe ale inginerilor, oferă trei culori specifice pentru orice ciclist: negru/albastru/galben. Dimensiunea cadrului este de 46 cm, fiind comod și confortabil pentru utilizatorii de diferite înălțimi. 

Perfectă pentru intermediari sau avansați, bicicleta poate fi folosită atât în scopuri de agrement, cât și pentru practicare sporturilor extreme. Aceasta se va comporta de minune pe orice timp, fie acesta unul ploios sau cu vânt.

Avantaje

  • Cadru MTB aluminiu
  • Șa DDK

Dezavantaje

  • Mai puțin potrivită pentru cicliștii începători

Cum alegi cea mai bună bicicletă de munte?

Alegerea un mtb este un factor foarte important, dacă ești fan al sporturilor extreme sau adori plimbările pe drumurile muntoase. O bicicletă de munte trebuie să fie puternică, durabilă, să reziste oricărui tip de drum și să ofere comoditate în același timp. Variantele de biciclete mtb sunt menite pentru a înfrunta drumurile grele, fiind dotate cu un sistem de frânare eficient, au suspensii care au scopul să atenueze denivelările, dețin roți puternice și cauciucurile au crampoane, iar schimbătoarele de viteză au funcția să te ajute să reglezi alternanța la pedalare.

Prin urmare, pentru a face alegerea potrivită este necesar să ții cont de o gamă largă de caracteristici ale bicicletei off road. Distingem și biciclete hibrid, care se potrivesc atât drumurilor de munte cât și cele de asfalt, oferind o viteză potrivită pentru ambele trasee. Totuși, dacă ești ciclist experimentat și ai nevoie de un mtb special pentru a parcurge drumurile de munte, îți recomandăm să procuri un mtb complex, menit parcurgerii terenurilor accidentate.

Tipul bicicletei de munte

Cunoaștem mai multe tipuri de mtb-uri, care se deosebesc în funcție de scopul și modul de folosire al acestuia. La fel, bicicletele de munte se diferenția conform terenurilor pe care acestea le pot parcurge. Astfel, cunoaștem următoarele tipuri de mtb-uri:

Trail Bikes constituie o versiune de biciclete versatile, fiind și unele din cele mai procurate. Acestea sunt perfecte pentru a le folosit în general pe orice tip de teren. Bicicletele trail bikes se adaptează ușor oricărui traseu off-road. În plus, acestea sunt asigurate cu toate componentele necesare pentru a se confrunta cu terenuri mai puțin sau mai mult accidentate. La fel, mtb-urile vor oferi o viteză necesară pentru a ridica orice pantă, având și o greutate mai mică. Comode și ușoare, bicicletele au suspensie pe față și se comportă destul de bile la coborâri. Astfel, acestea sunt perfecte pentru orice drum de munte. 

Cross Country reprezintă niște biciclete mountain bike menite să participe la concursuri sau competiții care au loc pe trasee off-road și pe terenuri plate. Aceste variante iau în considerare viteza și anduranța. Fiind foarte ușoare și având un design specific, plusul cel mai mare al acesta biciclete este viteza. Deși acestea reprezintă una din cele mai ușoare ca greutate biciclete din categoria mtb-urilor, sunt capabile să parcurgă chiar și drumurile dificile de munte, fiind  ușor de manevrat. 

Bicicletele de teren reprezintă niște variante ale mountain bike-urilor proiectate special pentru a face față terenurilor denivelate și zonelor muntoase. Acestea reprezintă un hibrid între tril bike și bicicleta downhill, constituind niște biciclete de teren care se comportă frumos atât în coborâre, cât și în ridicările agresive. Cadrul unei biciclete de teren este asemănător ca cel al unui trail bike. Totuși, suspensia full este prezentă în acest caz, iar cursa fiind mai mare. La fel, frânele sunt foarte puternice, iar cauciucurile destul de late. În fond, bicicletele de teren vor face față oricărei provocări, fiind asigurată cu componente de înaltă calitate.

Bicicletele downhill sunt fabricate pentur a face față coborârilor lungi, în cazul unor terenuri abrupte. Cadrul acestor biciclete este mai lung, oferind o poziție comodă, în care vei avea posibilitatea să vezi toate obstacolele și să virezi la viteze mari. Acest tip de biciclete mountain bike sunt folosite mai mult pentru coborâri, fiind dificil să le utilizezi pe terenuri plate sau să urci dealurile cu ele. Bicicletele downhill sunt asigurate cu o suspensie full, care are o cursă mare și oferă o durabilitate sporită în cazul unui impact la înălțime. La fel, în cazul accidentelor sau a căderilor, cadrul va fi amortizat, grație construcției sale. 

Materialele

MTB-urile fiind mai durabile și grele decât cursierele sau bicicletele de șosea, sunt constituite dintr-un material mai rezistent și mai puternic. De obicei, acestea vor fi confecționate din aluminiu, în special cadrul, care reprezintă elementul cel mai important pentru aceste tipuri de biciclete. La fel, aluminiul este rezistent, dar și destul de ușor de prelucrat. Unele modele mai costisitoare, care sunt proiectate în special pentru competiții, vor avea un cadru confecționat din titan sau carbon, fiind mai ușor, dar destul de rezistent.

În cazul în care ești ciclist experimentat și participi în cadrul concursurilor de cicliști profesioniști, este absolut necesar să procuri o bicicletă fabricată din acest tip de material. Cunoaștem și cadre fabricate din oțel, având un nivel de calitate diferit, în funcție de aliajul folosit. Astfel, există variante ieftine, care folosesc oțel de o calitate mai proastă, dar și modele mai scumpe, care sunt confecționate dintr-un oțel puternic și rezistent.

În cazul jantelor, acestea pot fi fabricate din aluminiu, oțel ori carbon. Cele din aluminiu sunt o variantă potrivită, fiindcă sunt rezistente și flexibile în același timp, având și un preț bun, acestea vor oferi mereu o frânare facilă. Dacă e să vorbim despre jantele din carbon, acestea sunt recomandate cicliștilor pasionați, care participă la curse și concursuri. Cele din oțel, sunt, din nou, incluse în bicicletele mai ieftine, cele entry-level. 

Vitezele

În cazul bicicletelor mountain bike, vitezele acestor sunt proporționale numărului de foi și pinioanelor incluse în structura bicicletei, având scopul de a ușura ridicarea la deal și propulsarea vitezei dacă mergi pe teren plat sau la vale. Pe piață identificăm biciclete cu una, două ori trei foi. Unii specialiști consideră că bicicletele rezistente sunt cele care au trei foi și sunt dotate cu 7,8 sau 9 pinioane care oferă undeva între 21 și 27 viteze, având o adaptabilitate mărite.

Totuși putem găsi și variante cu 2 foi, care au incluse 9 sau 10 pinioane, relevând între 18-2o viteze, iar acestea pot duce la reducerea presiunii din lanț. Totuși, există și produse mai ieftine, care oferă 6 sau 7 viteze. Specificul acestor viteze rezultă că în cazul mai multor viteze, acestea vor ușura urcarea la deal. Totuși, recomandă să faci trecerea de la o o treaptă la alta mai lent, cu o diferență de un dinte de pinion. În cazul angrenajului, cel dotat cu trei foi oferă cele mai multe combinări și capacități de adaptare, dar dacă participi în cadrul unui concurs, va fi mai greu să operezi mai sigur. 

Dimensiunile 

Pentru bicicletele mountain bike, dimensiunea cadrului este foarte importantă, întrucât acesta este responsabil pentru poziția corectă ciclistului în timpul mersului pe bicicletă. La fel, cadrul se va alege mereu în funcție de înălțimea pe care o are biciclistul. Este necesar să selectezi și dimensiunea și raza roții.

Prin urmare, o roată  care e mai mare permite rularea mai facilă. Totuși, aceasta poate fi mai puțin comodă pentru persoanele de o înălțime mai mică. Dacă vorbim despre greutatea bicicletei, acesta depășește puțin 13 kilogramie, din cauza suspensiilor și a unei proiecții robuste. 

Roțile

Pentru mtb-uri construcția roții este esențială, întrucât aceasta va avea parte de lovituri, accidentări, datorate mersului pe un teren denivelat. În mare parte, roțile sunt confecționate din aluminiu, oferind rezistență, durabilitate și nu se accidentează dacă sa îndoaie. În cazul cauciucurilor, acestea sunt la fel de puternice, având un profil rezistent la pietriș și înțepături.

Ghidonul

Mersul pe mtb este mai dificil decât în cazul unei biciclete clasică. Astfel, ghidonul reprezintă pilonul esențial pentru a manevra bicicleta. Acesta variază în funcție de formă și lungime, iar o modificare mică poate afecta manevrabilitate și nivelul de stabilitate al bicicletei. Astfel, recomandăm alegerea minuțioasă a ghidonului.

Șaua

În fond, deși pentru bicicletele de munte se întâmplă mai rar ca biciclistul să stea pe șa, din cauza terenurilor accidentate și denivelate, totuși există trasee pe care ciclistul va sta pe șa. Astfel, scaunul poate fi reglat pe orizontală sau verticală, fiind nu atât de lat ca la biciclete de șosea, având și un strat de burete în plus. 

Frânele

Mecanismul de frânare în cazul bicicletelor mountain bike poate fi constituit în două tipuri: pe saboți sau pe disc. Frânele cu saboți au apărut primele pe piață, totuși, acestea funcționează mai rău dacă e umiditate sau dacă jantă a fost accidentată. În ultimul timp, tot mai mulți cicliști optează pentru frânele pe disc.

Acestea frânează cu ușurință pe timp ploios sau dacă e noroi, oferind un tip de frânare pe care e mai ușor să-l controlezi. 

Suspensiile 

Bicicletele de munte mai ieftine nu includ vreun sistem care amortizează șocurile, acest lucru fiind extrem de important în cazul mersului pe traseele montane. În același timp, în cazul variantelor care au roți groase, acestea nu se montează cu suspensii, întrucât roțile deja acționează în calitate de amortizator.

Totuși, o mare parte din bicicletele mountain bike au suspensia montată pe cadru. Bicicletele care au o suspensie pe față (hardtail) oferă o flexibilitate bună, fiind ușor de manevrat atunci când pedalezi. Bicicletele care au o suspensie full cu amortizare în față și în spate, au funcția de a mări confortul ciclistului, în cazul în care acesta parcurge un traseu accidentat sau denivelat, totuși controlul va fi mai redus decât la bicicletele hardtail.  

În fond, suspensia ajută la micșorarea șocului care poate acționa asupra ciclistului când acesta merge pe un teren mai dificil sau din cauza săriturilor. Dacă nu ar exista suspensiile, va fi imposibil de pedalat pe un teren denivelat, întrucât ciclistul va obosit din cauza presiunii ce îl va afecta. La fel, dacă nu ar exista un mecanism bun de suspensii, roțile și cadrul s-ar îndoi sau ar crăpa din cauza accidentărilor sau loviturilor. Scopul de bază al amortizorului este de a prelua șocul ce vine din partea loviturilor și de a crește longevitatea elementelor însemnate ale bicicletei. 

Cele mai bune mărci de biciclete mtb 

În continuare ne propunem să descriem cele mai importante brandu-uri de mtb-uri cunoscute la moment pe piața mondială. În fond, multe din aceste mărci pot fi găsite și în România. 

Giant 

Primul brand recunoscut în întreaga lume este Giant Manufacturing Co Ltd. Acesta a fost fondat în 1972, în Taiwan. Fondatorul acestei mărci, King Liu, a început această afacere fiind ajutat doar de niște prieteni, iar mai târziu a ajuns să colaboreze cu Schwinn Bicycle Company, brand popular din Statele Unite ale Americii. În câțiva ani, brand-ul Giant devine unul dintre mai mari furnizori de biciclete în întreaga lume, producând aproape două treimi din toată producția de biciclete. În 1984, în cadrul unei colaborări cu KOGA, acesta devine exportator în aproximativ 50 de țări, având cca 12 mii magazine. Astăzi, molelel de biciclete Giant există și pe piața română, fiind utilizate de cicliști experimentați, în cadrul competițiilor sportive.

Merida 

Merida este un brand japonez, înființat în 1972. Deși, în acel an, Merida constituia doar un magazin de piese pentru biciclete, acesta evoluează  în următorii ani. Odată cu moartea tatălui său, Michel Price devine succesorul și nou CEO al mărcii. Acesta stabilește vânzări enorme în Europa și America. În anii precedenți, Merida era furnizor doar pe piața din Asia. Acum compania a devenit nu doar un producător de biciclete de buget, ci și avansate. Deși prețurile bicicletelor sunt mici, aceasta sunt notorii pentru flexibilitate și calitatea superioară. În cadrul producerii bicicletelor, inginerii brand-ului Merida folosesc cele mai noi tehnologii care aduc bicicletele Merida la același nivel cu cele mai populare mărci din lume. 

Pegas 

Producția bicicletelor sub marca Pegas a început în anul 1972, în Uzina Mecanică Tohan. În 1975, Pegas a fabricat pentru prima dată biciclete pentru copii și biciclete staționare pentru executarea exercițiilor în încăperi. În ani 80, Pegas propune o gamă largă de biciclete cu mai multe viteze, care include și bicicleta Pegas cu 5 Vitele 1027 Campion. După 10 ani, brand-ul confecționează biciclete de munte cu 18 viteze și biciclete hibrid. La fel, nu au încetat să fabrice și bicicleta staționare echipate cu elemente electronice. 

Logo-ul brand-ului constituie dintr-un cal Pegasus, a cărui origine vine din mitologie greacă, fiind un simbol al inspirației poetice, al curajului și spiritului de aventurier. În 2019, Pegas a intrat într-o colaborare cu o echipă inovatoare din România, care a prezentat un nou proiect la Întâlnirea Consumatorilor de Electronică în Las Vegas, una din cele mai mari piețe de tehnologie din lume. Proiectul consta din o bicicleta pe nume Xmera, aceasta fiind bionică. Astfel, Xmera reprezintă o bicicletă hibrid care poate fi folosită și ca una clasică, dar și în calitate de bicicletă electrică, cu o baterie de lungă durată și un monitor cu sensori de mișcare, care poate detecta mișcările prin intermediul unei aplicații din telefon. Bicicleta bionică reprezintă o integrare a unui sensor adițional care poate să înregistreze undele cerebrare cu ajutorul unui helmet, utilizând informația pentru a modifica intensitatea motorului electric, fără a executa vreo mișcare mecanică.

Neuzer Bicycle Ltd.

Neuzer este o marcă din Ungaria, acum deținând monopolul pe piața bicicletelor. Fondată în 1987, țara de origini fiind Altrix, iar fondatorul Andras Neuzer. Actualmente, aceasta exportă tocmai 50 % din producția de biciclete în Europa. Cea mai mare uzină a brand-ului Neuzer se află în Esztergom Industrial Park, în primul an de producție producând cca 140 000 de biciclete. Acum, există și o fabrică de biciclete în România. Se estimează că producția din România ajunge la 9500 biciclete pe an. Având un design elegant și cadrul aerodinamic, bicicletele Neuzer sunt foarte populare, brand-ul oferind o serie largă de tipuri de biciclete, printre care se numără bicicletele de șosea, cursiere, MTB și de copii. 

Top Fort Bike

Marca Fort Bike este una relativ tânără, dar are mari succese. În anul 1992, câțiva prieteni au hotărât să deschidă un mic business în Europa de Est, care urma să se specializezi în partea tehnică a bicicletelor, ce ține de asamblare și reparare. Între timp, compania a crescut și a ajuns să fie un brand notoriu, în cadrul cărui lucrează o multitudine de buni specialiști.

Producția de la marca Fort este cunoscută în întreaga lume, grație evoluției rapide a vitezi și a capacității de a manevra cu ușurință bicicletele. Astfel, bicicletele sunt foarte populare printre cicliștii avizați, cărora le plac sporturile extreme.  Pentru aceste tipuri de biciclete e necesar să accentuăm geometria impresionantă a cadrelor și dubla suspensie, fiind o alegere perfectă de componente. Design-ul clasic este îmbinat cu acest modern, confecționând biciclete practice, menite pentru navetele pe autostradă sau în munți.

Cube 

Brand-ul Cube este inclus în rating-ul bicicletelor din Germania, ca luând locuri de frunte. Compania a fost fondată în 1992 de mai mulți ingineri. În doar 5 ani, producția Cube a

 ajuns să fie vândută în toată Europa. Deși bicicletele au ajuns în Asia și America recent, au ajuns sp fie destul de populare și acolo. Specificul brand-ului Cube este că desendul cadrului folosește o tehnologie specifică, asemănătoare celei de la automobilul BMW. Mulți ani fabricile Cube existau doar în Germania, acum le întâlnim în întreaga lume. 

Orice model Cube are mai multe etape de testare. În ultimul rând, bicicletele sunt testate într-un mod complex, pentru a observa rezistența acesta în cadrul mai multor prgauri de viteză. Un fapt remarcat și apreciat de cicliști este logo-ul companiei de pe biciclete, care este mereu gravat cu laser.

Concluzie

Odată ce am analizat componentele unui mtb și care sunt cele mai bune biciclete de munte existente pe piață românească, este necesar să reflectăm asupra scopului de procurare a dispozitivului dat. Pentru a face rost de o bicicletă pe potrivă necesităților ciclistului, scopul și traseul care va fi parcurs de bicicleta mountain bike este foarte important. Astfel, dacă ești un ciclist cu experiență și urmează să folosești bicicleta pentru a participa la competiții și pentru practicare sporturilor extreme, trebuie să ții cont de sistemul de frânare și de schimbătoarele de viteză. Recomandăm procurare unei biciclete dotată cu componente de înaltă calitate, pentru a evita surplusul de presiune în cadrul traseelor lungi. Dacă îți dorești o bicicletă mountain bike atât pentru a parcurge drumuri de munte, cât și pentru asfalt, poți opta pentru un mtb hibrid, care se va comporta bine atât pe drumurile plate, cât și pe cele denivelate.