Trotineta a apărut înainte de 1920, fiind cunoscută a un mod de deplasare pentru copii. Deși existau trotinete gata fabricate, mulți copii își confecționau trotinetele proprii din piese găsite pe acasă. Cu timpul, tehnologia fabricării de trotinete s-a dezvoltat, astăzi existând o serie de companii și brand-uri care produc în masă și oferă o mare varietate de trotinete de diferite prețuri.
Vezi top-ul celor mai bune trotinete electrice.
Istoria apariției trotinetei motorizate
Prima trotinetă purta numele de Autoped și a fost adusă din America, fiind alimentată doar cu benzină. Aceasta avea și o baterie, evoluând într-o bobină cu lumini. Prima deținătoare a trotinetei, care a folosit-o pentru a ajunge la serviciu, a fost Lady Florence Norman, cunoscută pentru protestele organizate în cadrul dreptului de vot pentru femei, fapt ce a avut loc în 1916. Femeia a fost fotografiată când mergea pe acest dispozitiv, lângă un bloc de birouri din Londra, în care lura. Apoi, s-a aflat că trotineta fusese un cadou cu ocazia zilei de naștere, oferit de soțul ei, politicianul Sir Henry Norman.
Astfel, acest dispozitiv uimitor reprezenta prima trotinetă de pe glob. Anume acest model a constituit baza construirii și motocicletelor. Prin urmare, trotinetele au început să fie folosite de multe femei pentru a ajunge la serviciu, în special de serviciul poștal din Europa și America.
Mecanismul de lucru al trotinetelor nu era foarte dificil. Motorul se află în conexiune cu roata prin prisma ambreajului. Volanul, care este situat în partea dreaptă a roții din față, include un generator de șase volți care furniza curent necesar aprinderii, acesta fiind modificat prin completarea sistemului cu încă o bobină și o baterie.
9 Tipuri de Trotinete
Trotineta mecanică
Având denumirea și de trotinetă prin împingerea piciorului constituie o trotinetă clasică, iar pentru a înainte pe aceasta este necesar să folosești piciorul, pentru a propulsa și a te împinge. În fond, aceste trotinete sunt utilizate la distanțe mai scurte, fiind menite pentru a le folosi pe un teren drept, cum ar fi în parcuri sau pe trotuare, mai dificilă fiind deplasarea pe iarbă. La fel, acest tip de trotinetă se potrivește efectuării de trucuri sau cascadorii.
Trotineta electrică
Reprezintă mijloc de transport care include două sau trei roți, fiind alimentat cu electricitate. Puterea va fi stocată într-o baterie, care este posibil de reîncărcat, care propulseaza motorul electric, îl pune în mișcare. Dezavantajul acestui tip de trotinete îl constituie timpul lung pentru a o încărca. Totuși, la timpul actual se investește mult în cercetarea și dezvoltarea acestui domeniu, pentru a minimaliza timpul de încărcare a unui astfel de vehicul. Trotineta electrică constituie un tip de bicicletă motorizată care este propulsată atât de o forță umană, cât și un motor. În plus, aceste trotinete prezintă o conducere facilă, permițând urcarea dealurilor fără a depune mare efort. Viteza maximă a acestor trotinete poate ajunge la 30 km/h din punct de vedere al legislației și 20 km/h pe drumuri publice.
Află dacă poți merge cu trotineta electrică pe timp de iarnă.
Trotineta pe benzină
Constituie un mod accesibil și de divertisment de a te deplasa prin oraș. Mulți utilizatori procură acest model pentru a ieși prin oraș, a face navete la magazin, a merge seara la vecini sau pur și simplu pentru a face niște plimbări. Avantajul acestor trotinete rezultă în distanțele lungi pe care le poți parcurge, iar acestea pot menține un singur om. Este periculos de utilizat o trotinetă pentru deplasarea a doi oameni, aceste călătorii pot fi soldate cu accidente, recomandăm evitarea acestui fapt. Totuși, un minus al trotinetei este lipsa unui spațiu pentru a depozita alimentele sau alte lucruri. Spre deosebire de consumul de combustibil necesar unei mașini, trotineta pe benzină va cheltui cu mult mai puțin. Întreținerea acestui vehicul la fel nu o să te coste prea mult.
Trotinetele cu trei roți
Trotinete pentru trucuri
Acestea sunt confecționate pentru a fi mai durabile și mai rezistente la forță și ciocniri. La fel, acestea se folosesc în cadrul trucurilor realizate în parcuri de skate și rampe. Ele sunt foarte ușoare, oferind mai mult control, dar și mai mult flexibilitate/sensibilitate pentru a manevra trotineta în funcție de trucul executat. Structura acestui tip de trotinetă constă în ghidonuul ți o punte care nu e pliabilă sau nu se reglează în funcție de înălțimea utilizatorului. Acest fapt se datorează capacității ghidonului pliabil de a fi mai slab sub presiunea efectuării unor trucuri. În fond, o trotinetă pentru cascadorii trebuie să fie pe cât de ușoară, pe atât de puternică. Materialele din care aceasta e confecționată sunt de înaltă calitate, iar trotinetele sunt mai scumpe decât altele.
Trotinetele pliabile
Minunate dacă vorbim despre transportare și depozitare. Aceste trotinete se potrivesc ușor cu portbagajul oricărei mașini, având și o greutate facilă. Totuși, acestea nu sunt menite pentru executarea unor cascadorii sau scheme, fiind nu dețin îndeajuns de multă putere pentru a rezista într-un skate parc.
Trotinetele de teren
Au fost concepute pentru folosirea acestora în cadrul traseelor pe pământ sau trasee bmx. Acestea sunt mai dure și mai puternice decât o trotinetă clasică, rezistând loviturilor sau ciocnirilor cu șoseaua. La fel, există și trotinete de teren menite să efectueze trucuri, fiind excelente pentru întoarceri, sărituri ș. a.
Vezi și: Cele mai bune trotinete pentru copii
Trotineta foarfece
Trotinetele foarfece sau flicker au o modalitate unică de utilizare. Astfel, trebuie să urmezi pașii următori: fiecare picior se pune pe câte o platformă separată, iar picioarele se vor deplasa în interior și în exterior în același timp. Copiii folosesc această trotinetă ca pe una tradițională, cu un picior împing, iar cu altul merg pe a doua platformă.
Trotinetele Space
Aceste tipuri de trotinete sunt puse în mișcare odată ce pui ambele picioare pe platformă, iar fiecare din ele se deplasează în mod alternativ, având scopul de a crea o forță pentru a mișca trotineta.
Concluzie
În fond, pe piața trotinetelor identificăm o gamă largă de variante. Astfel, pentru a alege corect o trotinetă este necesar să cunoști scopul procurării, fie acesta pentru trucuri sau pentru realizarea navelor prin oraș și cine o va folosit, un copil sau un matur. Odată ce ai decis aceste aspecte, urmează să ții cont de componentele și de materialele din care e confecționată o trotinetă. Dacă îți dorești să ai parte de un model unic, de performanță, va fi necesar să plătești ceva mai mult. Dacă dimpotrivă, vrei să procură o trotinetă de sezon sau știi că aceasta va suferi din cauza trucurilor ce urmează să le practici, poți opta pentru o variantă mai puțin costisitoare. Oricare trotinetă nu ai alege, nu uită că cel mai importat e să primești plăcere și să te distrezi deplasându-te pe un acest tip de vehicol.