Ce poate fi mai frumos decât o zi petrecută în natură, alături de prietenii și bicicleta dragă. Colțișoarele de natură ce le poți găsi în imediată apropiere de Cluj impresionează prin frumusețea și armonia inspirată de acestea, iar satele pierdute printre colinele dealurilor se descoperă într-o cu totul altă lumină. Recomand tuturor celor ce și-au pierdut liniștea și starea de relaxare totală trăind în oraș să încerce să facă o plimbare cu bicicleta pe unul din cele șapte trasee de bicicletă lângă Cluj recomandate în acest articol.
În acest articol voi descrie 7 rute ce îți vor inunda sufletul de pace, relaxare și libertate. De la ture ușoare ce pot fi îndeplinite cu o simplă bicicletă și o sticlă de apă până la cele mai complexe trasee, acest articol va conține variante pentru toți oamenii, atât începători cât și bicicliști experimentați. Pentru acei cicliști ce vor să cunoască cât mai bine plaiul natal voi indica câteva atracții turistice ce sunt întâlnite pe drum și care vă vor captiva negreșit.
De asemenea, două dintre cele 7 trasee vor fi alese exclusiv din Pădurea Făget, un loc arhicunoscut de clujeni unde vă puteți odihni din plin, admira fauna și flora deosebită a acestui loc fără a pleca foarte departe de oraș.
Traseul Cluj-Napoca – Corușu – Sumurducu – Șardu – Turea – Băgara – Macău – dl. Surpat – Gârbău – dl. Crucii – Nădășelu – Mera – Cluj-Napoca
Este un traseu ce poate fi parcurs la orice vârstă și în orice timp a anului. Măsurând o lungime de circa 64 de kilometri, tura traversează câteva culmi și dealuri din apropierea Clujului. Dacă vă aventurați pe acest traseu trebuie să fiți pregătiți pentru a traversa porțiune drum de țară și pietruit. În cazul în care a plouat recent, aveți grijă la tranșeele lăsate de iubitorii de motociclete și ATV-uri ce pot apărea pe drumuri de pământ.
Această rută trece prin 15 sate cu un potențial turistic deosebit. În localitatea Nădășelu veți găsi Conacul Laszay – Filip, un obiectiv turistic deschis tuturor doritorilor de a asimila o părticică din istoria Transilvaniei. Pe lângă acest conac, pe tot parcursul traseului veți întâlni peste 15 biserici de lemn și piatră, printre care Biserica de Lemn din Macău sau Biserica de lemn Românească din Smurducu. De asemenea, puteți vizita ruinele bisericii în stil gotic din Șardu, unde veți găsi o atmosferă profund religioasă și liniștită.
Dacă sunteți dornic de o noapte petrecută în natură, pe tot parcursul traseului veți întâlni diferite locuri pitorești unde veți putea instala un cort sau face un mini-camp.
Traseul de bicicletă Cluj-Napoca – str. v. Fânațelor – Fânațe – Câmpenești – l. Câmpenești – Apahida – Sub Coastă – dl. Fânațele Satului – Cluj-Napoca
Traseul măsoară doar 32 de kilometri și nu are o diferență de altitudini foarte mare, trecând doar câteva dealuri mici, de aceea este potrivit pentru cicliștii începători ce vor să-și încerce puterile pe o rută în afara orașului. Marea majoritate a rutei va fi trecută pe drumuri de pământ și pietriș, de aceea vă sfătui să vă echipați corespunzător, cu o bicicletă potrivită pentru off – road și echipament complet.
Pe parcursul acestor 32 de kilometri te vei întâlni cu o mulțime de peisaje spectaculoase, locuri unice pentru picnicuri sau înnoptare cu cortul. La ieșirea din Cluj vei surprinde mulțimea de lacuri de la Câmpenești, o priveliște cu adevărat unică. Întoarcerea se va înfăptui pe drumurile neumblate de pe malul Someșului, unde veți putea face un popas pentru a pescui sau a dormi sub cerul încărcat de stele.
Acest traseu, deși este lipsit de atracții turistice, poate fi locul perfect pentru o vacanță în natură alături de familie sau prieteni. Vă recomand să folosiți doar locuri special amenajate pentru corturi sau campuri pentru a savura din plin experiența cicloturismului.
Vezi și cele mai populare trasee de bicicletă lângă Constanța.
Traseul Cluj-Napoca (Nodul N) – Făget – Râtu Penii – dl. Pleșu – dl. Bălții – La Țâclă – Deleni – Micești – l. Micești – vf. Peana – Casele Micești – Făget – Cluj-Napoca (Câmpului)
Cu o lungime de circa 53 de kilometri, acest traseu nu este unul dintre cele mai ușoare și nu trebuie îndeplinit de cicliștii cu puțină experiență, doar dacă nu sunt însoțiți de bicicliști mai experimentați. Pe parcursul acestei rute vei întâlni o mulțime de mici delușoare și coborâri abrupte, de aceea trebuie să fii pregătit moral și fizic pentru a pedala împotriva gravitației. Un alt obstacol pot fi drumurile neasfaltate ce pe alocuri se rezumă doar la pământ bătătorit de căruțele ce circulă adesea prin aceste părți.
Satele Micești și Casele Micești impresionează prin simplitatea ce parcă a rămas intactă de-a lungul istoriei. Micile case țărănești de care s-au alipit, cu tumpul, o mulțime de anexe pentru animale și păsări, te impresionează prin frumusețea și ospitalitatea acestora, iar oamenii, prin bucuria ce emană o simplitate și sinceritate nemaipomenită. Zonele stâncoase de La Țâcla sau Peana oferă o priveliște nemaipomenită asupra Munților Apuseni. Satele prin care vei trece te vor bucura cu diferite biserici din lemn sau piatră, ziduri de cetate și alte rămășițe arheologice.
Traseul de ciclism Cluj-Napoca (Nodul N) – Făget – Sălicea – Morminte – Coasta Dumbrăvilor – Coasta Urșilor – pd. Big – dl. Budulău – v. Vulpii – Florești – Cluj-Napoca (Nodul N)
Este un traseu destul de greu pentru oamenii ce nu au o pregătire fizică destul de înaltă sau nu dețin o bicicletă destul de performantă pentru a îndeplini această rută. Cei 36 de kilometri trebuie parcurși într-o pantă aproape continuă, ceea ce face ca acest traseu să aibă un nivel de dificultate destul de înalt. Există porțiune de șosea, dar majoritatea drumului vei fi nevoit să-l parcurgi pe iarbă sau pământ bătătorit de căruțe, în cel mai bun caz, drumuri acoperite cu pietriș sau piatră.
Bisericile de lemn construite în stil vechi alături de localnicii ospitalieri și dornici de vorbă din satele în care timpul parcă se oprește în loc îți vor fi tovarășii de drum pe tot parcursul urcușului. Ajuns la destinație însă, vei putea admira, într-o singurătate de nedescris, priveliștile nemaipomenite ce se întind deasupra Văii Someșului mic. Pădurea ce parcă a fost martora la facerea lumii te va inspira și îți va da putere să continui drumul , iar micile izvoare de munte sau fântâni te vor ajuta să învingi canicula și oboseala ce te va cuprinde neapărat în timpul urcușului.
Vezi și cele mai populare trasee de bicicletă lângă Iași.
Traseul de bicicletă Cluj-Napoca (Hoia) – dl. Melcului – dl. Suceagului – dl. Viștei – dl. Petrii – Straja – Căpușu Mare – mal stâng Căpuș Gilău – mal stâng Someș – Cluj-Napoca (Nodul N)
Cei 56 de kilometri parcurși în mare parte pe drumuri asfaltate sau bine pietruite nu trebuie să producă mari probleme nici bicicliștilor ce abia încep să adune experiență în acest sport. Micile porțiune de drum de țară sau câmpie pot fi văzute ca aventuri inevitabile și periculoase, astfel, adăugați un strop de adrenalină în această vacanță. Nivelul mediu de dificultate permite acestui traseu să fie o alegere perfectă pentru familii numeroase sau grupuri de prieteni în care nu toți participanții au o formă fizică de atlet.
Una dintre cele mai importante atracții turistice este castelul Rákóczi-Bánffy din Gilău, o adevărată capodoperă a arhitecturii și a istoriei Transilvaniei. Pe lângă acest castel, puteți vizita Bisericile de lemn de la Straja sau Căpușu mare, precum și ruinele așezării fortificate de la Someșu Rece. În tandem cu aceste bijuterii istorice, poți admira peisaje ce îți vor tăia respirația, iar din anumite puncte ale drumului, vei putea observa casele ce se pierd parcă în comparație cu mărimile și grandoarea naturii ce le înconjoară.
Traseul Mănăștur – Drumul Sfântul Ioan – Făget – Sălicea + opțional spre Moara de Vânt
Următoarele trasee, inclusiv acesta, se vor referi mai mult la Pădurea Făget, plămânul verde ce crește în imediata apropiere a Clujului și de care e păcat să nu te folosești. Traseul măsoară circa 29 de kilometri și trece pe drum asfaltat exclusiv, cu câteva pante abrupte și coborâri periculoase. Dificultatea acestuia se ridică la un nivel mediu din simplul fapt că pedalezi pe asfalt, ceea ce este cu mult mai ușor decât pe drum de țară sau chiar drum acoperit cu pietriș.
Traseul coboară chiar în inima Făgetului, unde natura rămasă intactă te va surprinde prin grandoarea și măreția acesteia. În cazul în care ai destulă energie să continui după ce ai ajuns la Sălicea, te sfătui să vizitezi parcul de agrement Moara de Vânt, unde vei găsi peste 400 de animale ce pot fi hrănite și mângâiate, iar pentru cei mai curajoși există câteva tiroliene ce îți vor permite să admiri pădurea de la o înălțime respectabilă.
Traseul Baza Sportivă Unirea (Mănăștur) – Pădurea Făget(Nord) – Făget – Casele Micești – Sălicea(asfalt) – Pădurea Făget(Vest) – Valea Gârbăului – Mănăștur
Ultimul traseu pe care îl voi descrie aici este destul de dificil pentru cicliștii începători sau pentru cei ce nu dețin echipamentul necesar. Datorită faptului că cei 21 de kilometri ai acestui traseu vor trece prin drumuri accidentate sau chiar de pământ, asigurați-vă că porniți la drum pe timp bun pentru a evita noroiul și situațiile în care vă veți împotmoli bicicleta. Traseul dispune de câteva mici dealuri ce pot fi trecute cu ușurință dacă este drumul uscat și fără noroi.
Principala atracție a acestui traseu este singurătatea. Datorită drumului extrem de accidentat și a noroiului ce deseori se întâlnește acolo, majoritatea cicliștilor aleg să evite acest traseu, ceea ce vă permite să vă bucurați de liniștea naturii în singurătate sau alături de persoanele dragi. Ajunși în inima pădurii puteți organiza un mic picnic, camp sau o sesiune foto destul de originală. De asemenea, dacă nu veți face multă gălăgie, veți putea surprinde animale și păsări sălbatice în habitatul lor natural.