Acest articol este destinat locuitorilor Iașului, acelor oameni pasionați de natură și doritori de libertate care au curajul de a se aventura într-o plimbare cu bicicleta în necunoscutul pădurilor sau drumurilor de țară. Posibilitatea de a scăpa de stresul și grijile pricinuite de zilele petrecute în oraș, ce parcă nu se mai termină câteodată, atrage atât oameni cu o experiență vastă în ale ciclismului, cât și începători, de aceea în cadrul acestui ghid veți găsi câteva trasee ce se vor potrivi atât pentru începători cât și pentru oameni cu experiență în acest sport.
Pentru a trăi o experiență de neuitat, vă sfătui să nu omiteți cele câteva atracții ce se găsesc pe parcursul sau la destinația fiecărui traseu și despre care vă voi povesti pe parcurs. Magia plimbările cu bicicleta este până la urmă posibilitatea de a explora și de a ajunge în acele locuri despre care majoritatea oamenilor nu va afla niciodată, nu neglijați această posibilitate unică.
Pe lângă cele 6 trasee ce vor fi însoțite de un ghid detaliat despre ce trebuie să vizitați și când, vă voi lăsa câteva sugestii de trasee care pot să vă atragă atenția și să încercați să vă aventurați în necunoscutul ascuns de acele drumuri.
Traseul Ionel Teodoreanu – La Medeleni
Acest traseu va dura circa 5 ore în dependență de viteza medie cu care puteți merge. Se întinde pe o lungime de 66 de km dus-întors și trece prin câteva sate mai mari. Poate fi parcurs de majoritatea cicliștilor datorită terenului în majoritate plat, ce deține doar cu câteva urcușuri mai importante. De la Iași la Sculeni veți avea parte de o șosea bine asfaltată, mai departe însă drumul va fi pietruit, în unele părți vor lipsi și pietrele.
Cei ce au citit trilogia lui Ionel Teodoreanu cred că au observat sursa de inspirație ce a născut ideea de a pleca la Medeleni. Vă sfătui să plănuiți această escapadă într-o zi însorită de primăvară sau vară. În satul ce este populat de mai puțin de 100 de locuitori veți găsi un vechi conac moldovenesc care a slujit drept școală primară pentru o perioadă îndelungată de timp. De asemenea, dacă ajungeți acolo, este obligatoriu să vizitați cele două rezervații naturale din apropiere, Rezervația Acvatică Cotul Bran și Rezervația Naturală Pădurea Icușeni.
Traseul Prisacani – Comarna
Traseul măsoară circa 61 de kilometric și poate fi parcurs, într-un temp lejer, în 4-5 ore. În comparație cu primul traseu, pentru al parcurge pe acesta vă sfătui să vă înarmați cu mai multă răbdare și voință pentru că are un grad de dificultate între mediu și greu. De asemenea, nu ar fi o idee rea să fiți însoțiți de câțiva cicliști mai experimentați dacă sunteți un începător. Aproape tot drumul va fi parcurs pe asfalt cu excepția a 8 kilometri între Comarna și Chicerea, care va fi pietruit.
Este de dorit să parcurgeți acest traseu pe timp de vară pentru a putea savura din plin frumoasele peisaje de țară și a gusta din cele mai suculente și gustoase fructe ce cresc în regiune. Se știe că Comarna este patria neoficială a viilor și cireșilor, de aceea trebuie să decideți ce vreți să gustați mai mult, must proaspăt făcut sau cireșe abia culese, sau puteți să nu alegeți deloc și să îndepliniți de două ori această escapadă, ceea ce din punctul meu de vedere, se merită.
O altă destinație ce nu trebuie ratată este Biserica ”Sfinții Voievozi” ce se află în comuna Prisacani. Localitatea se mai vestește prin bunătatea și ospitalitatea oamenilor din jur, care vor sta bucuroși de vorbă cu orice turist ce va trece prin satul lor.
Vezi și cele mai populare trasee de bicicletă lângă Cluj.
Traseul Dobrovat
Traseul Dobrovat măsoară 64 de kilometri și poate fi parcurs în circa 6-7 ore. Din cauza lungimii dar și a dificultății produse de urcușurile abrupte, nu este de dorit ca cicliștii începători să se aventureze spre a parcurge acest traseu, chiar și în compania celor mai experimentați. Tot traseul este parcurs exclusiv pe drum asfaltat, ceea ce dă posibilitatea de a fi parcurs și cu motocicleta, pont pentru cei ce nu sunt destul de experimentați cu bicicleta.
Acest traseu poate fi parcurs în orice perioadă a anului datorită frumuseții nemărginite și pitorești a pădurilor din acea parte a României. De asemenea, vă sfătui să încercați apa din izvoarele ce se găsesc pe întreaga suprafață a Dobrovatului. Nu degeaba localnicii deseori spun turiștilor că cei ce beau odată apă din Dobrovat, se vor întoarce neapărat. Cele două lăcașuri de cult, Mănăstirea Dobrovat, ultima ctitorie a renumitului voievod Ștefan cel Mare, și Biserica de lemn Sf. Pantelimon trebuie neapărat vizitate, nu atât pentru frumusețea acestora cât pentru istoria bogată ce îmbibă aerul cu legende și taine.
Traseul Iași – Schitu Duca – Pribești – Codăești – Dănești – Tăcuta – Iași
Traseul este unul cu adevărat greu și va fi o provocare chiar și pentru cicliștii mai experimentați. Acesta măsoară circa 115 kilometri și are o diferență de altitudine de peste 1100 de dm. Timpul estimativ de parcurgere a traseului întreg este de circa 9 ore. Aveți mare grijă la parcurgerea părților împădurite unde puteți întâlni câini liberi sau chiar familii de mistreți, ceea ce este foarte periculos. De asemnea, vă sfătui să nu vă aventurați pe acest traseu de unul singur. Marea majoritate a traseului va fi parcurs pe șosea, cu excepția unei mici porțiuni de drum pietruit.
Traseul este potrivit pentru iubitorii de istorie și legende atât locale cât și naționale. Parcurgând această escapadă vei vizita trei conace amplasate în sate diferite : Conacul Rosetti din Pribești, Casa Memorială Emil Racoviță din Dănești și Conacul Sturdza din Tăcuta. Amprenta lăsată de istoria tragică ale acestor locuri se observă pe fiecare dintre cele trei clădiri care altădată găzduiau cele mai alese persoane din regiunea Iașului și a Vasluiului. Deși clădirile dau dovadă de o stare deplorantă și neîngrijită, în spatele loviturii date de timp se poate observa arhitectura impozantă de altădată.
Traseul Iași – Aroneanu – Rediu Aldei – Pădurea Icușeni – Golăiești
Lungimea și porțiunile de urcare abrupte pot crea niște dificultăți persoanelor ce nu dispun de experiența necesară în domeniul de ciclism, de aceea vă recomand să fiți însoțiți de cineva care a mai parcurs acest traseu sau are destulă experiență pentru a-l parcurge fără probleme. Drumul măsoară 35 de kilometri și va dura cir ca 4 ore, diferența de altitudine fiind de 780 dm. Veți trece pe diferite tipuri de drumuri, de la șosea la drumuri de pământ, de aceea trebuie să fiți cât se poate de pregătiți.
Pe lângă Pădurea Icușeni, un adevărat templu al naturii ce fascinează prin multitudinea potecilor adumbrite de stejarii ce par veșnici și aerul ce îți îmbibă fiecare părticică a corpului cu oxigen pur, acest traseu mai are multe atracții de oferit. Până a ajunge în pădure veți trece prin câteva sate ce dispun de o mulțime de mici lacuri și iazuri extrem de frumoase, unde, cu puțin noroc, puteți admira zborul cocostârcilor sau altor păsări acvatice. De asemenea, în comuna Aroneanu veți găsi Biserica ”Sf. Nicolae” ce a fost ctitorită de către Aron Vodă în anul 1594, despre care veți putea auzi renumita legendă de la un localnic mai vorbăreț.
Traseul Iași – Tomești – Osoi – Comarna – Costuleni – Covasna – Hilița
Traseul se întinde pe o lungime de 76 de kilometri și parcurgerea acestuia ia circa 6-7 ore în dependență de viteza cu care pedalați și de câte popasuri faceți. Diferența de altitudine constă circa 590 de dm, iar suprafața pe care va trebui să pedalați variază de la șosea la drum de țară. Acest traseu poate fi parcurs atât de începători cât și de oamenii cu mai multă experiență. În cazul în care sunteți un începător și vreți să parcurgeți acest traseu, asigurați-vă că sunteți destul de bine echipat pentru orice situație sau pericol ce îl puteți întâlni pe drum.
Principala atracție a acestui traseu este de ordin gastronomic. Fructele, dulcețurile și gemurile pregătite de localnicii acestor locuri te vor face să te întorci cât mai des în acest sat. Recomand vizitarea acestui sat pe timp de vară sau toamnă, când puteți mânca fructe din belșug și poate veți avea ocazia de a participa la pregătirea diferitelor feluri de dulceață. De asemenea, în apropierea Hiliței se află Delta Moldovei, unde puteți savura natura în varianta sălbatică a acesteia.
Traseul Iași – Aroneanu – Ciric – Ungheni – Tutora
Acest traseu face parte din categoria traseelor ce nu au fost explorate de mine însă, dacă sunteţi gata să parcurgeţi 64 de kilometri pentru a explora escapade noi şi de a descoperi noi locuri de popas sau făcut fotografii, vă încurajez să îl parcurgeți. Diferența de altitudine nu este foarte mare, constituie doar 260 dm, ceea ce va permite chiar și începătorilor să parcurgă acest traseu. Veți întâlni diferite tipuri de drumuri, de aceea trebuie să fiți cât mai pregătiți posibil.
Traseul Iași – Aroneanu
Acesta face parte dintr-un traseu mai mare ce a fost descris mai sus și, deși am parcurs acest traseu, vă sfătui să-l explorați mai atent dacă sunteți un începător și nu vă simtiți destul de pregătit pentru întreg traseul. Acesta măsoară doar 15 kilometri și poate fi parcurs în 2 ore cu popasuri și opriri, iar diferența de altitudine este de doar 220 de dm. Tot drumul îl veți petrece pe șosea.
Traseul Iași – Mogoșești – Grajduri – Scânteia – Rebricea – Negrești – barajul Căzănești – Hadambu – Mogoșești – Iași
Un traseu pentru acei cicliști ce sunt destul de încrezuți în sine pentru a se aventura într-o călătorie de 116 kilometri cu o diferență de altitudine de peste 1200 dm. Dacă sunteți un începător, vă sfătui să alegeți un traseu mai ușor, deoarece acesta face parte din traseele cu un grad de dificultate înalt. Cei care se vor aventura însă în această escapadă trebuie să știe că vor avea parte de drum pietruit și de pământ pe o parte mare de drum.