Skip to main content

Dacă e vorba despre o modalitate de deplasare ecologică, care sporește nivelul de sănătate și constituie un vehicul sigur de a circula, cu siguranță vei alege o bicicletă sau o trotinetă electrică. Trăind în oraș, mai toți caută o soluție ecologică și o alternativă mașinilor. Astfel, trotinetele și bicicletele reprezintă o variantă perfectă. Odată cu creșterea evoluției electrice, atestăm că orice mijloc de transport nu a rămas neatins de acest progres. Deși mersul pe o trotinetă electrică părea ceva ireal un secol în urmă, acum acesta reprezintă o soluție utilizată de o mare parte dintre noi.

În articolul de astăzi ne vom referi la avantajele, dezavantaje și deosebirile procurării unei trotinete și a unei biciclete electrice. Dacă demult îți dorești să procură un asemenea tip de transport, această analiză minuțioasă îți vine în ajutor. Astfel, vom face o analiză detaliată a fiecărui dispozitiv pentru a-ți ușura alegerea în a procura o trotinetă sau o bicicletă electrică.

Bicicletele electrice

Pentru început vom analiza componentele unei biciclete electrice, tipurile și modelele propuse de producători și modul de funcționare a acestora. Bicicletele electrice au apărut pentru prima data pe piață în anul 2010. Deși la început acestea erau privite sceptic, acum destul de mulți cicliști optează pentru o bicicletă electrică. Cunoaștem că în Germania au fost produse tocmai patru milioane de exemplare de acest fel, începând cu anul 2018, fiind destul de populare pe piața germană. Actualmente, producătorii și furnizorii de biciclete electrice au evoluat destul de mult în domeniul tehnologic. Astăzi, putem observa o serie întreagă de modele diferite din punct de vedere tehnologic și high-end. În acest caz nu ne referim doar la finisaje, dar și la geometriile adaptate necesităților utilizatorului, componentele fiind special create pentru biciclete electrice, fiind dotate cu motoare de generații noi pentru deplasarea off-road.

Vezi cele mai bune biciclete electrice în 2021

Motor, acumulator, design

O bicicletă electrică de oraș constituie un mecanism complex. Integritatea componentelor a evoluat în cadrul producerii bicicletelor electrice, întrucât la o vedere superficială a unei bicicletele electrice o vei confunda cu una simplă. Motorul este mult mai compact, fiind amplasat eficient, utilizatorul nici nu va putea observa poziționarea acestuia. Acumulatorul face parte din downtube, care reprezintă țeava de jos a cadrului, având capacități diverse, acesta corespunde necesităților oricărui ciclist. Astfel, un acumulator standard va avea între 200 și 600WH. iar un acumulator mai mic va oferi o autonomie de 80 km în sfera urbană. O serie de producători, ca Bosch, Yamana sau Shimano dețin un monopol asupra structurilor componente a unei bicicletă, germanii fiind plasați pe primul loc în acest domeniu.

Modul de funcționare

Indiferent de tipul bicicletei electrice, aceasta se va mișca dacă vei începe să pedalezi. Totuși, distingem două tipuri de bicicletele electrice: biciclete care au limita de viteză la 25 km/h, acestea constituind majoritate, și S-pelec-urile care au o limită de 45 km/h, pentru care e nevoie de permis de conducere, termen de asigurare, cască și placă de înmatriculare. Astfel, cele menționate la sfârșit reprezintă și cele mai scumpe biciclete, fiindcă au o viteză mai mare care necesită multă putere.
Orice bicicletă electrică are mai multe niveluri de asistență, de obicei trei sau patru. Dacă nivelul de asistență e mai mic, atunci pedalarea va fi mai frecventă. Pentru nivelul de asistentă 4, pedalarea constituie doar ceva de formă. Această regulă nu se referă la bicicletele de munte, fiindcă terenul de munte este mai abrupt și mai divers.

Tipuri de biciclete electrice

Cunoaștem două categorii mari de biciclete electrice: biciclete de oraș cu roți mari, având 28 de inch și biciclete cu roți mici, de 20 inch. acestea fiind și pliabile, de obicei. Avantajul unor biciclete electrice pliabile este că acestea pot fi depozitate cu ușurință. La fel, acest lucru constituie o facilitate pentru cei care trăiesc la bloc sau trebuie să transporte bicicleta cu liftul.

Cât costă o bicicletă electrică?

O bicicletă electrică are un cost diferit, în funcție de producător. Totuși, o bicicletă bună, de înaltă calitate va începe de la 1000 de euro. Costul bicicletei variază conform modelului și materialelor componente ale acesteia. În fond, o mare parte din biciclete sunt menite pentru deplasarea prin oraș, posedând un mecanism de iluminare, un portbagaj și aripi de noroi.

Trotineta electrică

Trotinetele constituie o variantă mai ieftină a unui mod de deplasare cu motor prin oraș. Cât despre capitolul ecologic, atunci atestăm mai multe polemici pe baza acestui fapt. Din cauza procesului de producere, acesta este unul poluant, de aceea se consideră a fi împotriva ecologiei și biodiversității. La fel, trotinetele electrice trăiesc mai puțin decât o bicicletă electrică, fiind mai puțin costisitoare.

Vezi cele mai bune trotinete electrice în 2021

Modul de funcționare

În cazul unei trotinete electrice, este necesar să apeși un buton pentru a o pune în mișcare, având diferite trepte de asistență. Amplasarea e mai puțin sigură decât pe bicicletă, fiindcă trotineta are un ghidon mai îngust, nefiind un vehicul stabil. La fel, există trotinete mult mai progresive, care pot provoca ciocniri și accidentări, în cazul în care apeși mai tare butonul de accelerație, în special în cazul trecerii la semafor. Trebuie să menționăm că autonomia trotinetei contează mult de tipul și puterea acumulatorului, fiind similare bicicletelor electrice.

Tipuri

Trotinetele pot avea roți de diferite mărimi, diferența nefiind semnificativă. Au o formă similară cu podeaua cu acumulator inclus, iar în una din acele roți se află motorul. La fel, frânele de pe disc sunt meca mecanice sau hidraulice și un ghidon redus.

Costuri

Trotinetele electrice sunt mai mici ca dimensiuni decât bicicletele electrice, costul ar putea începe de la 1.500 de lei pe lună. Prețul diferă de la un model la altul, în funcție de calitatea materialelor și a componentelor.

Concluzie

Spre deosebire de trotinete, bicicletele electrice sunt mai scumpe, dar au un sistem mai integru, fiind mai accesibile decât trotinetele. Spre exemplu, o bicicletă electrică care e dotată cu furcă cu amortizator, poate fi folosită pe drumuri mai dificile, de pădure sau de munte. De asemenea, capacitatea de transport este mai mare decât cea a trotinetelor.
Trotinetele electrice pot fi folosite cu ușurință pentru deplasările prin oraș. Deși acestea nu sunt la fel de stabile și sigure decât bicicletele, pe distanțe lungi aceste nefiind confortabile.Totuși, trotinetele sunt mai ieftine și mai ușor de depozitat, fiind unul din cele mai bune moduri de a face navete prin oraș.

Dan Cernea

Dan Cernea

Sunt un ciclist semi-profesionist și ador acest sport. Am peste 20,000 km parcurși și am schimbat 12 biciclete profesioniste. Am lansat site-ul BikePro împreună cu doi prieteni ca să popularizăm ciclismul și să ajutăm începătorii în alegerea produselor de calitate.