Skip to main content
Recomandat de BikePro

Corelli BOALVA

  • Sport : Ciclism
  • Tip: Cruiser
  • Tip cadru: Hardtail

Alegerea #2

Pegas Clasic 2S, Bullhorn

  • Sport : Ciclism
  • Tip: De oras
  • Tip cadru: Hardtail

Alegerea #3

Mtb Afisport

  • Sport : Ciclism
  • Tip: De munte
  • Tip cadru: Hardtail

Cursiera este un tip de bicicletă care îți oferă viteză mai mare, chiar dacă mergi prin oraș sau participi la competiții sportive. O bicicletă cursieră e perfectă, dacă scopul tău e să ajungi cât mai repede la destinație sau practici ciclismul de mai mult timp.

Cei care apreciază mersul pe bicicletă adoră ciclismul de șosea. Distingem următoarele caracteristici ale unei cursiere: este minimalistă; ușoară din punct de vedere al greutății; are contact direct cu asfaltul ș .a. Vorbind în mod metaforic, grație unei cursiere vei deveni un tot întreg cu drumul, încercând o senzație de neuitat. La fel, cursierele sunt folosite nu doar pentru sporturile extreme, dar și pentru plimbările prin oraș sau pentru a ajunge mai repede la serviciu. 

Astfel, am realizat un top fromat din 10 cele mai bune biciclete cursiere și semicursiere, care te vor surprinde prin puterea și capacitatea de viteză.

Top 10 Cele mai Bune Cursiere

Corelli BOALVA

Apreciată de publicul larg, bicicleta Corelli îți oferă viteză și comoditate în același timp. Grație grosimei roților și relației de transmisie, te poți bucura de mersul pe bicicletă pe orice fel de drum. Cadrul cursierei este fabricat din aliaj, iar mărimea e de 53 cm, avantajos pentru orice stil pe care îl abordați în mersul cu bicicleta. Furca, tija și ghidonul sunt confecționate la fel dintr-un aliaj puternic, rezistent la lovituri și ciocniri. 

Derailor-ul frontal, la fel ca și cel posterior este de la marca Schimano FDR-2000, fiind cunoscută pentru producerea elementelor de calitate înaltă. Robustă, dar puternică, împreună cu bicicleta Corelli vei putea executa trucuri, vei avea parte de voyage-uri la distanțe lungi și pur și simplu te vei simți comod și liniștit. 

Frâna este Promax RC 462, având o sensibilitate sporită, aceasta va evita frânarea prea rapidă și incomodă. Roțile sunt Dacron Double Wall au o mărime de 700c, fiind perfecte pentru drumurile lungi sau anevoioase. Cauciucul Mitas, preferat de mulți cicliști experimentați va rezista oricărei ciocniri. În fond, cursiera se potrivește oricărui tip de ciclist, fie acesta un începător sau unul avizat.

Avantaje

  • Dimensiunea cadrului e de 52 cm
  • Disponibilă în 3 culori: roșu, negru, alb

Dezavantaje

  • Costisitoare

Pegas Clasic 2S, Bullhorn

Bicicleta cursieră Pegas Clasic este unică și relevantă prin gama de modele pegas, fiind perfectă pentru ciclismul urban. O variantă perfectă pentru a merge cu viteză, având cadrul evoluat față de modelele precedente. Geometria este ajustată pentru drumul de oraș, posedând un ghidon ,,drop bar’’, care contribuie la proiectarea unei aerodinamici impresionante. Cursiera are 2 viteze integrate Sturmey Archer, fiind o soluție optimă pentru a avea o mentenanță redusă. 

Având un design specific pentru bicicletele de șoseau sau de curse, Clasic 2S, în același timp, îți oferă o poziție corectă a corpului. Astfel, te vei simți mereu comod și în confort. Frânele sunt amplasate alături de pipă, ceea ce îți oferă posibilitatea să le controlezi și din dreapta ghidonului. Potrivită pentru călătoriile prin oraș și grație unei game largi de culori, cu siguranță vei găsi o bicicletă pe plac.

Avantaje

  • Sistem de frânare U-brake
  • Spite din inox

Dezavantaje

  • Cadrul de oțel (e mai greu)

Mtb Afisport

Fabricată specific pentru concursuri și maratoane, semicursiera mtb posedă un cadru din aluminiu care cântărește cca 10 kg și este echipată cu elemente marca Schimano. Bicicleta are frână hidraulică, rotile sunt de 29 de inch, posedând ⅜ viteze. Cadrul este dotat cu porturi specifice, prin intermediul cărora sunt trase niște cabluri, fiind astfel ascunse și făcând mersul pe bicicletă mai ușor și mai estetic. Frânele de pe disc sunt hidraulice, au o suspensie de 100 mm, deținând un blocator mecanic. 

Curisera Afisport Mtb este ușoară și universală, o poți utiliza atât efectuând navete prin oraș, cât și pentru competiții. La fel, configurația de înaltă calitate a cadrului oferă putere și rezistență, având și o sensibilitate ridicată. În fond, calitatea cea mai importantă a acestei cursiere este capacitatea acesteia de a depăși trasee dificile, cum ar fi cele de noroi.

Avantaje

  • RapidFire Plus
  • Anvelope 29 inch WTB Ranger Comp

Dezavantaje

  • Șuruburile de la furcă nu sunt foarte puternice

Kands STV-700

Cursiera Kands este folosită nu doar în ciclismul la distanțe mari, dar și în călătoriile de fiecare zi. Fiind foarte ușoară, se potrivește pentru asfalt, drumurile de oraș. Dimensiunea cadrului este de 21 inch, fiind menită pentru persoanele cu înălțime medie sau înaltă. Aspectul clasic al compoziție se îmbină cu design-ul modern al bicicletei, comportându-se bine atât la distanțele lungi, cât și la cele scurte. 

Roțile din material CST sunt rezistența la rulare și la ciocniri, minimalizand orice pierdere de energie. Elementele constitutive ale bicicletei sunt SHIMANO, fiind de o calitate înaltă, acestea o să ofere durabilitate și stabilitate. Grație mai multor pinioane, veți avea parte de o conducere comodă pe orice suprafață a drumului.

Avantaje

  • Ușoară ca greutate (13 kg)
  • Cadru Hartail

Dezavantaje

  • Frână mecanică

Devron Urbio

Cursiera Urbio R6. 8 reprezintă o bicicletă de tip road race, care se potrivește atât pentru biciclișii amatori, cât și pentru cei profesioniști. Împreună cu Devron Urbio cursele de duatlon sau triatlon vor deveni o adevărată plăcere. Cicliștii experimentați apreciază construcția cursierei, menționând că au participat activ la competiții împreună cu aceasta. 

Echiparea Schimano și suspensia Devron race oferă durabilitate și putere, iar cadrul ușor din aluminiu se comportă bine și este ușor de manevrat. Sistemul de frânare este pe disc, oferind facilitate în cadrul frânărilor bruști pentru cursele de ciclism. Bicicleta este perfectă pentru atât pentru cicliștii avizați, care își doresc o cursieră stabilă, cât și pentru cei care preferă navetele solide prin oraș.

Avantaje

  • 2×11 viteze
  • Anvelope Continental Ultra Sport II

Dezavantaje

  • Lipsa mărimii XL

Romet Huragan

Bicicleta posedă un cadru din aluminiu și roți 28 inch, care au jantă dublă Alexrims AT470, fiind super ușoară – 10, 8 kg. Brand-ul Romet, fiind unul din liderii pe piața bicicletelor din Europa, acesta este pe larg apreciat și are o experiență comercială de cca 70 de ani. Cursiera e dotată cu cele mai inovative tehnologii, deținând frâne Caliper Tektro R-340 și deraior Schimano din ambele părți. 

Datorită infrastructurii specifice și tehnologiei avansate, modelul este testat înainte să ajungă în magazine, deținând proprietăți deosebite, potrivindu-se cu călătoriile de oraș și competițiile de cicliști. Brațul pedalier de 170 mm și pinioanele la fel marca Schimano, prezintă un standard în ceea ce privește nivelul de calitate.

Avantaje

  • Deține 7 viteze
  • Butuci JoyTech

Dezavantaje

  • Potrivită doar începătorilor și intermediarilor

Pegas Clasic 2S, Drop Man

Pegas Clasic Drop Man este ideală pentru competițiile de ciclism, cât și pentru plimbările prin oraș. Cadrul de 54 de cm este fabricat într-un mod mai dezvoltat față de versiunile precedente, oferindu-ți posibilitatea de a merge cu viteză mai mare. Geometria este specifică pentru arhitectura de oraș, având un ghidon drop bar, care asigură o aerodinamică îmbunătățită. 

Semicursiera posedă 2 viteze Sturmey Archer, care asigură o mentenanță minimă. La fel, design-ul deosebit oferă o gamă largă de alegere pentru oricine. Frânele așezate lângă pipă, îți permit să controlezi bicicleta din ambele părți. Caracteristic ghidonului acestei biciclete este structura și amplasarea acestuia, care oferă o serie de plusuri în cazul în care vrei să execuți un fitting sigur.

Avantaje

  • Foarte ușoară (10, 5 kg)
  • Bicicletă hibrid Hardtail

Dezavantaje

  • Mânerele sunt amplasate aproape de furcă

Pegas Clasic 2S, Drop Lady

Oferind o gamă largă de biciclete, cursiera Drop Lady este confecționat distinct, fiind menită pentru femei. Cursiera este confecționată pentru viteze mari, având un cadrul perfecționat Cr-Mo, fabricat din material compozit – oțel, crom și molibden. Perfectă pentru a merge prin oraș, butucul deține 2 viteze Sturmey Archer, flexibile la maxim. 

Cursiera deține un aspect plăcut, fiind apropiat de designul bicicletelor de velodrom și cele menite drumului pe șosea. Cadrul este alcătuit din două triunghiuri, oferind confort și comoditate sporită. Sistemul de lanț Single împreună cu roțile de 28 inch se comportă bine atât în cadrul călătoriile prin oraș, cât și în competițiile pe drum lung. 

Avantaje

  • Sistem de frânare U brake
  • Ușoară ca greutate (10, 5 kg)

Dezavantaje

  • Deține doar 2 viteze

Devron Cross

Semicursiera Devron constituie o versiune de bicicletă pentru oraș, ideală pentru plimbări prin oraș sau în suburbii. Fiind unisex, aceasta se potrivește atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Devron posedă un cadru din aluminiu și este dotat cu 3 viteze, oferind posibilitatea de a te deplasa cu rapiditatea dorită. 

Furca fixă și frânele hidraulice sunt fabricate din materiale de calitate înaltă, la fel ca și echiparea Schimano de apărători, protecție lanț și portbagaj. Dimensiunea cadrului este de 540 mm, iar roțile de 158 inch, fiind puternice și rezistente la călătoriile pe timp anevoios.

Avantaje

  • Viteze Coaster Brake Nexus
  • Materiale Schimano

Dezavantaje

  • Deține doar 3 viteze

Warwind Shadow


Modelul Shadow oferă o gamă mare de culori, din care poți alege semicursiera perfectă pentru tine. Dimensiunile roților sunt de 28 inch, iar cadrul e de 56 cm. Fiind foarte ușoară, bicicleta e ușor de transportat. Furca e confecționată din fibră de carbon Sava, Toray T1800, iar volanul din fibră de carbon, având casca 420*31,8 mm. Sistemul de frânare este pivot dual, fiind comod de utilizat atât în concursuri, cât și pentru călătoriile prin oraș.

Avantaje

  • Schimbător de viteze Schimano Ultegra
  • Anvelope ALES 24H/14G

Dezavantaje

  • Potrivită pentru cicliștii avizați

Cum Alegi o Cursieră Perfectă?

Procurarea unei biciclete de cursă constituie un procedeu anevoios. Totuși scopul achiziționării unei biciclete de acest timp este antrenarea în a merge pe șoselele de asfalt, fiind un mod distractiv și eficient de a petrece timpul. Deși semicursierele reprezintă o metodă de a ajunge de la un punct la altul, mulți le folosesc pentru a participa la competiții sportive sau pentru a se pregăti de acestea. Indiferent de scopul procurării unei cursiere, aceasta este o alternativă ce protejează ecologie, care îmbină 2 tipuri de ciclism: de oraș și de suburbie. 

Dacă te-ai decis să cumperi pentru prima dată o cursieră, există posibilitatea să te simți confuz, având în vedere gama largă de variante. Astfel, trebuie să ții cont de mai mulți factori: materialul, tipuri de cursiere/semicursiere, componentele acestora ș. a. În continuare urmează să răspundem la cele mai frecvente întrebări care apar în cazul procurării unei cursiere. 

Vezi și: Top biciclete 2023

Diferența între Bicicletele Cursiere și Semicursiere

O întrebare care apare frecvent în spațiul cicliștilor se referă la deosebirile între o cursieră și o semicursieră. În fond, semicursiera este o bicicletă de drum sau de oraș, iar cursiera se referă la sportul de curse, competiții sau concursuri de ciclism. Dacă e să ne referim la componentele bicicletelor, atunci semicursiera are cadrul de oțel, roțile sunt mai groase, jantele mai solide și deține o greutate mai mare. 

Tipul 

Distingem mai multe tipuri de categorii de cursiere în funcție de viteza și puterea acestora. Astfel cunoaște următoarele clase de cursiere:

  • de curse, aero sau time triale – Aceste variante sunt menite pentru a oferi viteză maximă. De obicei, cursierele aero și time trial se concentrează la aerodinamică și pun accent mai puțin pe confortul biciclistului contemporan, realizând modele mai dificil de stăpânit la distanțe mari, dar sunt ideale pentru viteză. În fond, aceste categorii de cursiere sunt menite competițiilor și concursurilor, mai puțin plimbărilor la țară sau în oraș.
  • commuter – perfecte pentru navetele prin oral sau prin apropierea zonelor urbane. Cadrul unei astfel de variante îți oferă o poziție dreaptă a corpului și este menit să-ți ofere confort și o sensibilitate bună, minimalizând viteza maximă. 
  • sportive sunt cursierele de șosea – Acestea reprezintă modele comode pentru curse, dar și pentru sport sau plimbări.
  • touring sunt cursierele menite pentru ture foarte lung – aceasta fiind confecționate pentru a fi durabile și rezistente. La fel, acestea sunt destul de confortabile, întrucât poți merge zile întregi. La fel, acestea dețin locuri specifice pentru a monta portbagajele.

Materialul 

Cursierele sunt confecționate din mai multe tipuri de materiale, precum este aluminiul, oțelul, titanul sau fibra de carbon. În cadrul alegerii unei biciclete potrivite pentru tine, este necesar să iei în considerarea caracteristicile oricărui material din care e fabricată, pentru a alege ce mai comodă cursieră pentru treapta ta de antrenament

  • Aluminiul se potrivește pentru cicliștii începători, întrucât determină ca bicicleta șă fie puternică și solidă, totuși, în același timp, aceasta va fi ușoară și rezistentă la socuri. În plus, cursierele din aluminiu nu sunt costisitoare și reprezintă o trecere facilă la bicicletele de cursă. 
  • Oțelul este puțin mai greu, însă e solid și comod. Acesta presupune o stabilitate mare, iar dacă s-a defectat, va fi reparat cu ușurință, în cazurile în care bicicleta a avut parte de vreun accident. 
  • Fibra de carbon este foarte ușor de manevrat, spre deosebire de metal. Cursierele fabricate din acest material au un design impresionant, având și prețuri avantajoase. 
  • Titanul reprezintă o variantă perfectă dacă analizăm prin prisma calității. Totuși, cursierele din titan sunt ceva mai scumpe. Deși sunt la fel de ușoare ca și cele din aluminiu, cele din titan vor fi mai rezistente și mai durabile. Astfel, dacă procuri o cursieră din titan, aceasta va ține mult timp, având aceeași calitate. 

Dimensiuni

Acum, o serie de modele de bicicletă oferă ghiduri specializate pentru a înțelege ce dimensiuni ale bicicletei se potrivesc cu înălțimea ta. Drept exemplu, o persoană cu înălțimea de până la 1,60 cm trebuie să procure o semicursieră cu dimensiunile cadrului de până la 50 cm, iar cineva cu înălțimea cuprinsă între 175 -180 cm se va putea deplasa comod pe o bicicletă cuun cadrul de până la 57 cm. 

Componentele

Componentele unei biciclete reprezintă principalele trăsături/caracteristici ale acesteia. În cazul alegerii unei cursiere/semicursiere este important să ții cont de mai multe elemente constitutive ale acesteia, pentru a face o alegere perfectă. Componentele pe care trebuie să le iei în considerare la procurarea unei cursiere sunt următoarele: 

  • cadrul este un element important pentru orice bicicletă. În cazul cursierelor de șosea acesta este subțire și foarte ușor. Furca este durabilă și puternică, fiind confecționată din material compozit (fibră de carbon). 
  • angrenajul include dau sau trei roți cu dinți. De obicei, acestea au dimensiuni diferite și au scopul de a difuza mișcarea. Roata cea mai mică are 30 de dinți. Dacă sunteți începători, puteți utiliza o bicicletă compactă, care e dotată cu foi duble de angrenaj, roata cea mare având 50 de dinți, iar cea mică 34. 
  • caseta cu pinioane reprezintă o piesă importantă pentru orice bicicletă, având o legătura directă cu schimbarea vitezelor. De obicei, acestea sunt 8, 9 sau 10, iar numărul mai mic se potrivește începătorilor. Deși există biciclete cu un număr de viteze mare, poți să nu utilizări toate îmbinările, pentru ca să nu depui o presiunea prea mare pentru lanț. 
  • roțile unei cursiere sunt facile și mai subțiri decât în cazul unei biciclete simple. Jantele includ puține spițe, iar biciclete de top au spițe confecționate din fibră de sticlă sau carbon. Cauciucurile sunt înguste, iar relieful anvelopei este destul de redus.
  • frânele. În ceea ce privește bicicletele de cursă, sunt situate pe jantă, având 2 pivoți. Astfel, aceștia sunt amplasați pe marginile jantei, având scopul de a frâna rapid și sigur, lucru însemnat pentru competiții sau concursuri. 

Nu ai timp să ieși la plimbare cu bicicleta? Vezi articolul nostru despre cele mai bune biciclete de fitness în 2023.

Mărci populare de cursiere și semicursiere

Pe piața cursierelor există o gamă largă de producători mai buni și mai puțini buni, care îți fac mai dificilă alegerea unei semicursiere pe plac, având în vederea multitudinea acestora. Bazându-ne pe părerile mai multori cicliști avizați am selectat 3 mărci populare, care la sigur te vor lăsa plăcut surprins. 

  • Primul brand recunoscut în întreaga lume este Giant Manufacturing Co Ltd. Acesta a fost fondat în 1972, în Taiwan. Fondatorul acestei mărci, King Liu, a început această afacere fiind ajutat doar de niște prieteni, iar mai târziu a ajuns să colaboreze cu Schwinn Bicycle Company, brand popular din Statele Unite ale Americii. În câțiva ani, brand-ul Giant devine unul dintre mai mari furnizori de biciclete în întreaga lume, producând aproape două treimi din toată producția de biciclete. În 1984, în cadrul unei colaborări cu KOGA, acesta devine exportator în aproximativ 50 de țări, având cca 12 mii magazine. Astăzi, molelel de biciclete Giant există și pe piața română, fiind utilizate de cicliști experimentați, în cadrul competițiilor sportive. 
  • Neuzer Bicycle Ltd. este o marcă din Ungaria, acum deținând monopolul pe piața bicicletelor. Fondată în 1987, țara de origini fiind Altrix, iar fondatorul Andras Neuzer. Actualmente, aceasta exportă tocmai 50 % din producția de biciclete în Europa. Cea mai mare uzină a brand-ului Neuzer se află în Esztergom Industrial Park, în primul an de producție producând cca 140 000 de biciclete. Acum, există și o fabrică de biciclete în România. Se estimează că producția din România ajunge la 9500 biciclete pe an. Având un design elegant și cadrul aerodinamic, bicicletele Neuzer sunt foarte populare, brand-ul oferind o serie largă de tipuri de biciclete, printre care se numără bicicletele de șosea, cursiere, MTB și de copii. 
  • Marca DHS a fost fondată în anul 1999, fiind relativ nouă, aceasta constituie un proiect chinez, care au hotărât să deschidă în România, Petroșani, o fabrică pentru biciclete. Uzina a ajuns să fie una dintre cele mai mari uzine din România, colaborând cu Prophere Gmbh – brand german, care are o experiență de cca 100 de ani. În momentul actual, modelele importante de venit din cadrul bicicletelor produse de marca DHS sunt gama Impulse, acestea fiind confecționate din materiale de calitate premium; gama DHS clasic, aici includem biciclete pentru oameni cu necesități speciale și biciclete pentru copii; DHS Serie fabrică biciclete pentru orice vârstă; Kreativ DHS reprezintă un tip de biciclete mai puțin costisitoare, menite pentru mersul în oraș. 

Vezi și: Cele mai bune biciclete pliabile în 2023

Concluzie

Deși există o gamă largă de cursiere și semicursiere pe piață românească, este dificil să faci o alegere potrivită dacă ești un ciclist începător sau abia ai intrat în lumea curselor și a competițiilor pentru bicicliști. În fond, odată ce ai parcurs pașii propuși în acest articol, trebuie să identifici scopul procurării unei cursiere, fie acesta pentru competiții sau pentru parcurgerea simplelor navete prin oraș. Astfel, recomandăm procurarea unei biciclete nu numai în funcție de calitatea și construcția componentelor acesteia, dar și de funcțiile pe care aceasta urmează să le îndeplinească.