Bateria este un component extrem de important în construcția fiecărui mecanism ce lucrează cu ajutorul energiei electrice. Trotinetele electrice nu sunt o excepție. Bateria este cel mai important și scump element al acestora, de aceea, la alegerea unei trotinete, criteriul principal de care ține cont fiecare cumpărător este autonomia și longevitatea unei baterii. În acest articol, echipa noastră îți va toată informația necesară pentru a putea alege o baterie perfectă pentru nevoile tale.
Cum calculezi autonomia unei baterii la trotineta electrică?
Bateriile, pe lângă alte valori importante, au un număr ce determină cantitatea de energie ce se conține în compoziția chimică a acesteia. De obicei, această valoare poate fi observată în dreptul acestor abrevieri : Ah sau Wh. Wh desemnează cantitatea de Watti ce poate fi furnizată de baterie pe o anumită perioadă de timp. De exemplu, o baterie de 500 de Wh va fi capabilă să furnizeze 500 de Watti timp de o oră, 1000 de Watti timp de jumate de oră sau 250 de Watti timp de două ori.
Dacă vrei o baterie destul de puternică și compactă, este cazul să optezi pentru variantele mai moderne. O baterie de tipul Litiu-Ion ce cântărește numai trei kilograme are aceeași capacitate ca o baterie tip Plumb-Acid care are o masă de 14 kilograme. Reieșind din capacitatea destul de redusă a producătorilor de a echipa trotineta cu o baterie de peste 10 kilograme, vă sfătuim să alegeți variantele moderne.
Care este autonomia aproximativă a unei baterii?
Este destul de greu să aproximezi autonomia unei baterii. Această valoare este influențată de o mulțime de factori, de la stilul de mers până la unghiul dealului pe care îl urcați, toți acești factori pot mări sau, dimpotrivă, micșora autonomia bateriei tale. Este posibil însă, fără a lua în considerare acești factori, să încerci să aproximezi autonomia unei trotinete în condiții ideale sau aproape ideale, ceea ce și vom face.
În continuare voi încerca să mă axez doar pe bateriile tip Litiu-Ion deoarece, pe lângă faptul că sunt cele mai populare pe piață la acest moment, sunt cu mult mai puternice și rentabile, de aceea îmi asum responsabilitatea de a considera că toți cititorii sunt proprietarii unor asemenea baterii.
În dependență de mărimea și greutatea bateriei poți aproxima autonomia acesteia. În cazul în care observați că producătorul afirmă o autonomie de circa 25-35 de kilometri și modelul acestuia este echipat cu o baterie ce cântărește în jur de un kilogram, aceste date sunt destul de corecte și puteți avea încredere că trotineta va parcurge această distanță. Pentru a mări această autonomie puteți încerca să experimentați cu viteza și cantitatea de dealuri parcurse. De asemenea, dacă aveți nevoie de decizii radicale, puteți achiziționa o baterie mai mare.
În cazul în care întâlniți trotinete ce afirmă o autonomie de peste 60-70 de kilometri, există două variante. Ori această trotinetă este dotată cu o baterie de peste 4 kilograme, ori producătorul a îmbunătățit un pic caracteristicile produsului.
Află cum poți mări autonomia la trotineta ta electrică
Concluzia
Nu este o noutate că o trotinetă electrică nu are o autonomie ce depășește 20-30 de kilometri. Majoritatea producătorilor aleg această valoare ca pe o cifră optimă. Această valoare nu necesită o baterie mare și grea, de asemenea, nu este real să parcurgi o distanță mai mare la bordul unei astfel de trotinete în granițele unei zile.
Un sfat pentru cei ce doresc să mărească autonomia bateriei. În primul rând, pentru a mări autonomia, trebuie să măriți longevitatea bateriei. Nu veți putea menține o autonomie destuld e bună dacă bateria își va pierde din puterea acesteia, iar în cazul în care veți pierde din putere, unica metodă de a repara totul va fi schimbarea bateriei.