Skip to main content

Deseori, vei auzi că nu este recomandat să folosești o trotinetă electrică pe timp de ploaie. Este însă posibil să o folosești pe timp de ploaie? În marea majoritate a cazurilor, răspunsul este ”Nu”. Există însă diferite tipuri de trotinete, diferite tipuri de ploaie și diferite condiții care ar putea îmbunătăți sau înrăutăți situația, de aceea, echipa noastră a elaborat acest articol pentru a da un răspuns cât se poate de desfășurat și complet.

Dacă ești proprietarul unei trotinete electrice și trebuie să decizi dacă să o folosești sau nu pe timp de ploaie, există două criterii principale ce te vor ajuta să iei o hotărâre. În primul rând, trebuie să studiezi cu atenție instrucțiunile și garanția trotinetei tale. În al doilea rând, trebuie să analizezi gravitatea situației meteorologice de afară și să decizi dacă este destul de sigur ca să ieși.

În cazul în care aceste două criterii sunt destul de favorabile, poți încerca să te aventurezi într-o călătorie pe timp de ploaie.

Vezi și: Cele mai bune trotinete electrice pentru adulți

Cât de protejată este trotineta?

Standardele de protecție împotriva prafului și a apei sunt deseori destul de greu de înțeles. În această parte a articolului vei avea o listă de cele mai întâlnite abrevieri și explicația pentru fiecare. De obicei, primul număr din abreviere corespunde valorii de protecție împotriva prafului, al doilea corespunde protecției împotriva apei.

Cele mai întâlnite standarde:

  • IP 66 : protecție totală împotriva prafului și a jeturilor de apă sub mare presiune
  • IP 65 : protecție totală împotriva prafului și a jeturilor de apă cu presiune mică
  • IP 56 : protecție limitată împotriva prafului, protejat de jeturile de apă sub mare presiune
  • IP 54 : protecție limitată împotriva apei și a prafului

În cazul în care trotineta pe care o dețineți are un standard mai jos decât cele expuse în listă, nu este cazul să o expuneți nici sub o formă contactului cu apa sau drumuri prăfuite.

Află dacă poți circula cu trotineta electrică iarna

Alte caracteristici importante

Pentru a folosi o trotinetă electrică pe timp de ploaie nu este de ajuns să fie destul de protejată. În asemenea condiții meteorologice, riscul de accidentare este mult mai ridicat decât în zilele cu soare. Ploaia, dacă este destul de deasă, poate cauza scăderea vizibilității, problemă ce poate fi compensată de o lanternă sau un far cu o lumină destul de puternică.

O altă caracteristică crucială este tipul roților folosite. Acestea trebuie să fie controlate și umflate destul de bine pentru a avea o manevrabilitate cât se poate de bună. Sistemul de frânare este de asemenea, o piesă importantă ce trebuie controlată neapărat înaintea unei astfel de călătorii.

Citește și: Cum să mărești autonomia la trotineta electrică

Concluzia

Dacă trotineta ta întrunește anumite criterii cruciale, este posibil să o folosești pe timp de ploaie. Nu este recomandat însă să călătorești la bordul unei trotinete electrice în asemenea condiții meteorologice, chiar dacă aceasta este destul de pregătită. Există probabilitatea de a cauza un accident rutier din cauza vizibilității reduse. De asemenea, poți trauma un pieton sau alți participanți la trafic.

Dan Cernea

Dan Cernea

Sunt un ciclist semi-profesionist și ador acest sport. Am peste 20,000 km parcurși și am schimbat 12 biciclete profesioniste. Am lansat site-ul BikePro împreună cu doi prieteni ca să popularizăm ciclismul și să ajutăm începătorii în alegerea produselor de calitate.